En Sıcak Konular

e-Teminat ihracata hız katacak

18 Temmuz 2019 08:42 tsi
e-Teminat ihracata hız katacak Teminat mektuplarını elektronik ortamda alınması kadar, çözülmesinin önemli bir sorunu ortadan kaldırdığını vurgulayan Bakan Pekcan, kısmen başlayan uygulamanın, eylülde tüm Türkiye’ye yaygınlaşacağını söyledi.

e-Teminat ihracata hız katacak

DÜNYA 

Teminat mektuplarını elektronik ortamda alınması kadar, çözülmesinin önemli bir sorunu ortadan kaldırdığını vurgulayan Bakan Pekcan, kısmen başlayan uygulamanın, eylülde tüm Türkiye’ye yaygınlaşacağını söyledi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sayısallaşmaya çok önem verdiklerini hatırlatarak, “Ticaretin en hızlı, en kolay ve en güvenli ülkeler ligine yükseltmek için özel bir çaba harcıyoruz” dedi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Bakan Pekcan, teminat mektuplarının sayısallaşmasının büyük bir adım olduğunu bildirdi. Yeni sisteme göre gümrük idarelerince kabul edilen teminat mektupları elektronik ortamda düzenlenecek, süresi bittiğinde elektronik ortamda çözülecek. Bakan Pekcan, bunun hem ihracatçı hem de bankacılar için büyük bir işgücü, zaman ve maliyet avantajı olduğunu, güvenliğin de artırıldığını kaydetti. Pekcan, uygulamanın bankalar ve diğer bakanlıklarca da çok beğenildiğini, yaygınlaşmasının söz konusu olabileceğini vurguladı.

Kapıkule’de 2 dakikada bir araç geçti

Bakan Pekcan, Kapıkule’deki uzun geçiş kuyruklarını da hatırlatarak, yaptıkları hesaplamalara göre her 2 dakikada bir araç geçişi seviyesine ulaşıldığını, Türkiye ve Bulgaristan’ın karşılıklı kapıları çalışan bu sınırda ancak yine de yoğunluk gözlendiğini bildirdi. Bakan Pekcan, 15 gün önceden e-beyanname verilerek kapılardan daha hızlı geçişin mümkün olduğunu hatırlatarak, bu beyannameyle gelen kişilerin çok daha kısa sürede geçiş yapabileceğini hatırlattı. Öte yandan, ihracatçıya bir kolaylık daha geldi. Bakan Pekcan, Gümrük Genel Tebliği ile tüzel kişilerin elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile işlem yapabilmesinin önünün açıldığını, gerçek kişilerdeki ayda en fazla 5 hızlı kargo limitinin tüzel kişiler için kaldırıldığını bildirdi.

3 aylık uzama sorunları azalacak

Bakan Pekcan, teminat mektuplarını elektronik ortamda alınması kadar, çözülmesinin elektronik ortamda çözülmesinin önemli bir sorunu ortadan kaldırdığını vurguladı. Süresinde çözülmeyen mektupların üç ay daha uzadığını ve işletmelerin bunun için prim ödediğini hatırlatan Bakan Pekcan, “Şimdi bütün bürokratik işlemleri, telefonla kontrol etmelere gerek kalmadan elektronik olarak bu işlem yapılıyor” dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kredi Kayıt Bürosu ile yoğun çalışma ile sistemi hayata geçirdiklerini belirten Bakan Pekcan, “Bize ‘çok önemli bir iş yaptınız’ diyorlar. Sistem diğer bakanlıklarca da çok beğenildi. Umarım yaygınlaşır. Faydalı bir sistemi hayata geçirmiş olduk” dedi.

Eylül’de tüm Türkiye’ye yaygınlaşacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 9 Temmuz itibarıyla muhtelif gümrük idarelerine hitaben düzenlenen e-teminat mektuplarının, ilgili gümrük idarelerinde işleme alınmaya başlandığını vurgulayarak, “1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla da gümrük idarelerimize muhatap düzenlenen teminat mektuplarının tamamen elektronik teminat mektubu olarak düzenlenmesi ve bu şekilde işlemlerin yürütülmesini öngörüyoruz” dedi. Bakan Pekcan, “İhracatın lokomotif gücü niteliğindeki Dahilde İşleme Rejimi (DİR) başta olmak üzere, teminatlı gümrük işlemlerinin yoğun olduğu tüm gümrük rejimlerinde ve uygulamalarında süreçler hızlandırılarak başta ihracatçımız olmak üzere tüm sektör enerjisini ve parasını katma değerli ihracata yönlendirebilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“Yüksek katma değerli sektörlerin ağırlığının artırılması gerekiyor”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracatta belirgin bir sıçrama yaratabilmek için miktar bazında artışların ötesinde, katma değerli, teknolojik yoğunluğu olan ürünlere odaklanılması gerektiğini belirterek, “İhracattaki yüksek teknolojili ürün oranının ve birim fiyatlarının yükselebilmesi için savunma sanayi gibi yüksek katma değerli sektörlerimizin ağırlığının artırılması gerekiyor.” dedi. Gülle, savunma ve havacılık sektörü ihracatının 2010’da 700 milyon dolar olan ihracatının bu yılın ilk yarısında 1.3 milyar dolara ulaştığını bildirdi. İsmail Gülle, savunma ve havacılık sektörünün pazar anlamında bir zorluk çektiğini düşünmediğini, stratejik bir sektör olması sebebiyle bazı kısıtların varlığının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.


Bu haber 1,137 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,453 µs