En Sıcak Konular

Irak’la tavuk krizi kapıda

19 Temmuz 2019 08:26 tsi
Irak’la tavuk krizi kapıda İç pazarı korumak için ithalatı kısıtlayan Irak, yumurta ve makarnadan sonra Türkiye’den tavuk alımına da yasak getirebilir.

Irak’la tavuk krizi kapıda

DÜNYA 

İç pazarı korumak için ithalatı kısıtlayan Irak, yumurta ve makarnadan sonra Türkiye’den tavuk alımına da yasak getirebilir.

Türkiye Irak arasında yumurta ve makarnadan sonra beyaz et krizi yaşanması kanatlı sektöründe tedirginlik yarattı. Türkiye’den yumurta ve makarna ithalatından sonra Irak’a tavuk ihracatının da durma yönünde sinyaller verdiğini bildiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) Başkanı Sait Koca, “Bu olayda merak ettiğimiz, Türkiye’ye karşı bir hareket mi var yoksa Irak’ın genel bir politikası mı bu? Irak’ın gerekçesi yerli üretime teşvik ama öyle bir sistem yok bir anda üretim artmaz” diye konuştu.

Alternatif pazar Çin olacak

Irak’ın tavuk ithalatında Türkiye’nin 1. sırada yer aldığını kaydeden Koca, oradaki rakipleri olan Brezilya’nın fiyatta kendileriyle rekabet edemediğini bildirdi. Irak’a bu yılın ilk 6 ayında 200 bin ton tavuk ihracatı yaptıklarını aktaran Koca, Irak’ın Türkiye’den tavuk ithalatını durdurması durumunda alternatif pazarın Çin olacağını dile getirerek, “Çin’in tavuk tüketimin Türkiye’nin yarısı kadar. Çin’de domuz tüketimi tavuğun 4 katı. Çin’in domuzdan ötürü olan et açığını kapatabiliriz, çokça mal alabilirler. Ama daha izinleri almak anlaşmaları yapmak aşamasındayız. Umarım bunu da hallederiz” dedi.

“Düşüşün nedeni kapanan ve konkordato ilan eden şirketler”

İç pazarda da tavuk üretiminde ilk 5 ayda yaşanan yüzde 5 düşüşün sebebinin sektördeki kapanan ve konkordato ilan eden firmalarla alakalı olduğunu aktaran Koca, “Bu düşüşün nedeni Adana’da Lades Piliç’in devre dışı kalmasıdır. Manisa’daki bir firma da konkordatoda kapasitesini düşürdü. Diğer firmalar zaman içinde bu açığı kapatmaya çalışıyor. Haziran ayı verilerinde bu düşüşün de kaybolacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

Fiyat artışının sebebi maliyetler

Tavuk kanadının fiyatlında bir hareketlilik yaşandığını kaydeden Koca, bütün piliç fiyatlarının ise yükselme trendinden düşme trendine geçtiğini dile getirdi. “Beyaz etteki fiyat artışlarının nedenini de maliyet olarak açıklıyoruz” diyen Koca, “Fiyatlarda bundan sonra da bir artış beklemiyoruz” dedi. Şimdilerde arz-talep dengesinde bir problem yaşanmadığını söyleyen Koca, “Sektör olarak zarar etmiyoruz, fiyatlarımız da öyle çok yüksek fiyatlar değil” şeklinde konuştu.

Sektör yeniden atılıma geçecek

Gelecek planlarının çoğunun ertelendiğini bildiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, “Türkiye bir seçim sürecinden geçti, biz de sektör olarak bu süreçte yorulduk. Şimdi bir hareket yok, zaten son aylar bir toparlanma süreci olmuştu. Yakın zamanda taşlar yerine oturmaya başladı. Önümüzdeki süreçte sektör yatırım yapacaktır, ben bundan eminim” şeklinde konuştu. ‘Türkiye’nin kırmızı et açığını kapatmaya biz beyaz et sektörü olarak talibiz’ şeklinde bir söylemleri olduğunu kaydeden Koca, “Biz buna talipsek, yatırımlarımızla bu açığı kapatabiliriz. Mevcut kapasitelerimizi de üst sıralarda tutmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Yabancılarla rekabetten korkmuyoruz”

Yabancı firmaların sektöre girmesinin herhangi bir etki yaratmadığını dile getiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, “Biz sektör olarak güçlü rakip olursa daha çok seviniriz Sektördeki firmaların yapısı da bu yöndedir. Yabancı firmalar buyursun gelsinler, biz yabancılardan daha becerikliyiz” dedi.


Bu haber 1,317 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,633 µs