En Sıcak Konular

Her bir Suriyeli için bir Türk iş sahibi olacak

15 Ağustos 2019 11:42 tsi
Her bir Suriyeli için bir Türk iş sahibi olacak Artan işsizlikle birlikte Suriyelilerin durumu gündemden düşmüyor.

Her bir Suriyeli için bir Türk iş sahibi olacak

DÜNYA 

Artan işsizlikle birlikte Suriyelilerin durumu gündemden düşmüyor. Çalışmalarını istihdam konusunda yoğunlaştıran devlet ve sivil toplum kuruluşları her Suriyeli için bir Türk'ün ekonomiye kazandırılmasına odaklanırken toplumsal çatışmayı hafifletmeyi de amaçlıyor.

 Suriye krizi 9’uncu yılına girerken Türkiye’deki Suriyelilerin yakın bir zamanda ülkelerine geri döneceğine dair umutlar da giderek tükeniyor. Artan işsizlikle birlikte toplumda huzursuzluk yaratan bu duruma çare çalışmalarını bir süredir insani yardımlardan sosyal ve ekonomik entegrasyona yöneltmiş olan devlet ve sivil toplum kuruluşlarından geliyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Suriye krizinin ekonomiler ve iş gücü piyasaları üzerindeki baskılarının hafifletilmesine yönelik projeler yürütürken KOSGEB, İŞKUR, Uluslararası Çalışma Örgütü de işveren teşvikleri, meslek ve dil eğitimi, girişimciliğin desteklenmesi gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştiriyor. Tüm bu projelerin ortak amacıysa kaynak ve olanakların Suriyeliler ve yerel toplum arasında eşit olarak paylaştırılması. Örneğin, işe alınan her bir Suriyeli için bir Türkiyelinin de istihdam edilmesi sağlanıyor.

“Suriyelilerin entegrasyonu ekonomiye yük olmamalı”

UNDP Türkiye 2014’ten bu yana Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi altında Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere krizden etkilenen illerde çalışmalar yürütüyor. Krizlerin yerel yönetimler ve ekonomiler üzerindeki etkilerinin hafifl etilmesi, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ekonomiye gerek işgücü gerekse girişimci ve iş insanları olarak katkı sağlamalarına odaklanan bu faaliyetler belediyeler, kalkınma ajansları, ilgili bakanlıklar ve geçim kaynakları alanında faaliyet gösteren yerel ve uluslararası kuruluşlarla ortaklaşa yürütülüyor.

Geçtiğimiz hafta Gaziantep’te projenin İstihdam Bileşeni için düzenlenen toplantıda konuşan UNDP Türkiye Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı, sosyal ve ekonomik entegrasyonun önemine vurgu yaparak “Entegre olurken de burada bir yük oluşturmaması, insan kaynağının etkin bir şekilde kullanılıp Türkiye ekonomisine de olumlu bir katkıda bulunması lazım. Hem birlikte bir sosyal uyumu yakalayabilsin hem de Suriyeliler için geliştirilen kaynak ve fırsatlar aynı zamanda buradaki ev sahibi toplulukları da hedeflesin istiyoruz. Bu biraz da iki toplum arasında zaman zaman çıkabilen çatışmaların önüne geçmek için bir strateji aslında” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Uygulamaları Daire Başkanı Mustafa Kemal Akgül de “Misafirlerimizin güçlendirilmesi, Türk toplumuyla uyumu, daha insancıl şartlarda yaşamasına yönelik istihdam girişimlerinin en çok yararı kendi vatandaşlarımıza ve girişimcilerimize yönelik olacaktır” dedi.

50 milyon euro bütçeyle 11 kentte sürdürülüyor

Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi’nin “İstihdam Yaratımı” bileşeni, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte İzmir, Manisa, Adana, Hatay, Mersin, Kilis ve Gaziantep’te yerel kurumlar, sanayi odaları ve iş dünyası kurumları ile işbirliği içerisinde uygulanıyor ve Suriye krizinin, yerel ekonomiler ve iş gücü piyasaları üzerindeki baskılarının hafifl etilmesine destek oluyor. Proje, Türkiye’de 11 ilde istihdam yaratılmasına katkıda bulunulması, yerel yönetimlerinin ve belediye hizmetlerinin kapasitelerinin güçlendirilmesiyle Suriyelere yönelik Türkçe dil eğitimini kapsıyor. 1 Şubat 2018’de başlayan ve 2 yıl sürecek proje toplam hacmi 1 milyar euronun üzerinde olan Suriye Krizine Müdahale için AB Bölgesel Güven Fonu (MADAD) kapsamında 50 milyon euro ile gerçekleştiriliyor. Bu bütçe AB’nin 6 milyar euro sözü kapsamında onaylanan 3 milyar euro içinde. Sağlık ve eğitimle ilgili doğrudan aktarılan fonlar da var. Paketin tamamlanması için bekleyen 600 milyar euro daha var.

Türkiye son 6 yılda 30 milyar dolar harcadı

MADAD Fonu’na ek olarak; toplam 3 milyar euroluk taahhüdü taşıyan Türkiye’deki Mülteciler Fonu da Türkiye’deki mülteciler ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarının kapsamlı ve koordineli biçimde karşılanmasını sağlama amacını güden ortak bir eşgüdüm mekanizması. Resmi rakamlara göre Türkiye Suriye krizinin etkilerine yanıt olarak son 6 yıl içinde 30 milyar dolar harcadı.

Hangi projeler devam ediyor

İŞKUR'dan 9 bin kişiye destek

UNDP Türkiye’nin Alman Kalkınma Bankası’yla yürüttüğü bir diğer proje de İstihdam ve Beceri Geliştirme. Suriyeli nüfusun yoğun yaşadığı İstanbul, Antep, Kilis, Hatay ve Urfa'da yapılacak. 4 bin 500 Suriyeli ve 4 bin 500 Türk İŞKUR’un istihdam hizmetlerinden yararlanacak.

Polateli'nde 75 bin ek istihdam

UNDP Türkiye ayrıca Polateli Sanayi Bölgesi’nin “nitelikli” bir bölge olarak yatırımcıyı bölgeye çekmede katkı sağlayacak. Bölgenin Polateli'nde 75 bin ek istihdam yaratılması öngörülüyor. Bu da hem yerel halk hem de Suriyeliler için yeni fırsatlar barındırıyor.

KOSGEB’ten girişimcilik eğitimi

FRIT – 1 fonlarını yürüten KOSGEB’in pilot proje olarak Gaziantep’te başlattığı çalışma için yakında çağrı yapılacak. 1.8 milyon euro bütçeli proje kapsamında 500 üniversite öğrencisiyle 600 Suriyeliye detaylı girişimcilik eğitimiyle birlikte Türkçe ve Arapça kursları verilecek. FRIT-2’nin bütçesi ise 100 ila 200 milyon euro arasında olacak.

İşverene 42 aylık yardım

İŞKUR’un AB’nin Mülteciler İçin Mali Yardım Programı FRIT-1 kapsamında Dünya Bankası’yla Mart ayında başladığı proje fi rmaların kontenjanlarının belirlenmesi aşamasında. Bu kapsamda 10 sigortalı çalışanı olan şirket, 2’si Suriyeli olmak üzere 3 yeni kişiyi istihdam ettiğinde destekten faydalanacak. 42 aya kadar kursiyerlerin SGK primlerinin yarısı İŞKUR'ca ödenecek.

ILO'dan kayıtlı çalışan hamlesi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Alman Kalkınma Bankası’yla ortaklaşa Suriyeli çalıştıran şirketlere 6 ay boyunca 165 euro SGK prim desteği ödeyecek.



Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,942 µs