En Sıcak Konular

Kredide aslan payı kurumsalın

16 Ağustos 2019 09:27 tsi
Kredide aslan payı kurumsalın Bankacılık sektörünün yılın ilk yarısındaki bilançosu belli oldu. Sektörün gerçekleştirdiği 145 milyar TL’lik kredi artışının 119 milyar TL’si ‘büyük’lere gitti.

Kredide aslan payı kurumsalın

DÜNYA 

Bankacılık sektörünün yılın ilk yarısındaki bilançosu belli oldu. Sektörün gerçekleştirdiği 145 milyar TL’lik kredi artışının 119 milyar TL’si ‘büyük’lere gitti.

Küresel piyasalarda yavaşlama ve ticaret savaşlarının yarattığı dalgalanma devam ediyor. Son dönemde TL’ye olan talebin arttığı da görülürken bankacılık sektöründe hem İVME kredisine hem de kamu bankaları tarafından başlatılan konut kredisine olan ilgi artarak devam ediyor.
Türk bankacılık sektöründe yılın ilk yarı sonuçları belli oldu. Bankaların toplam aktif büyüklüğü Haziran 2019 itibariyle yıllık bazda yüzde 15, yılbaşından bugüne yüzde 9 artarak 4 trilyon 234 milyar TL oldu. Aynı dönemde toplam krediler yıllık bazda yüzde 8, yılbaşından bugüne yüzde 6 artışla 2 trilyon 532 milyar TL’ye çıktı. Sektörün gerçekleştirdiği 145 milyar TL’lik kredi artışının 137 milyar TL’si ticari kredi olarak kullanılırken bu rakamın da 119 milyar TL’si büyük işletmelere gitti.Böylece toplam stok içinde kurumsal kredilerin payı 2 puan daha artarak yüzde 80’e çıktı. Bireysel tarafta ise ağırlık ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Sektörün aktif dağılımına bakıldığında büyük bölümü iç borçlanma senetlerinden oluşan menkul değerler portföyü yıllık bazda yüzde 36, yılbaşından bu yana yüzde 23 oranında büyüyerek 586 milyar TL’ye geldi. Bilançonun dağılımına bakıldığında aktifler içinde kredilerin payı düşerken, menkul kıymetler portföyünün payı arttı. Kaynaklar içinde en önemli değişiklik mevduatın payının yükselmesi, mevduat dışı kaynakların payının düşmesi oldu.

Mevduat yüzde 20 oranında artarken, mevduat dışı kaynaklar sadece yüzde 3 büyüdü. Özkaynaklar ise yüzde 14 oranında arttı. Sektörün haziran 2019 itibariyle özkaynaklar toplamı 449 milyar TL. Sektör bu yılın ilk yarısında mevduatını daha hızlı artırdı ama kredi mevduat oranı hala yüzde 100’ün üzerinde ve yüzde 112 düzeyinde. Bu oran TL kredi/TL mevduat için yüzde 145, yabancı para kredi/yabancı para mevduat için yüzde 84 oldu.

Kredilerin dağılımı

Türk bankacılık sektöründe ticari kredilerin ağırlığı gün geçtikçe artıyor. Toplam kredi hacminin 2.5 trilyon TL’yi aştığı Haziran 2019 döneminde yılbaşından bu yana yaşanan miktarsal artış 145 milyar TL oldu. Bu rakamın 137 milyar TL’lik kısmı kurumsal kredilerden geldi. Kurumsal krediler bu dönemde 2 trilyon TL barajını aştı ve 2 trilyon 27 milyar TL’ye çıktı. Sektörde, 1 trilyon 399 milyar TL’lik büyük işletmelerin kredi hacmi oluşurken ilk 6 ayda 119 milyar TL’lik miktarsal artış yaşandı. Bu artış kredilerde ticarinin payını 2 puan artışla yüzde 80’e, büyük işletmelerin payını da yine 2 puan artışla yüzde 55’e taşıdı. KOBİ kredilerinin payının yüzde 25 ile aynı kaldığı ilk 6 ayda bireysel kredilerin payı ise 2 puan düşüşle yüzde 20’ye indi. KOBİ kredileri Haziran 2019 itibarıyla 628 milyar TL düzeyinde oluşurken bireysel krediler 510 milyar TL seviyesinde.

Kârlılık düşüyor

Bankacılık sektörü bu yılın 6 aylık döneminde 24.7 milyar TL ‘kâr’ elde etti. Geçen yılın aynı döneminde ‘kar’ 29 milyar TL düzeyindeydi. Sektörde kâr düşerken kârlılık rasyoları da düşüyor. Bankaların ortalama öz kaynak kârlılığı geçen yıl yüzde 14.5 düzeyinde bulunurken bu yıl yüzde 11.7’ye geriledi. Ortalama aktif karlılığı ise yüzde 1.6’dan yüzde 1.2’ye düştü. Bu düşüşteki en önemli etkenler; 2018'in ikinci yarısında faiz oranlarının yükselmesi, kredi hacminin büyüme hızının yavaşlaması ve tahsili gecikmiş alacaklar için ayrılan genel karşılık giderinin artmış olması. Düşen faiz ortamı bankaların kârlılıklarını, menkul kıymetler ve marjların görece iyileşme ihtimalinin daha yüksek olması itibarıyla olumlu olarak etkiliyor olacak.

TL’ye talep yeniden artmaya başladı

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, sektörün ilk yarı performansını değerlendirirken “Gelişmeler önümüzdeki 12 aylık dönemde daha sağlıklı büyümeye işaret ediyor” dedi.

Küresel ekonomide yavaşlama olduğunu ve uluslararası piyasalardaki dalgalanmanın devam ettiğini anlatan Aydın, “Geçen yıla göre uluslararası likidite imkanları daha iyi. Ekonomideki dengelenme sürecinin finansal piyasalarda da olumlu etkilerini görüyoruz. Para ve döviz piyasaları daha sakin. Enflasyonda ve faiz oranlarında hem yön hem beklentiler aşağı yönlü. TL’ye olan talep yeniden artmaya başladı. Hatta TL mevduatta düzenli bir artış başladı. İç piyasalarda da likidite imkanlarında ve maliyetinde iyileşme var. İlk yarıdaki yavaşlamaya karşın ikinci yarıda toparlanma başlayacaktır.

Öncelikle işletme sermayesi ve yatırımlar için kredi talebinin artacağı yönünde beklentimiz var. Birçok gösterge beklentilerde iyileşme olduğunu gösteriyor, bankacılık sektörü krediler yoluyla büyümeyi destekleyecektir” açıklamasını yaptı. 



Bu haber 1,883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,030 µs