En Sıcak Konular

Otomotiv sektöründe ağustos endişesi!

19 Ağustos 2019 10:01 tsi
Otomotiv sektöründe ağustos endişesi! Temmuzda yüzde 66 daralan otomobil ve hafif ticari araç pazarında kayıp hızlandı.

Otomotiv sektöründe ağustos endişesi!

DÜNYA 

Temmuzda yüzde 66 daralan otomobil ve hafif ticari araç pazarında kayıp hızlandı. Son 20 yılın en düşük ağustos ayını yaşamaktan endişe duyan otomotivciler, faiz indirimi ve sürdürülebilir düzenleme bekliyor.

Otomotiv satışlarında düşüş hızlandı. ÖTV indiriminin son bulduğu temmuz ayında, 17 bin 900 adetlik satışla yüzde 66 daralma yaşanan sektörde, bayram tatilinin de etkisiyle son 20 yılın en düşük ağustos ayının yaşanmasından korkuluyor. Otomotivciler; bankalardan faiz indirimi, hükümetten ise kısa vadeli destekler yerine sürdürülebilir düzenleme bekliyor.

Pazarda yaşanan daralmaya yönelik DÜNYA’ya konuşan sektör temsilcilerinden Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Sektörün geldiği nokta iyi değil. Bu noktada sadece ağustos ayına değil, bu yıla hatta önümüzdeki orta ve uzun vadeye bakmak lazım. Uzun vadeli, yani 2023 ve ötesine yönelik plan yapmak gerekiyor dedi.

“%1 faiz sektörü canlandırır”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi Başkanı Alp Gülan, iç pazarda bayram tatilinin de etkisi ile temmuzdan daha kötü bir ay geçirdiklerini ve satışlarda büyük durgunluk yaşandığını belirterek, “Otomotiv satışlarında iç pazar bayramın da etkisiyle temmuz ayında gerçekleşen 17 bin 900 adedin altında kalacak gibi görünüyor. Hatta korkumuz son 20 yılın en kötü ağustos ayı olan 2002‘deki 13 bin adedin altında kalması” dedi. Sektörün acilen inşaatta olduğu gibi özel faiz desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Gülan, “Bu gidişatın ihracatın en büyük payını yapan otomotiv sektörünün iç pazarının telafisi zor bir durumda kalması nedeniyle sektördeki tüm paydaşların sıkıntısının üretim ile ihracatta da problem yaratacağını düşünüyorum” dedi. Şu anda otomotivde faizlerin yüzde 1.70 ila yüzde 1.85 civarında olduğunu belirten Gülan, “Konutta yüzde 0.99 oranındaki faiz hemen hareket getirdi. Bizim sektörde de yüzde 1 civarına yaklaştıkça pazar canlanabilir” dedi.

Sürdürülebilir destek isteniyor

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü İnan Ekici, otomotivdeki büyük daralmaya işaret ederek, sektör olarak kısa destekler yerine sürdürülebilir bir düzenlemeye ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Faizlerde yaşanacak olası düşüşün otomotivde satın alma taleplerinin artıracağını belirten İnan Ekici, sektör için orta uzun vadeli planlamalara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Kur ve faizlerde yaşanan sert yükselişin sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Ekici, “30 Haziran’da sona eren vergi indirimi ve talep artırıcı önlemlerin yılsonuna kadar uzatılması sektör için hayati önem taşıyor. İç pazar, üretim, ihracat ve istihdamla ekonominin lokomotifi konumunda olan otomotiv sektörün kısa destekler yerine sürekli canlı tutacak orta ve uzun vadeli vergi düzenlemelerine ihtiyacı var. Matrah bazlı ÖTV uygulaması, sektörün yıl içerisinde stok ve sipariş yönetimini sağlıklı şekilde gerçekleştirmeye fırsat vermiyor, aynı araç yıl içerisinde farklı ÖTV dilimlerine girebiliyor. Bu anlamda sürdürülebilir bir düzenlemeye ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

En iyimser tahmin 20 bin adetlik satış

Birçok sektör temsilcisinden farklı olarak ağustos ayı satışlarına yönelik daha iyimser tahminde bulunanlar da var. Peugeot Türkiye Satış Direktörü Mehmet Akın, ağustos sonu için 20 bin adetlik satış öngörüsünde bulunurken, Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise bu ay satış öngörüsünün 16-18 bin adet arasında olduğunu belirterek, “Sektörde kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına inmesi bile tek başına yeterli bir etken değil. Zaten sorun tek başına faiz değil, sorun yüksek kur ve yüksek vergi oranları ve tüketicilerin alım gücünün düşmesi. Ayrıca, 0 km araç fiyatları artık erişilebilir bir ölçekte değil. Tüketicinin alım gücünün düşmesi gerçekten çok önemli bir faktör. ÖTV indirimi sona erdi. ÖTV’nin eylül ayında yeniden revize edilmesi gerekiyor. Tüketicinin parası dolarda, 6 TL nin üzerine çıkmadan parasını bozup araba almıyor. Otomobil markaları üretim siparişlerini bu şartlar altında yüksek adette veremeyecek son 4 ayda. Dolayısıyla bu aylık satış trendi bu şekilde devam edecek şayet, yukarıda belirttiğim parametrelerde bir değişiklik olmazsa” diye konuştu.

“Ağır ticaride satışlar çok durgun”

Yılın ilk altı ayında 3 bin 315 adetlik kamyon ve çekici satışı ile 2018 yılının aynı döneminde göre yaklaşık yüzde 58 daralan ağır ticari araç pazarında kan kaybı sürüyor. Temmuz ayında kamyon satışları 2018 yılına göre yüzde 59,15, çekici satışları ise yüzde 81.68 daraldı. Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı İlhami Eksin, “Ağır ticaride satışlar çok durgun. Hangi müşteri ile konuşulsa ‘bayramdan sonra’ deniliyor. Filo satışı burada çok etkili oluyor. Yıl sonu 6 bin ila 7 bin arası satış öngörümüz var. Ağustos ayında ise 300 ila 500 adet arası satış bekliyoruz” dedi.

“İkinci ele talep artıyor”

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü İnan Ekici, 2. el pazarına yönelik değerlendirme yaparak şunları söyledi: “Türkiye'de yıllık yaklaşık 6.5 milyonluk satışın gerçekleştiği 2. el araç pazarı canlılığını koruyor. 2. el araç pazarı noter kayıtlarına göre, haziran sonunda yaklaşık yüzde 5.8 daralarak 3.2 milyon adet oldu. 2018 yılında toplamda 6.8 milyon adetlik otomobil ve hafif ticari araç ikinci el olarak satılmıştı. 2019 yılında pazarın 6.5 milyon adet 2. el otomobil ve hafif ticari araç satışı ile kapanacağını öngörüyoruz. 2018 yılında sıfır araç pazarı yüzde 35 daralırken 2. el pazarı ise büyümeye devam etti. Bu trendin önümüzdeki dönemde de süreceğini düşünüyoruz. Kurumsal oyuncuların artması ve yabancı sermayenin bu alandaki yatırım isteği, 2. el otomotiv pazarındaki büyüme potansiyelinin dinamikleri olarak değerlendirilebilir."


Bu haber 1,167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,793 µs