En Sıcak Konular

Yılmaz: Enerji teşviki ülkeye kazanç sağlıyor

10 Ekim 2019 10:19 tsi
Yılmaz: Enerji teşviki ülkeye kazanç sağlıyor EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, teşviklerin özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller için çok daha önemli olduğunu belirterek “Bu teşvikler döviz de olsa lira da olsa Türkiye’ye kazanç sağlıyor” dedi.

Yılmaz: Enerji teşviki ülkeye kazanç sağlıyor

DÜNYA 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, teşviklerin özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller için çok daha önemli olduğunu belirterek “Bu teşvikler döviz de olsa lira da olsa Türkiye’ye kazanç sağlıyor” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 10. Türkiye Enerji Zirvesi sırasında gazetecilere sektöre ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. Enerji sektörüne yönelik teşviklerin bir gelir garantisi sağlayarak yatırım riskini azalttığını dile getiren EPDK Başkanı Yılmaz, azalan risk neticesinde kreditör veya finansörlerin, yatırımcılara daha uygun krediler verdiğini vurguladı.

Yeni destekler yakında netleşebilir

Elektrik üretim yatırımlarına halen YEKDEM kapsamında verilen döviz cinsinden fiyat ve alım garantilerinin, ileride TL bazında uygulanıp uygulanamayacağına yönelik tartışmalara değinen Mustafa Yılmaz, “Bu konuyla ilgili birtakım görüşmeler var. Neticede, mevcut uygulamanın sona ermesine yaklaşık 15 ay gibi bir süre var ama yeni düzenlemeyi o zamana da bırakmayız. Bir çalışma var. Bununla ilgili de herhalde bir kanun çıkacak, o da çözülecek” dedi.

Elektriğin yüzde 65’i yerli kaynaktan

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik üretim yatırımlarına yönelik teşviklerin özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller için çok daha önemli olduğunun altını çizdi. Bu teşviklerin döviz de olsa lira da olsa Türkiye’ye kazanç sağladığını vurgulayan Mustafa Yılmaz “Bugün yüzde 65 yerli ve yenilenebilir kaynakla enerji üretiyoruz. Bu cari açığımıza da olumlu yansıyor” diye konuştu.

Teknoloji ve GES maliyetleri

“Teşvikler olmasaydı Türk enerji sektöründe yenilenebilir enerjinin payı bugünkü seviyesine gelemezdi” diyen Mustafa Yılmaz şöyle devam etti: “Dört beş yıl önce 1 MW’lik güneş santralinin yatırım maliyeti yaklaşık 3-4 milyon dolardı. Şimdi 600-700 bin dolarlara geriledi. Belki iki sene sonra daha da düşecek. Maliyet düştüğü gibi verimlilik de artıyor. Teknoloji, inanılmaz derecede gelişiyor. Eskiden GES’ler yaklaşık bin 200 saat kadar enerji üretirken şimdi 2 bin saat enerji üreten santraller var.”


Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,482 µs