En Sıcak Konular

'İhracat iklimi'nde iyileşme zayıf

10 Ekim 2019 10:23 tsi
'İhracat iklimi'nde iyileşme zayıf Ağustos ayında 51,1 olarak kaydedilen İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi eylülde 50,3'e geriledi. Endeks, iyileşmenin çok ılımlı düzeyde ve 77 aydır süren genişleme trendinin en düşük hızda olduğunu gösterdi.

'İhracat iklimi'nde iyileşme zayıf

DÜNYA 

Ağustos ayında 51,1 olarak kaydedilen İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi eylülde 50,3'e geriledi. Endeks, iyileşmenin çok ılımlı düzeyde ve 77 aydır süren genişleme trendinin en düşük hızda olduğunu gösterdi.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Eylül 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, ağustosta 51,1 olarak kaydedilen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi eylül ayında 50,3’e geriledi. Endeks, ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üçüncü çeyreğin sonu itibarıyla halen güçlendiğine işaret etti. Ancak iyileşme çok ılımlı düzeyde ve 77 aydır süren genişleme trendinin en düşük hızında kaydedildi. Türk imalat ürünlerinin en büyük iki ihracat pazarı olan Almanya ve Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite eylülde düşüş gösterdi.

Almanya’da Nisan 2013’ten bu yana ilk kez gerileme var

Hizmet ve inşaat sektörlerinin imalat sanayiindeki keskin düşüşü telafi edememesinin sonucu olarak, Almanya’da Nisan 2013’ten bu yana ilk kez gerileme yaşandı. Birleşik Krallık’ta ise imalat, hizmetler ve inşaat sektörlerinin tamamında aktivitenin zayıflamasına bağlı olarak üretim son 4 ayda üçüncü kez geriledi. Eylül ayında diğer Avrupa pazarlarında da özellikle imalat sanayi sektöründe olmak üzere, büyüme görünümü zayıf seyretti. Nitekim Euro Bölgesi’nde imalat sektörü üretimi 2012 yılının sonlarından beri gözlenen en yüksek oranda daraldı.

ABD’de büyüme hafif iyileşti

Türk imalat sektörü ihracatının yüzde 5’ini oluşturan, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de ekonomik aktivite Eylül ayında hafif ivmelendi. Buna rağmen, büyüme hızı zayıflığını korudu. Orta Doğu ekonomilerinin performansı üçüncü çeyrek sonunda karmaşık bir görünüm sergiledi. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ekonomik aktivite belirgin bir hızda artmayı sürdürdü. Buna karşılık, Mısır, Katar ve Lübnan’da üretimin Eylül ayında yavaşladığı görüldü. Brezilya, Çin ve Rusya’da ekonomik aktivite artış gösterdi. Hindistan ekonomisinde ise zayıflık işaretleri dikkat çekti. Bu ülkede üretim son bir buçuk yılı biraz aşan bir dönemde ilk kez gerileme kaydetti.


Bu haber 1,258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,576 µs