En Sıcak Konular

Otomotiv dünyayı yavaşlatıyor

28 Kasım 2019 09:04 tsi
Otomotiv dünyayı yavaşlatıyor Küresel ekonomideki yavaşlamanın en büyük nedeni araç satışlarının dünya çapında gerilemesi. Küresel GSYH’deki düşüşün dörtte biri otomotiv sektöründen...

Otomotiv dünyayı yavaşlatıyor

DÜNYA 

Küresel ekonomideki yavaşlamanın en büyük nedeni araç satışlarının dünya çapında gerilemesi. Küresel GSYH’deki düşüşün dörtte biri otomotiv sektöründen...

Otomobil üreticileri özellikle Çin’de ve dünyanın neredeyse her bölgesinde elektrikli araçlara geçişin getirdiği yatırım ihtiyacı ve satışların on yıldır ilk kez düşüşe geçmesiyle ciddi şekilde zorlanıyor. Sanayinin önemli bir kısmını oluşturan otomotiv sektöründeki yavaşlama küresel finansal krizden bu yana en keskin ekonomik yavaşlamanın dörtte birini oluşturuyor.

Yavaşlamanın dörtte biri

Dev tedarik zincirleriyle çok büyük istihdam kapısı olan sektör geçen yıl küresel krizden bu yana ilk kez küçüldü. Uluslararası Para Fonu (IMF) bu daralmanın 2017 ve 2018 yılları arasında küresel ekonomide yaşanan küçülmenin dörtte birine denk geldiğini tahmin ediyor. Fon bu daralmanın aynı dönemde küresel ticarette yaşanan daralmanın da üçte birinden sorumlu olduğunu belirtti. IMF verilerine göre araç satışları 2018 yılında yüzde 3 düştü. Üretimindeki düşüş ise yüzde 2.4. Varlıklı ekonomilerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde de düşüş var. Çin’de geçen yıl otomobil satışları yüzde 12 düşerken, Hindistan’da düşüş yüzde 14 oldu.

Fitch: İmalatı yavaşlattı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de küresel yavaşlamanın en büyük ‘suçlusunun’ otomotiv sektörü olduğuna dikkat çekiyor. Fitch Şef Ekonomisti Brian Coulton “Küresel yavaşlamanın yoğunlaştığı yer burası. Otomotiv sektörünün küresel imalat döngüsündeki öncü güç olduğuna şüphe yok” diye konuştu. Fitch bu yıl yayınladığı bir raporda ise sektördeki küçülmenin diğer sektörlere de etkisiyle küresel GSYH’yi yüzde 0.2 aşağı çektiğini vurguladı. IHS Markit küresel otomotiv sektörü satın alma yöneticileri endeksi de ağustosta 46’ye kadar gerileyerek tüm sektörler arasında en sert düşüşü yaşadı.

Otomotiv sektörü aynı zamanda ciddi bir emtia tüketicisi. IMF verilerine göre küresel metal sektöründe üretimin yüzde 10'u otomotiv sektörüne gidiyor.

BMW, işçilerin Noel bonuslarını kesecek

Alman lüks otomobil üreticisi BMW, işçi sendikalarıyla devam eden görüşmelerde maliyetleri düşürmek için ‘işçi çıkarmadan’ alınacak önlemler konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Şirketten dün yapılan açıklamada 2020’ye kadar alınacak önlemlerle 12 milyar eurodan fazla tasarruf yapılmasının hedeflendiği belirtildi. Anlaşma kapsamında şirket karına bağlı ödemelerin düşürülmesi, bazı işçiler için Noel ve diğer bonuslarda değişiklik yapılmasına karar verildi.

Kesintiler 2020’den itibaren geçerli olacak. Volkswagen’in lüks araç birimi Audi de elektrikli araç üretimine geçişte milyarlarca tasarruf yapabilmek için yaklaşık 9 bin 500 kişiyi işten çıkartılacağını duyurmuştu. BMW CEO’su Oliver Zipse konuya ilişkin açıklamasında “Dayanışma temelinde bir çözüm konusunda anlaşmaya vardık. Bu anlaşma şu anda diğer üreticilerin maliyetlerini düşürmek için yaptığı gibi çok sert önlemler almaktan kaçınabilmemize olanak sağlıyor. Kasım ayında Daimler Mercedes Benz işten çıkartmalarla 1 milyar euro tasarruf etmeyi planladığını duyurmuştu. Alman otomotiv tedarikçileri Continental ve Osram da geçtiğimiz haftalarda işten çıkarma ve kesinti planlarını açıklamıştı.


Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,401 µs