En Sıcak Konular

Beklenti altında gelen enflasyon sonrası gözler 12 Aralık’ta!

4 Aralık 2019 09:26 tsi
Beklenti altında gelen enflasyon sonrası gözler 12 Aralık’ta! Enflasyonun kasımda aylık yüzde 0,38 ile piyasa öngörülerinden daha az artış kaydetmesinin ardından gözler Merkez Bankası'nın 12 Aralık'taki faiz kararına çevrildi.

Beklenti altında gelen enflasyon sonrası gözler 12 Aralık’ta!

DÜNYA 

Enflasyonun kasımda aylık yüzde 0,38 ile piyasa öngörülerinden daha az artış kaydetmesinin ardından gözler Merkez Bankası'nın 12 Aralık'taki faiz kararına çevrildi.

TÜFE, kasımda piyasa beklentilerinin altında, yüzde 0,38 artış gösterdi. Eylül ve ekimde tek hanede seyreden yıllık enflasyon, baz etkisinin sona ermesiyle yüzde 10,56 ile tekrar çift haneye yükseldi.

Yıllık enflasyonun geldiği seviye itibariyle mevcut durumda Türkiye'nin reel faizi yüzde 3.44 seviyesine geriledi. Ancak bu seviye hala gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üzerinde.

“Makul reel faiz” seviyesine vurgu yapan TCMB'nin 12 Aralık'ta yapacağı toplantıda alacağı faiz kararı önem taşıyor.

Yatırım Finansman Ekonomisti Hilmi Yavaş, son enflasyon verisinin gelecek haftaki PPK toplantısını da etkileyebileceğini söyleyerek, "Biz 150 puanlık bir faiz indirim bekliyorduk ancak şimdi bunun 200 baz puana kadar yükselebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Morgan Stanley ekonomisti Ercan Ergüzel, Rusya, Güney Afrika ve Brezilya gibi benzer ülkelerde reel faizin Türkiye'nin gerisinde yüzde 2.88 olduğunu söyleyerek, "Ancak Aralık'ta TÜFE'nin yüzde 11.3'e yükseleceği beklentimiz nedeniyle 12 Aralık'taki toplantıda 100 baz puan gibi daha sınırlı bir indirime yer olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Capital Economics kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Jason Tuvey ise Kasım verisinin gelecek birkaç yıl boyunca sürecek bir yükseliş trendinin başlangıcı olduğunu ancak bunun TCMB'nin önümüzdeki birkaç toplantıda faiz indirmesini engellemeyeceğini söyledi. Gelecek yılın ilk aylarına kadar en azından 150 baz puan daha indirim olabileceğini söyleyen Tuvey, Erdoğan'ın faizlerin tek haneye indirilmesi yönündeki çağrılarının para politikasında daha agresif bir gevşeme riskini de artırdığını belirtti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, MB'nin yılı son bir indirimle kapatıp, beklemeye geçmesi gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kasım gerçekleşmesi ile bankanın aralıkta şartların izin verdiği boyutta 150-20 baz puanlık bir indirim yapması kesin görünmektedir, ancak sonrasında enflasyonun en azından ilk çeyrek boyunca yıl sonu seviyelerinin biraz üzerinde seyretme ihtimali nedeniyle faiz indirimlerine bir süre ara verilmesinin gereği olduğunu düşünmekteyiz. Dolayısıyla aralık toplantısında bu yönde bir sinyal verilip verilmeyeceği önemli olacaktır."


Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,434 µs