En Sıcak Konular

NATO 70 yaşında, gündemi ‘beyin ölümü’

4 Aralık 2019 09:28 tsi
NATO 70 yaşında, gündemi ‘beyin ölümü’ Londra’da dün başlayan NATO zirvesinde kurumun 70. yılı ‘beyin ölümü’ tartışmaları ve ittifakın geleceğine ilişkin endişeler gölgesinde kutlanıyor. Türkiye, NATO’dan terör sorununa destek vermesini beklerken, üye ülkeler arasında bu konuda fikir ayrılıkla

NATO 70 yaşında, gündemi ‘beyin ölümü’

DÜNYA 

Londra’da dün başlayan NATO zirvesinde kurumun 70. yılı ‘beyin ölümü’ tartışmaları ve ittifakın geleceğine ilişkin endişeler gölgesinde kutlanıyor. Türkiye, NATO’dan terör sorununa destek vermesini beklerken, üye ülkeler arasında bu konuda fikir ayrılıkları olduğu belirtiliyor.

Londra'da Türk vatandaşları tarafından bayraklarla karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun güncellenmesi gerektiğini ifade ederek şu değerlendirmeleri yaptı: "Bazı çevreler art niyetli bir şekilde ülkemizin NATO'ya mensubiyetini gölgelemeye çalışsalar da bizim yerimiz ve duruşumuz bellidir. Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO'nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır. Üye ülkelerin alternatif aramak yerine NATO'yu ortak tehditler karşısında daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz. Terör örgütlerine karşı ilkeli ve kararlı duruş sağlanmasını temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. DEAŞ ile Suriye'de göğüs göğüse mücadele eden ve örgütü bozguna uğratan tek ülkeyiz.”

Bu arada NATO toplantısı için Londra'da bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması için bir nihai tarihi olmadığını ancak Kasım 2020'de yapılacak ABD başkanlık seçimi sonrasını beklemenin daha iyi olabileceğini söyledi. NATO 70. yılını üye ülkelerin NATO bütçesine katkıları ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Economist röportajıyla başlayan ‘beyin ölümü’ tartışmalarının gölgesinde kutluyor.

Londra’da 3-4 Aralık tarihlerinde gerçekleşen NATO’nun kuruluşunun 70. yaşının kutlandığı zirvede Türkiye YPG’nin NATO tarafından bir terör örgütü olarak tanımlanmasını talep ederken, bu gerçekleşmediği takdirde Baltık ülkelerini ve Polonya’yı Rusya’ya karşı korumayı amaçlayan askeri planı veto edeceğini belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber ise Suriye’deki YPG’nin nasıl tanımlanması gerektiği konusunda müttefikler arasında görüş ayrılıkları olduğunu belirterek “Bundan sonra siyasi çözüm için çabalamalıyız”

Erdoğan: NATO güncellenmeli

Zirve için yola çıkmadan önce havalimanında açıklamalar yapan Erdoğan, NATO’nun güncellenmesi gerektiğine vurgu yaparak şu değerlendirmeleri yaptı: “Bazı çevreler art niyetli bir şekilde ülkemizin NATO’ya mensubiyetini gölgelemeye çalışsalar da bizim yerimiz ve duruşumuz bellidir. Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO’nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır. Üye ülkelerin alternatif aramak yerine NATO’yu ortak tehditler karşısında daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz. Terör örgütlerine karşı ilkeli ve kararlı duruş sağlanmasını temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz”

Trump: Şimdi Türkiye Çin veya Rusya’ya gidecek

Zirvesi öncesi Stoltenberg ile görüşen ABD Başkanı Trump, “Türkiye (NATO’da) iyi bir müttefik ve öyle de olacak. Türkiye’yi seviyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi anlaşıyorum” diye konuşurken, S-400 nedeniyle Türkiye’nin F-35 alımının askıda olduğuna işaret ederek, “Şimdi yapacakları şey, ister Rusya ister Çin olsun başka ülkeye gitmek olacak” diye konuştu.

Trump, Macron’un ‘beyin ölümü’ değerlendirmesini ise ‘çok aşağılayıcı’ ve saygısız bulurken, Macron söyleriklerinin arkasında olduğunu belirtti ve "Türkiye konusuna gelecek olursak, bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar. Bu gerçekten stratejik bir konu. Uzun vadeli barışı sağlamak için 'düşmanımız kimdir?” dedi. 



Bu haber 1,355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,119 µs