En Sıcak Konular

Sosyal girişimde adanmışlık ve eğitim yüksek, sıra global başarıda

5 Aralık 2019 09:58 tsi
Sosyal girişimde adanmışlık ve eğitim yüksek, sıra global başarıda Bu yıl üçüncüsü düzenlenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü sahiplerini buldu. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, şirketlerinin kurucusu ve babaları İbrahim Bodur’un ‘sosyal girişim’ kavramı ortaya çıkmadan bu alanda işler yaptığını k

Sosyal girişimde adanmışlık ve eğitim yüksek, sıra global başarıda

DÜNYA 

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü sahiplerini buldu. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, şirketlerinin kurucusu ve babaları İbrahim Bodur’un ‘sosyal girişim’ kavramı ortaya çıkmadan bu alanda işler yaptığını kaydetti.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’de sosyal girişimcilerin önemli bir bölümünün eğitim düzeyinin yüksek olduğunu belirterek, “Ayrıca onlar adanmış insanlar. Sırada bu girişimcileri uluslararası arenaya taşımak var” dedi. Okyay, yarışmalarının uluslararası başarıya vesile olmasını istediklerini kaydetti. Yarışmada “Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Girişimi”, “Toyi” ve “Kodluyoruz” ödül aldı. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’de sosyal girişimcilerin önemli bir bölümünün eğitim düzeyinin yüksek ve hayatlarını bu alana adamış kişiler olduğunu vurgulayarak, sırada bu kişileri uluslararası başarının beklediğini kaydetti. Okyay, babası merhum İbrahim Bodur adına bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri ödüllerde hedeflerinin bu önemli sosyal girişimlerin, uluslararası arenaya taşınması olduğunu kaydetti. Okyay, bu nedenle yarışmalarını Ashoka Türkiye ortaklığında düzenlediklerini kaydetti.

Kale Grubu’nun yeni nesil sosyal girişimcileri teşvik etmek amacıyla Ashoka Türkiye ortaklığında bu yıl üçüncüsünü düzenlediği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün sahipleri Erken Aşama kategorisinde “Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Girişimi”, İleri Aşama kategorisinde “Toyi”, İş Birliği kategorisinde ise “Kodluyoruz” sosyal girişimleri oldu.

Okyay, ödül töreni öncesinde basın mensupları ile bir araya gelerek, “Bu ödüller İbrahim Bey’i çok iyi anlatıyor. Sosyal girişim kavramı ortaya atılmadan çok önce İbrahim Bey bunu uyguluyordu. Sahip olmak değil sahip çıkmaya yönelik iş yapardı. Hem sorumlu hem duyarlı liderlikten yanaydı. Artık dünya bu kavramları konuşuyor. Biz de ödüllere küçük adımlarla başladık. Hedefimiz büyük” diye konuştu. Okyay, “British Council’ın araştırmasına göre Türkiye’de 9 bin sosyal girişimci bulunuyor. Thomson Reuters’ın araştırmasına göre, sosyal girişimci için en iyi ülke sıralamasında Türkiye 44 ülke arasında 42. sırada. Oysa Türkiye nitelikli iş gücünü çekmede 13. sırada. Türkiye’de nitelikli sosyal girişimci ekosistemi var. Ancak kaynağa ulaşmada sorun yaşanıyor. Tüm bunları dikkate almalıyız " dedi. Okyay, sürdürülebilirlik anlamında riski azaltmak için sosyal girişimcilerin kendi aralarında network kurmalarını istediklerini, bu noktada Ashoka’nın desteğinin önemli olduğunu dile getirdi.

İyi'nin değeri yükseliyor

Okyay, bu yıl 350 kişiden başvuru aldıklarını vurgulayarak, katılımcıların yüzde 45’inin İstanbul’dan geldiğini, başvuranların yüzde 45’inin kadın olduğunu kaydetti.

Dünyada tüketim kalıplarının değiştiğine vurgu yapan Okyay, “Sorunlar arttıkça insanların da tercihleri değişiyor. İyi amaç için iş yapan şirketlerin değeri yükseliyor” dedi.

Erken Aşama Ödülü

Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Girişimi - N. Alp Ar: Tasarladığı oyun ile kodlama ve bilgi-işlemsel düşünmenin temel kavramlarını teknolojiden bağımsız bir şekilde öğreterek kodlama eğitiminin erişilebilir olmasını sağlıyor. 2017’de ikinci versiyonu yayınlanan ve ücretsiz olarak erişilebilen Tospaa Bilgisayarsız Kodlama, 80 binden fazla çocuğa ulaşarak kodlamayı erişilebilir hale getirdi. Oyun, öğrencilerin yanı sıra bilgisayarsız kodlama ve algoritmik düşünme atölyeleri ile öğretmenlere de yeni bakış açısı kazandırıyor.

İleri Aşama Ödülü

Toyi – Elif Atmaca: Çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını desteklemek için oyun deneyimleri tasarlayan bir sosyal girişim olan Toyi, çocukların etraflarındaki her şeyi oyuncağa dönüştürmelerini sağlayan bir yaratıcı oyun kiti sunuyor. Teker, ayak, göz, eklem, çubuk, esnek halka ve eklem parçalarından oluşan kit ile 6 yaş ve üstü çocuklar, etraflarında bulunan günlük nesneleri hayallerindeki oyuncaklara dönüştürüyor. Toyi MOMA’ya da seçilmiş durumda.

İş Birliği Ödülü

Kodluyoruz - Gülcan Yayla: Türkiye’yi bir teknoloji geliştirme merkezi yapmayı hedefleyen Kodluyoruz, yeteneği olan ancak eğitim ve deneyim açısından yeterli görülmeyen gençler için atölyeler, bootcamp’ler ve online açık kaynaklar aracılığıyla gençlere yazılım eğitimleri sunuyor. Proje kapsamında geçtiğimiz 3 yılda Türkiye’nin dört şehrinde 800 gence ücretsiz yazılım eğitimi verildi. Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde’de faaliyet gösteren Ahiler Kalkınma Ajansı ile iş birliği yapıyor.


Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,634 µs