En Sıcak Konular

Sipariş iptalleri başladı

17 Mart 2020 09:41 tsi
Sipariş iptalleri başladı Koronavirüs salgını nedeni ile uluslararası ticarettin durma noktasına gelmesinin etkisi, ilk olarak tekstil sektöründe görüldü. Sektörde ertelemeler hatta iptaller görülmeye başlandı...

Sipariş iptalleri başladı

DÜNYA 

Koronavirüs salgını nedeni ile uluslararası ticarettin durma noktasına gelmesinin etkisi, ilk olarak tekstil sektöründe görüldü. Sektörde ertelemeler hatta iptaller görülmeye başlandı...

Aralık ayında ilk koronavirüs vakasının yaşandığı Çin’de üretimin durması ile yönünü Türkiye’ye çeviren tekstil sektöründe rüzgar tersine dönmeye başladı. Ocak ayından bu yana sektörde siparişlerin artmasını bekleyen sektör temsilcileri, salgının Türkiye’yi de etkisi altına alması ve ticaretin durma noktasına gelmesi nedeniyle siparişlerin durma noktasına geldiğini belirtti.

Inditeks gibi büyük grupların alımlarını azalttığı söyleniyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, özellikle tüketim mallarına bağlı siparişlerin keskin bir şekilde düştüğünü ve iptallerin yaşandığını söyledi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hayri Uğur da, salgının yayılmaya başlaması ile birlikte siparişlerin iptal edildiğini ve alımların ertelendiğini doğruladı.

Inditex Grubu’nun da siparişlerini azalttığını anlatan Uğur, “Tedarik bağlantısı yapılamıyor. İtalya’da pazardaki daralma yüzde 60’lar düzeyinde. Haziran’a kadar tüm siparişleri azalttılar. Bu tarihten sonra durumu analiz edeceklerini belirtiyorlar” dedi.

“İç piyasada da durum aynı”

Adana Sanayi Odası Başkanı ve Kıvanç Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç da ihracat yapılan ülkelerde mağazaların kapalı olması nedeni ile ertelemeler ile birlikte iptallerin de yaşandığını söyledi. Kıvanç, “En son bugün Uzakdoğu yükleme yapmayın dedi. Bu durum uzun sürerse sektörümüzü oldukça kötü etkileyecek. İç piyasada da durum ihracat tarafıyla aynı durumda. Bugün imalatçı üretici firmaların sıkıntıları olabilir. Hiçbir firma finansal olarak destek olmasa ayakta duramaz” diye konuştu.

“Gemide teslimatlar durdu”

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, otomotiv yan sanayinde henüz iptallerin yaşanmadığını belirtti. Öte yandan aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili de olan Gemi İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Başaran Bayrak da gemi inşa sektöründe iptallerin olmadığını ancak gidiş gelişlerin azaldığını anlattı.

Bayrak, “Alıcıların görevlendirdiği yetkili ve sörveyörlerin gelişleri tamamen durdu. Aramalı ithalatında ciddi gecikmeler yaşanıyor. İhraç konusu gemi teslimleri yapılamıyor” dedi. Bir taraftan da fuarlar ertelenmeye devam ediyor. Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Erkan Uçar, Nisan ayında gerçekleştirmeyi planladıkları 3. uluslararası İstanbul Ağız- Diş Sağlığı Cihaz ve Malzemeleri (IDEX 2020) fuarını ileriki bir tarihe erteleme kararı aldıklarını söyledi.


Bu haber 1,074 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,152 µs