En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
3 Mayıs 2016

Kapıcı iki ayrı apartmanda sigortalı olabilir mi?



Kapıcı iki ayrı apartmanda sigortalı olabilir mi?

Sözcü

Komşu apartmanda sigortalı olarak tam gün çalışan apartman görevlisi, bizim apartmanımıza da günde 2 saat bakmak istiyor. Biz bu eleman için SGK’ya başvurup bildirimde bulunacak ve sigorta primi ödeyecek miyiz? Böyle olursa mükerrer sigortalı olmaz mı? Bu konuda mevzuat ne diyor, izlememiz gereken yol nedir? Apt. sakinleri adına

Bir kişinin birden fazla işveren yanında çalışması yasal olarak mümkün. Dolayısıyla, söz konusu kapıcının başka bir binada tam gün sigortalı çalışması, sizin binanızda da sigortalı çalışmasına engel değil. Kapıcıyı sigortalı göstermeniz gerekiyor.

Bunun için önce kendisiyle kısmi süreli iş sözleşmesi yapılıp, bu sözleşmede hangi gün, hangi saatler arasında kaç saat çalışacağı ve ücreti saat başına belirlenmeli. Sonra apartmanın daha önce SGK’dan alınmış işyeri numarası yoksa binanın bulunduğu yerin bağlı olduğu SGK il veya merkez müdürlüğüne başvurarak işyeri tescili yaptırıp, işe giriş bildirgesi verilmeli, her ay da aylık prim ve hizmet belgesi vermek suretiyle sigortalı çalışmaları bildirmeli ve primleri ödenmeli.

Aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı, yapılan iş sözleşmesine göre ay içindeki çalışma saatleri toplamının İş Kanununa göre olağan günlük çalışma süresi olan 7,5 saate bölünerek; prime esas kazanç tutarı ise bildirilen gün sayısının karşılığı olan asgari ücret tutarından az olmamak üzere, ay içinde çalıştığı saat toplamı karşılığı ödenen ücret tutarı olarak hesaplanır. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda 7,5 saatin altındaki çalışmalar 1 güne tamamlanır.

  

Kapıcının kıdem tazminatını kim öder?

30 Mart 2016 tarihli yazınızda kapıcının kıdem tazminatı hesabını veriyorsunuz. Ben de 21 yıldır aynı apartman da kiracıyım. Apartmanımız 26 dairedir. Kapıcının tazminatına ben mi yoksa ev sahibim mi katılacak? Yaşar Menteşoğlu

Kapıcıya ödenecek kıdem tazminatından kat malikinin mi yoksa kiracının mı sorumlu olacağı, tartışmalı bir konu. Kat Mülkiyeti Kanununun 18 ve 20. maddelerinde yer alan hükümlerin birlikte değerlendirilmesinden, kıdem tazminatının ödenmesinden kat malikinin (ev sahibinin) sorumlu olduğu;  kat malikinin ödememesi halinde kiracının sorumlu olduğu, ancak kiracının sorumluluğunun ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödemenin kira borcundan düşüleceği sonucu ortaya çıkıyor.

Diğer yandan, kat maliki ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesine kiracının oturduğu süreyle sınırlı olarak, kıdem tazminatının veya oluşturulmuş ise kıdem tazminatı fonu katılım payının kiracı tarafından ödeneceğine ilişkin hüküm konulması mümkün. Bu durumda kıdem tazminatının, kapıcının hizmetlerinden yararlandığı süreye bağlı olarak kiracı tarafından ödenmesi gerekir. Kira sözleşmesinde bu yönde bir hüküm olmaması halinde yasa hükmüne göre kıdem tazminatının kat maliki tarafından ödenmesi gerekiyor.

 

İşverenin prim ödememesi işçinin sorunu değil

Sigortalının işe alındığı tarih (sigorta işe giriş bildirgesi) 15 Temmuz 1990. 1 Haziran 1991 tarihine kadar işyeri ödeme yapmamış. Ödeme yapılmadığından dolayı emekli olamıyor. Nasıl bir yol izlememiz lazım? İşyerinin ödeme yapmamasının işçinin sorunu olmaması gerekmez mi? Mustafa Yılmaz

İşverenin, çalıştırdığı sigortalılarla ilgili olarak SGK’ya bildirdiği primleri ödememesi işçinin sorunu değil, SGK’nın sorunu. SGK’da işveren prim borcunu ödemedi diye sigortalının emeklilik işlemlerini yapmaktan kaçınamaz. Ancak bunun için sadece işe giriş bildirgesinin verilmiş olması yetmiyor. Sigortalının çalışmalarının (prime esas kazançlarının ve prim gün sayılarının) da SGK’ya bildirilmiş olması gerekiyor. 

İşe giriş bildirgesi verilmiş ancak sigortalı adına prim günü bildirilmemiş ise iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmak gerekiyor.

 

Paylı veya iştirak halinde mülkiyette emlak vergisi mükellefiyeti

Konya Akşehir ilçesinde 34 m2’lik ½ paylı müşterek tapulu bir dükkânımız var. Dükkân şimdilik kontrplakla ikiye bölündü. Bu dükkânın yıllık emlak vergisi örneğin 100 TL. Belediye “her ikiniz de 100’er TL emlak vergisi ödeyeceksiniz” diyor. Bu doğru mu? Yoksa 100 TL’yi 50’şer TL olarak ödememiz mi gerekir? Kadir Boran

Hisseli dükkânın emlak vergisi 100 TL ise toplamda ödenecek emlak vergisi değişmez ve 100 TL olarak ödenir. Ancak mülkiyetin şekline göre mükellefiyet şekli değişebilir.

Binaya paylı mülkiyet şeklinde sahip olanlar, paylı mülkiyette hisseler belirlenmiş olduğundan (verdiğiniz bilgiye göre durumunuz buna uyuyor), pay sahipleri hisseleri oranında yani 50’şer TL emlak vergisi öderler.

Binaya elbirliği ile (iştirak halinde) mülkiyet şeklinde sahip olunması halinde ise iştirak halinde mülkiyette hisseler belirlenmemiş olduğundan bina sahipleri emlak vergisinden müteselsilen sorumlu olurlar, yani yine 100 TL ödenir, ancak ödenmeyen emlak vergisinin tamamından tüm hissedarlar müteselsilen sorumlu olurlar.

 

9000 prim gününü geçersem maaşım çok fark eder mi?

15 Mayıs 1969 doğumluyum. İşe başlama tarihim 1 Mart 1993 ve askerden önce sigortam yoktu. Askerlik borçlanması yaptım ve şu an 8841 prim günüm var. 1 Mart 2016 tarihinde yüzde 50 engelli raporu aldım. Bulunduğum işyerinde engelli kadrosu ile çalışıyorum. 8841 günle engelli olarak emekli olsam veya 9000 prim gününü doldursam, emekli maaşımda ne fark olur? İnternetten baktığım kadarı ile şu an 1.625 TL maaş gözüküyor. 9000 günü geçmek benim için çok farklı olur mu? Rauf Saldırıcı

Bundan sonraki her 360 günlük prim ödemeniz aylık bağlama oranınızı 1,5-2 puan artırır. Buna göre de mevcut prim gününüzle emekli olmanız ile prim gününüzü 9000 güne tamamlayıp emekli olmanız durumunda gözüken emekli aylığınızda meydana gelecek artış 20-30 TL civarında olur.




Bu yazı 1,701 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,795 µs