En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
15 Mayıs 2016

Oğlunuz yurtdışı borçlanmasıyla emekli olabilir



Oğlunuz yurtdışı borçlanmasıyla emekli olabilir

Sözcü

Oğlumun doğum tarihi 18 Nisan 1967, işe giriş tarihi 1 Kasım 1985, terk tarihi 17 Mart 2000, toplam prim gün sayısı 2125’tir. İşi terk tarihinden bu yana halen ABD’de yaşamaktadır. Emekli olma imkânı var mı, varsa nasıl emekli olur, müracaat şekli, prosedürü nasıl olur? Yaşar Büyükdemir

Oğlunuz yurtdışındaki çalışma süresinin 3175 gününü borçlanarak 5300 prim günüyle, borçlanma primlerini ödediğinde emekli olmaya hak kazanabileceği gibi, 1475 gününü borçlanıp, 3600 prim günüyle 60 yaşını dolduracağı 18 Nisan 2027 tarihinde 4/a (SSK) statüsünden emekli olmaya hak kazanabilir. Ancak emekli aylığı bağlanması için yurtdışındaki çalışmasının sona ermiş olması gerektiğinden, emekli aylığı yurtdışındaki çalışması sona erdiğinde bağlanır.

Her bir borçlanma günü için asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında kalmak koşuluyla, kendisi tarafından belirlenecek prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si kadar prim ödemesi gerekir. Günlük prim tutarı 2016 yılı sonuna kadar geçerli olan asgari ücrete göre en az 17,57 TL, en fazla 114,19 TL olur.

Yurtdışı borçlanma işlemleri için kendisinin Türkiye’ye gelmesi gerekmiyor. Örneğini Amerika’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği ya da Ataşeliklerden temin edebileceği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun www.sgk.gov.tr internet adresinde bulunan “Yurtdışı/Sigortalılık/Form ve Dilekçeler” ve “Yurtdışı/Emeklilik/Form ve Dilekçeler” bölümünden indirebileceği “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi”ni doldurup, Amerika’daki Türk konsolosluğu veya çalışma ve sosyal güvenlik müşavirliği ya da ataşelik gibi temsilciliklerden alacağı yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri ya da yurtdışında çalıştığı işyerlerinden alacağı hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümeleri ile birlikte, posta yolu ile Türkiye’de ikametgahının bulunduğu yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurabilir.

 

İkramiye farkı davasını nerede açmam gerekir?

Önerdiğiniz üzere 30 yılı aşan ikramiye farkımın ödenmesi için iki ay önce TC Emekli Sandığına kargo yoluyla dilekçemi gönderdim, tık yok. Yeniden dilekçe mi göndereyim? Yanıt alamadan dava açabilir miyim? Emekli olduğum kurum ve Emekli Sandığı Ankara’da, ben nerdeyse 35 yıldır İzmir’de ikamet ediyorum. Bazı dostlar “davayı Ankara’da açman gerekir” derler, doğrusu nedir? İsmi saklı

Emekli ikramiyesi farkı için verilen dilekçeye 60 gün içinde cevap verilmezse, talep reddedilmiş sayılır. 60. günden sonraki 60 gün içinde dava açılması gerekir. Ancak burada 60 günlük cevap süresinin başladığı tarih önemli. Dilekçenizi taahhütlü veya iadeli taahhütlü ya da APS ile göndermediğinizden, 60 günlük sürenin başlangıç tarihinin tespitinde, dilekçenizin kurum kayıtlarına girdiği tarih esas alınır. İadeli taahhütlü posta ile göndereceğiniz yeni bir dilekçe ile ilk dilekçenizin akıbetini sorabilirsiniz.  

Dostlarınızın söyledikleri doğru, davanın Ankara İdare Mahkemesinde açılması gerekiyor. Dava dilekçesini Ankara’ya gelmeden, Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığına gönderilmek üzere İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığına da verebilirsiniz.

 

4/a statüsünden emeklilik için ne yapmalıyım?

23 Şubat 1960 doğumluyum. 1 Ocak 1991’de sigortalı olarak işe başladım ve 3480 gün prim ödedim. Daha sonra isteğe bağlı Bağ-Kurlu olarak 860 gün prim ödedim ve ödemeye devam ediyorum. 4/a kapsamında emekli olmak istiyorum. Ne yapmam gerektiğinin bildirilmesini istiyorum. Nesrin Torun

4/a (SSK) statüsünden normal emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 5450 prim günü ve 47 yaş; yaştan emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim günü ve 56/58 yaş şartlarına tabisiniz.

Normal emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve yaş şartlarını sağlamışsınız. 1110 gün daha prim ödeyerek 5450 prim gününü tamamladığınızda (ara vermeden prim ödemeye devam etmeniz halinde 3 yıl 1 ay sonra) emekli olabilirsiniz. Ancak 4/a statüsünden emeklilik için isteğe bağlı prim gününüzün 1255 günü geçmemesi gerektiğinden, bundan sonraki süreçte isteğe bağlı sigortalı olarak 860 günün üzerine en fazla 395 gün daha prim ödeyebilirsiniz. Geri kalan prim gününüzü 4/a kapsamında çalışarak tamamlamanız gerekir.

Yaştan emeklilik için ise 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartlarını sağlamışsınız. 3600 prim gününü 23 Mayıs 2011 tarihinden önce tamamladıysanız 56 yaş şartına tabi olursunuz. 56 yaşınızı doldurmuş olduğunuzdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. 3600 prim gününü 23 Mayıs 2011 tarihinden sonra tamamladıysanız 58 yaş şartına tabi olursunuz. Prim ödemeye son verebilir ve 58 yaşınızı dolduracağınız 23 Şubat 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

Gayrimenkul edinimi aylıkların kesilmesine neden olmaz

Annem hem rahmetli babamdan SSK maaşı hem de rahmetli dedemden Emekli Sandığından maaş almaktadır. Annem herhangi bir gayrimenkul edinirse, bu kurumlardan aldığı maaşlarda iptal/kesinti olur mu? Olursa hangi kurumdaki kesilir? Gürsoy Özaslan

Annenizin gayrimenkul edinmesi, babanızdan ve dedenizden bağlanan aylıkların kesilmesini gerektirmez. Her iki aylığı da almaya devam eder.



Bu yazı 1,776 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,409 µs