En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
21 Mayıs 2016

Güvencesiz işçiye Özel Koruma



Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34


                                          Güvencesiz işçiye ‘Özel Koruma’

 

Star

 

Dün, son yılların en fazla tartışma konusu olan konularından birisi olan geçici iş ilişkisine ilişkin yasal değişiklik resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

 Esasen kapsama giren işçilerin tamamının güvencesiz ve yasal haklarını kullanamayan çalışanlar olduğunu düşündüğümüzde, ‘Güvenceli esneklik’ uygulamasının önemli bir boşluğu dolduracağı görülmektedir. Güvenceli esneklikle ilgili düzenlemelere bir takım eleştiriler olmakla birlikte, başta tarım işçileri, mevsimlik çalışanlar, ev çalışanları, geçici işçiler gibi birçok çalışan grubu bu düzenleme ile yasal güvenceye kavuşturulmuştur.

Bu anlamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız sayın Süleyman Soylu ve ekibinin yasanın çıkmasında büyük emekleri var.

Türkiye İş Kurumu tarafından izin verilen özel istihdam bürolarınca yapılacak geçici iş ilişkisi, geçici işçi ile iş sözleşmesi ve geçici işçi çalıştıran işveren ile geçişi işçi sağlama sözleşmesi yapılması suretiyle kurulabilecek.

İki türlü geçici iş ilişkisi düzenlenmektedir. Bunlar;

1.Özel istihdam bürosu aracılığı ile geçici iş ilişkisi kurulması,

2.Holding bünyesi içerisinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı bir başka bir işyerinde geçici iş ilişkisi kurulmasıdır.

Geçici iş ilişkisinde işveren, özel istihdam bürosudur.

Özel istihdam bürosu aracılığıyla yapılacak geçici iş ilişkisinde işçi- işveren (iş sözleşmesi) ve işveren-geçici işçi çalıştıran işveren (geçici işçi sağlama sözleşmesi) olmak üzere iki ayrı ilişki bulunmaktadır.

Holding bünyesi içerisinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı bir başka bir işyerinde geçici iş ilişkisi kurulmasında işçi, işveren ve geçici iş ilişkisi kuran işveren olmak üzere üçlü bir yapı bulunmaktadır. Gerçek ve tüzel kişilerin iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti yürütebilmesini teminen İŞKUR’dan alacağı özel istihdam bürosu izni için yerine getirmesi gereken şartlar ve ibraz edilmesi gereken belgeler bulunmaktadır. Bu şartları yerine getirilmesi ve belgelerin doğru şekilde ibraz edilmesi halinde verilecek aracılık yetkisi üçer yıllık olup yenilenebilecektir. Özel İstihdam büroları kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonları için aracılık faaliyeti yapamaz, geçici iş ilişkisi kurulamaz.



Geçici işçi çalıştıran işveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini fesih tarihinden itibaren altı ay geçmeden geçici iş ilişkisi kapsamında çalıştıramaz.

İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması halinde sebebiyle geçici iş ilişkisi ile çalıştırılan işçi sayısı, işyerlerinde çalıştırılan işçi sayısının dörtte birini geçemez. Ancak 10 ve daha az işçi çalıştıran işyerlerinde beş işçiye kadar geçici iş ilişkisi kurulabilir. İşçi sayısının tespitinde kısmi süreli çalışanların çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür. Geçici işçi sağlama sözleşmesi ile çalışan işçi, engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü hesabında işçi sayısına dâhil edilmez.

İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması halinde kurulan geçici iş ilişkisinde, geçici işçi çalıştıran işveren işyerinde bir ayın üzerinde çalışan geçici işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini çalıştığı süre boyunca her ay kontrol etmekle, özel istihdam bürosu ise ücretin ödendiğini gösteren belgeleri aylık olarak geçici işçi çalıştıran işverene ibraz etmekle yükümlüdür. Geçici işçi çalıştıran işveren, ödenmeyen ücretler mevcut ise bunlar ödenene kadar özel istihdam bürosunun alacağını ödemeyerek, özel istihdam bürosunun alacağından mahsup etmek kaydıyla geçici işçilerin en çok üç aya kadar olan ücretlerini doğrudan işçilerin banka hesabına yatırır. Ücreti ödenmeyen işçiler ve ödenmeyen ücret tutarları geçici işçi çalıştıran işveren tarafından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne bildirilir. Aracılık faaliyeti gerçekleştirilirken dikkat etmesi gereken durumlar, özel istihdam bürolarınca verilecek teminata ilişkin hususlar ile özel istihdam bürosunun aracılık faaliyetinin iptal edilmesi ve geçici iş ilişkisi kurma yetkisinin iptal edilmesi hallerinde alınan teminat, öncelikli olarak işçi alacakları ile vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun özel istihdam bürosundan olan alacakları ödendikten sonra İŞKUR’a gelir kaydedilecektir.

 


Bu yazı 2,632 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,692 µs