En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
25 Temmuz 2016

Kahramanlara aylık bağlanacak



Kahramanlara aylık bağlanacak

Milliyet

Ülkemiz çok zorlu bir dönemeci başarıyla döndü. Fetullahçı hainler, Türkiye demokrasisini ortadan kaldırmak ve çirkin emellerini hayata geçirmek için hunharca yöntemlere başvurdular. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu ve milli iradenin cesurca sokaklara çıkması, Fetullahçı canilerin hain hedeflerine ulaşmasını engelledi. Bu uğurda maalesef çok sayıda şehit verdik. Şehitlerimizin yanında bu olaylarda malul kalan pek çok vatandaşımız da oldu. Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile bu kişilere sağlanacak yardımlar belirlendi ve devletin milletine sahip çıkması söz konusu oldu. Bu kişilere en az 1.705 TL aylık bağlanacak.

 

Malul ve yakınlara

Resmi Gazetede yayımlanan KHK uyarınca, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi esnasında şehit olan kişilerin yakınlarına ve yine aynı olaylarda malul kalan kişilere aylık bağlanacak. Bu kişilerin aylık alabilmesi için başvuru yapmaları gerekecek. Malul kalan kişilerin öncelikle bu durumlarını sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri söz konusu olacak.

 

Devlet daha önce de, terör eylemlerinde sivil şehitlerin yakınlarına aylık bağlanmasına ilişkin düzenlemeler yapmıştı. Ancak devlete karşı işlenen bu insanlık suçuna karşı sokağa çıkan vatandaşlarımızın yakınlarına bağlanacak aylık konusunda, farklı bir maddeye ilişkin olarak belirleme yapıldı. Buna göre, bu kişilere bağlanacak aylığın hesaplanmasında 8. derecenin 1. kademesi veya 10. derecenin 1. kademesindeki bir kamu görevlisinin vazife malullüğü aylığı baz alınacak. Yani devlet, o gece hainlerin darbe girişimini engellemek amacıyla sokağa çıkan ve canını bu uğurda hiçe sayan kişilere kamu görevlisi muamelesi yaparak aylık bağlayacak.

 

Düzenlemeye göre, şehit yakınlarına ve malul kalanlara en az 1.704 TL aylık bağlanacak. Şehit veya malul kalan kişi üniversite mezunu ise söz konusu rakam 1.709 TL’ye yükselecek. Canını bu uğurda hiçe sayan şehitlerimiz için ne yapılsa az kalır. Bugün Türkiye demokrasisi varlığını sürdürüyorsa bunu şehitlerimize borçluyuz. Bağlanan aylık şehitlerimizi geri getirmeyecek. Ancak şehit yakınlarının ve malullerin yaralarını bir nebze olsa da saracaktır.

 

15 Temmuz gecesi yaşanan olaylarda malul kalan kişilere bağlanacak aylık için, bu kişilerin sağlık kurulu raporu alması gerekecek. Normalde bir kişiye malullük aylığı bağlanması için prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartları aranır. Ancak bu kapsamda aylık bağlanacak kişilerden bu şart aranmayacak. Hainlerin darbe girişimini engellemek adına sokaklara inen halkımızdan malul kalanlara aylık bağlanması için bu iki koşulun aranmaması yerinde olur. Hiçbir tehdide boyun eğmeden cesurca tankların üzerine çıkan söz konusu kişilere aylık bağlanması konusunda bu tip kriterlerin uygulanmaması, yalnızca sağlık kurulu raporunun alınmasının yeterli olması bekleniyor.

 

Ömür boyu men

Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan KHK ile kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmaların nasıl ilerleyeceği de netleşti. Buna göre, kamu görevlileri hakkında kamu görevinden uzaklaştırma kararı verilebilecek. Bu kararın kimin onayıyla ve nasıl verilebileceği KHK’da belirlenmiş durumda.

 

Buna ek olarak, kamu görevinden uzaklaştırılanların bir daha kamuda görev almaması söz konusu olacak. Yani, bu uzaklaştırma ömür boyu kamu görevden men anlamına geliyor. Söz konusu kişilerin ilerleyen yıllarda kamu adına görevlendirilmesine bile izin verilmeyecek. Buna ek olarak kamu görevinden uzaklaştırılan kişilerin uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona erecek. Dolayısıyla, bu hainlerin kamu kurumlarının kenarından geçmesi bile engellenecek.

 

Şirket kuramayacak

Kamu görevinden uzaklaştırılan kişilerin özel güvenlik şirketi kurmaları, ortağı olmaları ve bu şirketlerde çalışmaları da mümkün değil. Ayrıca, bu kişilerin silah ruhsatları ve pilotluk lisansları ve pasaportları da iptal edilecek.



Bu yazı 1,845 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,857 µs