En Sıcak Konular

Hasan Erarslan
www.superhaber.tv Hasan Erarslan
Hasan Erarslan
21 Ağustos 2016

Stok affı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin kaçırılmayacak avantajlar



Stok affı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin kaçırılmayacak avantajlar

Hasan Eraslan
EKONOMİK NÖBETTE YER ALMAK
 
Bir önceki yazımızda 6736 sayılı Kanunun Matrah Artırımına ilişkin hükümlerine değinmiştim.  Daha yasa çıkmadan hemen hemen tüm vergi mükelleflerini heyecanlandırdığını belirtmeliyim. 
 
Ayrıca çok onur ve gurur duyduğum hadiseyi paylaşmak istiyorum. O da şu;
 
Bazı mükelleflerimizin kayıtları, vergi kanunlarına tamamen uygun ve düzenli olması, öteden beri düzenli vergi ödemelerine rağmen, 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ tarafından aşağılık darbe girişimi karşısında vatanımıza sahip çıkma ve ekonomik katkı sağlama amacıyla bu kanundan faydalanmak istemeleridir.
 
Şahit olduğum birkaç vergi mükellefimizden bunları duyduğumda tüylerin adeta diken diken olmuştur.
 
Bu asil millet, vatan hainlerinin karşısında vatanımıza ekonomik anlamda gelebilecek tehditlere karşı da dik duruş sergileyecek ve ekonomik nöbette yerini alacaktır.
 
Maliye İdaresi  bu yasayla ilgili adeta bir seferberlik başlatarak  mükellefleri ekonomik nöbete  davet etmeli, azami faydanın sağlanmasında aktif rol oynamalıdır.
 
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kamu alacak yapılandırması olan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun’u  19/08/2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Kanunun 6.maddesinde, işletmelerinde bulunmakla birlikte kayıtlarında yer almayan mallarını beyan ederek kayıt altına almak, kayıtlarda görülmesine rağmen işletmede olmayan mallarını da herhangi bir ceza ödemeden kayıtlardan çıkarmak ve kasa, ortaklar cari hesabı (ortaklardan net alacaklar) ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini düzeltmek isteyen mükelleflere hayal edemeyecekleri önemli avantajlar sağlanmaktadır.
 
6736 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN İMKANLAR NELERDİR? 
• İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan (faturasız olarak satın alınan) emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların, 
• Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan (faturasız olarak satılan) emtiaların, 
• Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ile ortaklardan net alacakların ve bunlarla ilgili diğer hesaplara ilişkin işlemleri beyan edilmek suretiyle yasal kayıtların gerçeğe uygun hale getirilmesi imkanı sağlanmaktadır.
Faturasız Malı Olanlar ve KDV’si 
İşyerinde  faturasız malı olanlar, söz konusu kanundan yararlanıp stok mal beyanında bulunduklarında, hayal bile edemeyecekleri avantajlar sağlayacaklardır.
 
İşletmelerinde faturasız mal bulunduranlar,
 
a-Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, bağlı oldukları vergi dairelerine tebliğde belirtilen KDV Stok Beyannamesi  bildiriminde bulunmaları gerekecektir.
Bu bildirimin ekinde  o malın cinsi ve rayiç bedelini kapsayan bir envanter listesi vereceklerdir.
b- Beyan edilen mal bedelinin yüzde 10’u oranında KDV ödenecek. Bildirilen malın KDV oranı 18’den düşük ise (örneğin kumaş ve kağıt yüzde 8), yarısı yani yüzde 4’ü oranında, yüzde 1 KDV’ye tabi olan mallarda (örneğin pirinç) da yüzde 0,5 (yarım) KDV ödenecektir.
c-Bu duruma ilişkin ödenen KDV, indirim konusu yapılabilecektir. Yani vergi dairesine diğer işlemler nedeniyle ödenmesi gereken KDV’den düşülebilecektir.
d- Beyan edilen emtianın değeri kaç TL ise, o kadar para işletmeden vergisiz olarak çekilebilecektir.
 
Faturasız Alınmış Makine,Teçhizat, Demirbaşlar ve KDV’si Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan; makine, teçhizat ve demirbaşların bedeli;
 
- İşletmenin kendisince veya 
- İşletmenin bağlı bulunduğu meslek kuruluşunca
belirlenecek rayiç bedele yani o kıymetin değerleme günü itibariyle normal alım-satım bedeline göre tespit edilecek ve yukarıda belirttiğimiz üzere beyan edilecektir.
 
Beyan edilen makine, teçhizat ve demirbaşlar için ödenecek KDV’nin hesabı şöyle olacaktır;
 
• Yüzde 18 KDV’ye tabi ise yüzde 10,
• Yüzde 8 KDV’ye tabi ise yüzde 4,
• Yüzde 1 KDV’ye tabi ise yüzde 0,5
 
Bunlar için ödenen KDV’ler indirim konusu yapılamayacak,  amortisman ayrılması mümkün olmayacaktır.
 
Faturasız Olarak Satılan Mallar ve KDV’si
 
Mükelleflerin kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtianın beyan edilmesi ve kayıtların fiili duruma uygun hale getirilmesine imkan sağlanmıştır.
 
Faturalı  olarak alınan yani deftere girişi yapılmış olan mal, satılmış ama faturası kesilmemiş olabilir. Yani malın girişi var ama satıldığı halde çıkışı defter kayıtlarında yok.  Bu durum mal envanterinde fiili-kaydi uyumsuzluğuna sebebiyet vermekte ve mali risk taşımaktadır.
 
İşte bu yasa ile gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olan işletmeler, kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan yani satılmış olan mallar (emtia) için aynı türden malların gayrisafi kâr oranını da dikkate alarak fatura düzenleyebileceklerdir.
 
Bu faturada, alıcıya ait bilgiler yerine “….Kanunun … maddesi çerçevesinde düzenlenmiştir” ibaresi yazılarak tabi olduğu KDV oranı hesaplanacak. Ayrıca vergi cezası ve gecikme faizi söz konusu olmayacaktır.
 
Kasa, Ortaklardan Alacaklar (Net) ve Bununla İlgili Diğer Hesaplara ait İşlemler
 
Genellikle açıktan yapılan ödemeler ve belgesiz harcamalar, “ortaklardan alacak” ya da kasada “nakit para” olarak gözükmektedir. Vergi incelemelerinde tespit edilen bu hususta mükellefler ciddi tutarlarda vergi riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Şirketlerin Kasa hesaplarında gözüken yüksek tutarların inandırıcılığı bulunmamaktadır.
 
İşte 6736 sayılı Kanunda, bilançolarda görülmekle birlikte işletmelerde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar hesabı ile bunlarla ilgili diğer hesaplardaki işlemlerin  fiili duruma uygun hale getirilmesi için mükelleflere imkan sağlanmaktadır.
 
Limited ve anonim şirketlerin kasa hesaplarındaki  nakit paranın yanı sıra, , ortaklarından 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle bilançolarında görülmekle birlikte, işletmelerinde bulunmayan  net alacakları tutarını, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar (30.10.2016), ilgili vergi dairesine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebileceklerdir.
 
Kasada mevcut nakit para ve ortaklardan alacak olarak belirtilen toplam tutar üzerinden, yüzde 3 oranında vergi ödenecek, hepsi bu kadar.
 
Hesaplanan vergi, beyan süresinin sonuna kadar ödenecektir. Ödenecek olan vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilemeyeceği gibi vergi matrahının tespitinde gider de yazılamayacaktır.
 
Yüzde 3 ödeme yapanlara, sadece 2015 değil önceki yıllarla ilgili olarak da (kâr dağıtımı ve vergi kesintisi de dahil olmak üzere) geçmişe yönelik ilave herhangi bir tarhiyat yapılamayacaktır.
 
BİR HATIRLATMA: 
 
“Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile  Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın 61. Maddesi ile Radyo ve Televizyon Kuruluşlarından alınan %3 RTÜK Payı %1,5 olarak değiştirilmektedir.
Yani radyo ve televizyon kuruluşlarının reklam gelirleri üzerinden ödeyecekleri RTÜK Paylarına %50 oranında indirim öngörülmektedir.
Anılan maddenin bu haliyle yasalaşması  söz konusu kuruluşlar için müjde niteliğinde olup, aynı zamanda büyük finansal imkana da kavuşmuş olacaklardır.
Bu müjdeyi ilk biz vermiş olalım.
 
HAS  SÖZ
 
Her şeyi affedin ama vatanınıza ihanet edenleri asla affetmeyin..! 
(Hz.Ali r.a.)
 


Bu yazı 7,484 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 7 Haziran 2022 Varlık barışı fırsatını kaçırmayın
    • 24 Eylül 2020 Bağış Ve Yardımlara İlişkin Kdv Ve Vergiden İndiriminde Dikkat Edilecek Diğer Hususlar
    • 24 Eylül 2020 BAĞIŞ VE YARDIMLARIN VERGİ MATRAHINDAN İNDİRİMİ
    • 1 Haziran 2020 Altın satışına yüzde 1 vergi şoku
    • 4 Mayıs 2020 2020 Emlak Vergisini kimler ödeyecek, ödemeyecek
    • 24 Nisan 2020 Ramazan yardımının vergiden indirimi
    • 12 Nisan 2020 Koronavirüse karşı ekonomik tedbirler
    • 28 Mart 2020 Koronavirüs 'Vergi Affı'nı gündeme getirir mi?
    • 2 Mart 2020 Kira gelirlerinin beyanında özellik arz eden durumlar
    • 25 Kasım 2019 Anayasa Mahkemesi'nden gazetecilere şok karar
    • 24 Ekim 2019 Futbolculara beyanname ve vergi sürprizi
    • 16 Eylül 2019 Birden fazla işverenden ücret alanlara vergi incelemesi
    • 27 Temmuz 2019 Defter ve Belge İbrazında Danıştay'dan Maliye'ye şok karar!
    • 2 Temmuz 2019 Limited şirketlere son darbe Danıştay'dan!
    • 2 Haziran 2019 Tecil faizi ve yapılandırma faizi gider yazılabilmelidir!
    • 8 Mayıs 2019 2019 Emlak Vergisini kimler ödeyecek, ödemeyecek?
    • 11 Nisan 2019 Kıdem tazminatı fonu ile BES entegre olacak
    • 29 Mart 2019 İkinci el binek otomobil ticaretinde KDV indirimi uygulaması başladı
    • 1 Mart 2019 Kira gelirlerinin beyanında yeni hususlar
    • 17 Şubat 2019 Geç gelen fatura KDVsi indirilebilecek, ancak fatura tutarı ne olacak!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,162 µs