En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
6 Eylül 2016

Yeni paketin sosyal yönü çok kuvvetli...



Yeni paketin sosyal yönü çok kuvvetli...

Milliyet

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yönelik olarak açıkladığı yeni yatırım ve teşvik paketleri, doğrudan sosyal politika önlemlerini içeren çok sayıda düzenlemeyi de kapsıyor

 

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır’da, Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ilimiz için yatırım ve teşvik paketini açıkladı. Bundan 1 yıl önce yine bu satırlarda dile getirdiğim önemli bir konu vardı: “Bölgenin genç nüfus potansiyeline rağmen, işgücünde karşı karşıya olduğu sorunları doğru tanımlamak gerekiyor. Bu açıdan, sözü edilen bölgenin, tarım ve hayvancılık ağırlıklı ekonomik yapı yüzünden ücretsiz aile işçisi sayısının çok olması ve eğitim düzeylerinin göreceli düşüklüğü nedenleriyle nitelikli işgücü açığı, kayıt dışı istihdam ve yüksek işsizlik oranları gibi yapısal problemleri mevcut.”

 

Bu tespitleri yapmamızın sebebi bölgede yaşanan yüksek genç işsizlik oranlarıydı.

 

Her yıl 80 fabrika

Gerçekten de bölge gençliğinin işsiz kalması, burada sadece geleneksel üretim çerçevesinde tarımda istihdamın yoğunlaşması, sanayi ve hizmetler sektörlerinin istihdam yaratamıyor olmasından kaynaklanıyor. Bu da gençlerin, başka il ve bölgelere göçünün temel sebebi olarak ortaya çıkıyor. İşte bu bağlamda, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yatırım ve teşvik programının, daha önceki programlara göre olumlu birçok yönü bulunuyor.

 

Programı “sosyal politika eksenli” ekonomik bir hamle olarak ele almak, en doğrusu. Nitekim doğrudan sanayi yatırım planlarının açıklanması, hem önümüze mutlak bir istihdam hedefi koyuyor hem de sosyal yapının korunmasını sağlayarak sosyal politika görevi görüyor. Somut hedef olarak, bölgedeki 23 ilde, her yıl 8 ilde olmak üzere 10 sanayi kompleksi ve fabrika açılması, böylece yılda toplam 80 fabrika açılıp, bir yılda ortalama 40 bin istihdam yaratılması çok önemli.

 

Bu somut hedef ortaya konulurken, Başbakan’ın vurgusu da çok anlamlı. Başbakan Yıldırım, hedefi ortaya koyarken, vatandaşa da mesaj veriyor. Vatandaşa “Bu açıkladığımız paketin takipçisi olun, gelip paket açıklayıp gittiler demeyin, yaptıklarımızı kontrol edin” diyor. Yani, vatandaşa fahri müfettişlik sorumluluğunu veriyor.

 

Bu anlayış yapılacakların otokontrolü açısından son derece önemli. Somut hedeflere ulaşılması isteniyorsa açıklanan, hedeflenenlerin takibinin, bizzat vatandaş tarafından yapılması gerekiyor. Açıklanan paketi daha önceki paketlerden ve anlayıştan farklı kılan bir diğer husus da bu.

 

Başbakanın açıkladığı pakette doğrudan sosyal politika önlemlerini içeren çok sayıda düzenleme var. Örnek vermek gerekirse, bölgede işletme kredisi desteği 10 yıl süreyle devam edecek, son dönemin popüler istihdam alanı olan çağrı merkezlerinde 25 bin kişi istihdam edilecek, kadınlara yönelik 186 meslek edindirme ve girişimcilik merkezi kurulacak.

 

Cazibe alanları...

Paket sadece gençleri hedeflemiyor. Aynı zamanda, genç insanlarımıza bölgede cazibe alanları yaratılıyor. Bölgede gençlere yönelik 15 yeni gençlik merkezi oluşturulacak olması, bunun kanıtı. Somut bir hedef konarak, 294 milyon TL harcamayla spor tesisleri, 4 ilde 214 milyon TL’ye 20-25 bin kişi kapasiteli stadyumlar inşa edilecek olması da hep gençler için.

 

Devlet elini taşın altına koydu

Yeni yatırımların bölge illerine çekilmesi için daha önce çok sayıda yatırım ve istihdam teşviği uygulandı. Ancak bunlar çok büyük etki yaratamadı. İşte bu nedenle Yıldırım’ın açıkladığı pakette yatırımların gelmesini sağlayacak çok önemli bir düzenleme var. İlk planda göze çarpan bu husus, kamu alım garantili yatırımların önünün açılması. Başbakan’ın ifadesiyle, devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alım, 23 ildeki fabrikalardan yapılacak. Önemli bir somut adım. Yatırım paketlerinde hep özel sektör için yapılacaklardan konuşulur. Şimdiki paket ise devletin de doğrudan elini yatırım yaparak taşın altına koymasıyla farklılaşıyor. Bu bakımdan önemli bir paket...



Bu yazı 1,988 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,410 µs