En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
6 Nisan 2017

Nisanda neler değişti?



Dr.Resul KURT

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK

info@resulkurt.com 


 

                                                  Nisanda neler değişti?

Star 

 

Son dönemlerde yapılan birçok değişiklik için başlangıç tarihinin 1 Nisan olması, uygulama ve mevzuatı takip edenler için büyük bir önem taşıyor.

Başta GSS’de yeni dönem, yabancılar için vergisiz konut, otomatik katılımlı BES’te ikinci faza geçilmesi gibi birçok önemli düzenleme 1 Nisan itibariyle uygulamaya geçti. Biz de bugün bu önemli değişiklikleri okurlarımızla paylaşalım istedik.İşte hayatımızdaki yeni düzenlemeler:

Yabancıya vergisiz konut satışı

İnşaat ve gayrimenkul sektörü, yüzlerce kalemden oluşan ülkemizin önemli lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Ancak son yıllarda yaşanan ekonomik daralma nedeniyle inşaatçıların Hükümetten bazı talepleri olmuştu. Bunlardan birisi de yabancıya KDV’siz konut satışı idi. Yabancılar ile 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, Konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla KDV ödemeyecekler.

KDV istisnasından yararlanarak Türkiye’de konut veya iş yeri satın alanlar, bu gayrimenkullerini bir yıl satamayacak, bu konut ve iş yerlerini bir yıl içerisinde satması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek.

Otomatik BES’te ikinci aşama

Kamu ve özel sektörde çalışan 45 yaşını doldurmamış mevcut çalışanlar ile işe başlayan 45 yaşını doldurmamış çalışanların, işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil edilmesinde, işyerindeki çalışan sayısına bağlı olarak bir kademe getirilmişti.

Kademeli geçiş sistemine göre, 1000 ve üzeri çalışanı olan işyerleri için 01.01.2017 tarihinde bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım başlamıştı.

Otomatk BES’te ikinci aşama 250-999 arasında çalışanı olan özel sektör işyerlerinde çalışan 4/a sigortalıları ile 4(a) ve 4(c) kapsamında, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinde 01.04.2017 tarihi itibarıyla mevcut çalışanlar otomatik olarak BES’e dahil edilecek.

GSS’de yeni dönem 

GSS’de yaşanan sorunların başında gelen gelir testi uygulamasındaki zorunluluk kaldırılıyor. Artık sadece primlerinin devlet tarafından ödenmesini isteyen dar gelirliler için gelir testine girme zorunluluğu bulunuyor.

Artık yapılan düzenleme ile 1 Nisan itibariyle aylık 53.33 TL ödemeyi kabul edenler gelir testine girmeden doğrudan GSS hizmetlerinden faydalanabilecek.

Ayrıca, geçmiş dönemlerde genel sağlık sigortası prim borcunu ödemeyen ve gelir testine de girmeyen vatandaşların, tahakkuk eden borçları, 53.33 TL üzerinden yeniden hesaplanacak. Hesaplanan yeni borcun 1 Nisan 2017 tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde peşin veya taksitle ödenmesi halinde, bu tutara 1 Nisan 2017 tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.

Yani gelir tespiti yaptırmak zorunlu olmayacak ama bu durumda da primler aylık 53.33 TL’den hesaplanacak. Eğer borcun silinmesi isteniyorsa hem gelir tespitine girilmesi hem de burada ailede kişi başına gelirin asgari ücretin üçte birinden (592,50 TL) az çıkması gerekecek.

Teşvik yasağında kademeli mahrumiyet

Birçok işyerinin faydalandığı beş puanlık SGK prim indiriminde, sahte ve kayıt dışı sigortalı çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin yararlanmış oldukları teşvikler için uygulanacak olan kademeli mahrumiyet, 1 Nisan 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işyerleri,

- İlk tespitte bir ay süreyle,

- İlk tespit tarihinden itibaren üç yıl içinde tekrar eden her bir tespit için ise bir yıl süreyle,

5510, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacak. Beş kişiden fazla olmamak koşuluyla çalıştırılan toplam sigortalı sayısının yüzde 1’ini aşmayan sayıda, çalıştırılanların sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen kişilerin fiilen çalışmadığının tespit edilmesi hâlinde kademeli mahrumiyet uygulanmayacak.


Bu yazı 1,602 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,802 µs