En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
18 Nisan 2017

Bazı mezunlar işsiz kalmıyor



Bazı mezunlar işsiz kalmıyor

Milliyet

Bugünün en önemli istihdam güvencesi, işverenin talep ettiği nitelik ve özelliklere sahip olmak. Bu yüzden, her yıl hemen hemen iki milyonun üzerinde genç daha iyi bir kariyer imkânı için üniversite sınavına giriyor.

 

Genel olarak üniversite mezunlarının işsizlik riskini daha az yaşadıkları, daha geniş kariyer imkânlarına sahip oldukları, daha fazla kazanç elde ettikleri yönünde bir beklenti söz konusu. Hatta hepimizin bildiği gibi, bugün piyasadaki pek çok iş için üniversite diplomasına sahip olmak sadece bir önkoşul. Peki, hangi mezunlar daha çabuk iş buluyor, daha az işsizlik riski taşıyor ve daha fazla istihdam ediliyor?

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Hane Halkı İşgücü Anketi Sonuçları, ülkemizde çok sayıda gencin üniversiteye giriş sınavı maratonunu yaşadığı şu günlerde büyük önem taşıyor.

 

TÜİK tarafından yayımlanan, yükseköğretim mezunlarının eğitim gördükleri alanlara göre istihdam ve işsizlik oranları, şimdiden gençlerin üniversiteden mezun oldukları zamanı ve olası iş fırsatlarını değerlendirmelerine imkân tanıyor.

 

Veterinerlik...

TÜİK verileri itibarıyla, 2016 yılında yüksekokul ve fakülte mezunları arasında mezuniyet alanına göre işgücüne en yüksek düzeyde katılanlar; veterinerlik, mühendislik, biyoloji ve çevre ile sağlık bilimleri mezunları.

 

Bu eğitim alanları daha çok meslek elemanı yetiştiren alanlar. Yani, mühendislik eğitimini tamamladığınızda mühendis, veterinerlik fakültesini bitirdiğinizde veteriner veya sağlık bilimleri alanından mezun olduğunuzda doktor, hemşire vb. gibi mesleklerde istihdam ediliyorsunuz.

 

Buna karşılık, işgücüne katılım oranlarının en düşük olduğu eğitim alanlarının, sosyal hizmetler, dil, iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri mezunları olduğu görülüyor.

 

En fazla istihdam veterinerlik ve mühendislikte

TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl en çok veterinerlik, mühendislik, sağlık ve hukuk alanlarından mezun olanların istihdam edildiklerini söylemek mümkün. Diğer taraftan, en düşük istihdam oranlarının sosyal hizmetler, iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri, gazetecilik ve enformasyon, dil ve sanat mezunları arasında söz konusu olduğu ortaya çıkıyor. Bu anlamda, yine meslek odaklı ve daha çok teknik eğitim alanlarının işgücü piyasasında istihdam fırsatları açısından daha avantajlı bir durum ortaya koyduğu söylenebilir.

 

En yüksek işsizlik sosyal bilimlerde

Bununla birlikte, göreli olarak daha az işsiz kalanlar da güvenlik hizmetleri (yüzde 4.7), hukuk (yüzde 6), sağlık (yüzde 6.3) ve veterinerlik alanından mezun olanlar. Bu durumun temel nedeni, yukarıda da vurguladığım gibi, sözü edilen eğitim alanlarının doğrudan bir meslek kazandırmaya yönelik olması. Buna karşılık, 2016 yılında en çok işsiz kalanların sosyal hizmetler, iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri, sanat, gazetecilik ve enformasyon ile imalat ve işleme alanlarından mezun olanlar olduğu görülüyor. Söz konusu eğitim alanları itibarıyla neredeyse her beş mezundan biri işsiz durumda. Dolayısıyla, sosyal bilimler alanından mezun olan gençlerin diğerlerine göre daha zor iş bulduklarını ifade etmek yanlış olmayacaktır.

 

Doğru tercih yapmak önemli

Eğitim alanı ve iş/meslek seçimi doğrudan bireyin gelir düzeyini, sosyal prestijini ve yaşam koşullarını belirler. Yani, sahip olacağınız iş kimlerle etkileşim halinde olacağınızı, hatta kiminle evleneceğinizi, aile olarak nerede yaşayacağınızı, çocuklarınızın hangi okullara gideceğini, kısacası tüm yaşamı etkiler. Hayat tarzı ve ideallerin çoğu zaman seçilen mesleklerle bu şekilde doğrudan ilişkili olduğu düşünüldüğünde, tercih yaparken TÜİK verilerine bir göz atmak yararlı olacaktır.



Bu yazı 1,624 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,033 µs