En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
10 Temmuz 2017

İstihdama süper teşvikler geliyor



İstihdama süper teşvikler geliyor

Milliyet 

15 Temmuz Türkiye’yi işgal girişimi sonrası ülkemizin hainlerden temizlenmesi için büyük bir hamle başlatıldı. İşgal girişimi ile birlikte ülke ekonomimizin gidişatını değiştirmek için içerden dışardan şer odakları da harekete geçince ekonomik alanda da bir seferberlik gerekliliği söz konusu oldu. Bu nedenlerle hayata geçen istihdam seferberliği kapsamındaki sigorta prim teşviki ve iş olanaklarının artırılması çalışmalarında bir adım öteye gidilmesi söz konusu olacak. Ekonominin toparlanması ve işsizliğin önlenmesi için atılan adımların genişletilmesi ile işsizlik oranındaki azalmanın da hızlanması bekleniyor.

 

Nasıl uygulanıyor?

İstihdam seferberliği kapsamında 687 sayılı KHK ile hayata geçen istihdam teşviki, bugüne kadar uygulanan en geniş kapsamlı, en cömert ve en basit teşvik. İstihdam teşviklerinde mevcut uygulamalarda yalnızca sigorta primi işveren hissesinin karşılanması söz konusu. Ancak istihdam seferberliği teşvikinde bir adım ileri gidildi ve damga vergisi ve gelir vergisi de teşvik kapsamına alındı. Bu şekilde asgari ücretli bir işçi için işverene verilen teşvik miktarı 773 TL’yi buluyor. Bu teşvik miktarı yürürlükteki pek çok sigorta prim teşvikinden çok daha yüksek.

 

İŞKUR kaydı gerekiyor

İstihdam seferberliği teşvikinden işverenlerin yararlanabilmesi için iki kriter daha var. Bunlardan ilki işe alınacak kişinin İŞKUR kaydının bulunması. İşe girişi yapılan kişinin İŞKUR kaydı yoksa işveren bu teşvikten yararlanamıyor. İşverenlerin mutlaka işe alacakları kişinin İŞKUR kaydını kontrol etmeleri, yoksa yapılmasını sağlaması gerekiyor.

Diğer yandan işe alınan kişiden teşvik alınabilmesi için işyerinde 2016 yılının aralık ayında çalışan kişi sayısına ilave olarak istihdam gerçekleşmesi gerekiyor. Örneğin A işyerinde 2016 yılının aralık ayında 5 kişi çalışıyorsa ve B işçisi 7 Şubat 2017 tarihinde işe girmişse, şubat ayında B işçisinden dolayı teşvik alınması için işyerinde şubat ayında en az 6 kişinin çalışıyor olması gerekiyor. KHK teşviki ile mevcut işçilerin işten çıkartılarak teşvike uygun kişilerin işe alınmasının engellenmesi için konulan bu kriter ile mevcut çalışanların korunması hedefleniyor.

 

İşsizlik şartı var

KHK teşvikinden yararlanmak için sigortalı bakımından gerekli bir diğer kriter ise kişinin son 3 ay içerisinde 10 günden fazla çalışmamış olması. Bu şekilde ilk kez işgücü piyasasına girecek gençlerin ve son 3 aydır işsiz olanların istihdamının desteklenmesi hedefleniyor. Ancak bu kriter dolayısıyla teşvikten yararlanan kişi sayısı düşük kalıyordu. Son 3 ay içerisinde iki hafta part-time çalışan bir öğrenci bu teşvikten yararlanarak işe alınamıyordu. İstihdam seferberliğinin daha da genişletilmesi kapsamında bu kriterde değişiklik yapılacak.

 

Kapsam genişliyor

KHK teşvikinin kapsamının genişletilmesi ve daha çok kişinin iş bulabilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde KHK teşvikinin kapsamını genişletecek bazı düzenlemeler hayata geçecek. İlk olarak son 3 aylık işsizlik kriterinde değişiklik yapılacak. Bugünkü düzenlemede son 3 ay içerisinde 10 günden fazla Bağ-Kur’a tabi çalışması bulunan, ev hizmetlerinde sigortalı çalışan veya taksi veya dolmuş şoförü olarak çalışmış kişiler 4/a’lı olarak işe girseler bile teşvikten faydalanamıyor. Dolayısıyla çoğu kez geçici nitelikteki çalışmalar ve Bağ-Kur’luluğu nedeniyle kalıcı bir iş imkanına kavuşmaktan mahrum kalan kişiler teşvik sayesinde artık kalıcı bir iş sahibi olabilecek.

 

Mevsimlik çalışanlar

Son altı ay içerisinde mevsimlik çalışması olması nedeniyle teşvikten yararlanamayan kişiler de değişiklik sonrası teşvik kapsamına alınacak. Bu sayede mevsimlik çalışması olan kişiler de kalıcı bir iş imkanına kavuşabilecek.

 

817 bin yeni istihdam

İstihdam seferberliği kapsamında hayata geçen KHK teşvikinin de etkisiyle ocak ayından bu yana istihdamda hareketlilik var. Ocak ayından bu yana 817 bin yeni istihdam sağlanmış durumda. Nisan ve mayıs ayının verileri geldiğinde istihdamdaki artışın daha da yükselmesi bekleniyor. Aynı süreçte işsizlikte 343 bin kişilik bir azalma var. Bu da demek oluyor ki, hem işgücü piyasasına ilk kez girenlere, hem de mevcut işsizlere istihdam imkanı sağlanarak istihdam artışı gerçekleşiyor. Kriterler esnetildikten sonra istihdamdaki artış artarak devam edecektir. 

 

Kriter esnetiliyor

Teşvikin bugünkü uygulamasında 2016 yılının aralık ayında işçi çalıştırmayan bir işyeri, 2016 yılının çalışan ortalamasına ilave olarak istihdam sağladığında teşvikten yararlanabiliyor. Değişiklik sonrası bu hususta da esneme söz konusu olacak. 2016 yılının aralık ayında işçi çalıştırmayan işyerlerinin ortalaması sıfır kabul edilecek ve bu işyerleri işe alacakları tüm işçiler için teşvikten faydalanabilecek.

 

Yeni açılan işyerlerinin durumu

Teşvikin bugünkü halinde 2017’de açılan işyerleri ancak açıldıkları tarihten üç ay sonra teşvikten yararlanıyor. Teşvik miktarının da ancak yarısından faydalanabiliyorlar. Değişiklik sonrası yeni açılan işyerleri de ortalamaları sıfır kabul edilerek işe aldıkları bütün işçiler için ve 773 TL üzerinden teşvik alabilecek. Böylece yeni işyeri-eski işyeri ayrımı ortadan kaldırılacak.



Bu yazı 1,762 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,407 µs