En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
11 Ağustos 2017

Babaannenize 1 Ekim 2016dan itibaren aylık bağlanır



Babaannenize 1 Ekim 2016’dan itibaren aylık bağlanır

Sözcü

Babaannem 70 yaşında. Kendisinin herhangi bir kurumdan aldığı kendine has maaşı yoktur. Eşi vefat ettikten sonra 1999 yılından itibaren eşinin maaşını almaktaydı. Annesi 2 yıl öncesine kadar yaşıyordu ve oda vefat etmiş olan eşinin maaşıyla geçiniyordu. Babaannem annesini kaybedince babasından da maaş bağlamaya çalıştık ve başarılı olamadık. Babaannemin mal varlığı olarak üstüne bir evden kira geliri var (800 TL) ve bunu kendisi almıyor oğulları alıyor. Fakat beyanda bulunduğundan gelir vergisi veriyor ve mükellef. Buna rağmen bize maaşı 1.000 TL’yi geçtiği için ve üstüne kira geliri gözüktüğü için babasının maaşını almaya hakkı olmadığını söylediler. Biz bu işin peşini bırakmıştık, fakat sizin köşe yazınızı okuduk. Babaannem beni aradı ve sizinle iletişime geçmemi istedi. İşin doğrusunu siz bilirsiniz, bana bir ipucu verebilirseniz ben de bununla ilgili kurumlara başvurup işlemler yapmak isterim. Mert Çağkan Özgül

Babaannenize babasından aylık bağlanmasında gelir kıstasına bakıldığına göre, babası Bağ-Kur emeklisi ve vefat tarihi 01.10.1972-03.10.2000 ya da 08.08.2001-01.08.2003 tarihleri arasında olmalı. Söz konusu dönemler arasında vefat eden Bağ-Kur sigortalısının kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için aylık gelirinin asgari ücretin altında olması gerekiyordu. Babaannenizin eşinden aldığı gelir ile kira gelirinin toplamı asgari ücretin üzerinde olduğundan babasından aylık bağlanmamış.

SGK, Bağ-Kur’lu anne veya babası söz konusu tarihler arasında vefat eden kız çocuklarına yetim aylığı bağlanmasında aranan gelir kıstası ile ilgili olarak 1 Ekim 2016 tarihinden geçerli olmak üzere değişiklik yaptı. Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası söz konusu tarihler arasında vefat eden kız çocuklarına 1 Ekim 2016 öncesi dönem için yetim aylığı bağlanmasında, aylık gelirinin brüt asgari ücret tutarının altında olması şartının aranmasına devam ediliyor. 1 Ekim 2016 sonrası dönem için ise evli olmamak, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmak, Türkiye’de veya yurtdışında çalışmamak veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olmak koşuluyla, gelir durumuna bakılmaksızın aylık bağlanıyor. Yeniden başvurmanız halinde babaannenize 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren Bağ-Kur emeklisi babasından aylık bağlanır.

 

Kızımın prim ödemesi gerekiyor mu?

1990 doğumlu kızım, 1997 yılında vefat etmiş olan babasından maaş almakta. Üç ay kadar sigortalı bir işte çalıştıktan sonra ayrıldı. Şu sıralar çalışmıyor. Çalışmayanların ödemesi gereken sigorta primini ödemesi gerekiyor mu? Şelale Birgen

Eşinizin sigortalılık statüsü 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) ise kızınızın çalışması sona erdiğinde yeniden bağlanan yetim aylığına; eşinizin sigortalılık statüsü 4/c (Emekli Sandığı) ise 4/a (SSK) kapsamında çalışırken de almaya devam ettiği yetim aylığına bağlı olarak sağlık yardımı alacağından, herhangi bir prim ödemesi gerekmiyor.

 

Malul erkek çocuğa yetim aylığı bağlanması

27 yaşında doğuştan kalp hastası olan erkeğim. Yüzde 80 raporum var, babamın üzerinden sağlık yardımından yararlanıyorum. Allah gecinden versin babama bir şey olursa babamın maaşını alabilir miyim? Necati Köle

Sosyal güvenlik kanunları kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olup, SGK Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan çocuklara, erkek de olsalar anne veya babasından ölüm (yetim) aylığı bağlanır.

Babanız üzerinden sağlık yardımı aldığınıza göre malul olduğunuz kabul edilmiş. Dolayısıyla, Allah gecinden versin, babanızın vefatı halinde yukarıdaki şartları sağlamanıza bağlı olarak babanızdan aylık bağlanır.

 

Eşlerin vefatı halinde dul ve yetim aylığı bağlanması

Eşim 1986 başlangıçlı özel bir banka çalışanı, SSK emeklisi olacak. Ben 1994’de çalışmaya başladım, 1,5 yıl önce eski adıyla Emekli Sandığından emekli oldum. 19 yaşında bir kızımız var. Sorularım şöyle:

1- Bu durumdaki eşlerden birinin vefatı halinde diğer eş ve/veya kız çocukları maaş alır mı?

2 - Eşlerin ikisinin vefatı halinde kız çocuk her iki ebeveynden de ya da kız çocuğunun kendi seçeceği bir ebeveyn maaşını mı alabilir?

3 - Kız çocuğun herhangi bir sigortası varsa yukarıdaki maaşları alabilme durumu olur mu? Nil Önder

1- Eşlerden birinin vefatı halinde sağ kalan diğer eşe evlenmediği sürece vefat eden eşinden aylık bağlanır. Kız çocuklarına bekâr, boşanmış veya dul olmaları şartıyla; SSK emeklisi babadan, herhangi bir sigortalılık kapsamında çalışmamaları veya kendi çalışmalarına bağlı olarak aylık almıyor olmaları; Emekli Sandığı emeklisi anneden ise 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında çalışmamaları veya aylık almamaları halinde aylık bağlanır.

2- Eşlerin sigortalılık statüleri farklı olduğundan, yukarıda belirttiğim şartları sağlamaları halinde hem anadan hem babadan aylık bağlanır.

3- Bu sorunuzu yanıtı 1. sorunuzun yanıtında var aslında. Herhangi bir sigortalılık kapsamında çalışır veya kendi çalışmalarına bağlı olarak aylık alırlarsa SSK’lı babadan, 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında çalışmaları veya aylık almaları halinde Emekli Sandığı emeklisi anneden aylık alamazlar. Kız çocuğun SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışması veya emekli olması, Emekli Sandığına tabi anneden aylık bağlanmasına engel olmaz.

 

SGDP ödemesi emekli aylığında artış sağlamaz

1995 yılında SSK’dan emekli oldum. Akabinde işyeri açtım. Muhasebecimin uyarısıyla sosyal güvenlik destek primi adı altında bir müddet bankaya ödeme yaptım. Daha sonra emekli maaşımdan kesilmek üzere 15 yıl devam ettim. Şu an işyerimi kapattım, vergi mükellefiyetimi bitirdim. 1.400 TL emekli maaşı alıyorum. Ödemiş olduğum sosyal güvenlik destek priminden maaşıma herhangi bir yansıma olması gerekmiyor mu? Nejat Aytar

Sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödenmiş veya bildirilmiş süreler, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları yönünden sigortalılık süresi sayılmamakta, prim ödeme gün sayısına ilave edilmemekte, hizmet birleştirmesi yapılmamakta ve ödenen primler toptan ödeme olarak iade edilmemektedir. Sadece SGDP ödenen sürelerde iş kazası geçirilmesi veya meslek hastalığına tutulma halinde, bu sigorta kollarından yapılan yardımlardan yararlanılır. SGDP ödemelerine bağlı olarak emekli aylığınızda herhangi bir artış söz konusu olmaz.

 

En yüksek değil orta sıradaki basamaktan emekli olmuşsunuz

SÖZCÜ Gazetesine ve şahsınıza başarılar dilerken, aklıma takılan bir konuyu sormak istiyorum. 25 sene Bağ-Kur primi ödedim. En yüksek yani 13. basamaktan ödenirse, buna göre daha yüksek maaşla emekli olacağım söylenmişti. 2005 yılında emekli oldum. Şu anda, alt basamaklarla aynı maaşı aldığımı zannediyorum. Böyle bir şey doğru olabilir mi? Şayet doğru ise bu haksızlık değil midir? Bu konuda beni ve benimle aynı durumda olanları aydınlatır mısınız? Erol İpek

Bağ-Kur sigortalılarının ödeyecekleri primler ve bağlanacak aylıklarının hesabında basamak sisteminin geçerli olduğu ve emekli olduğunuz yılda 13. basamak en yüksek basamak değildi. En yüksek basamak 24. basamaktı. İlk 11 basmakta sıra itibariyle basamak yükseltilmesi de prim ödemeye ve talebe bakılmaksızın Kurumca yapılıyordu. 12. basamaktan itibaren basamak yükseltmesinde sigortalının talebi gerekiyordu. Buna göre en yüksek basamaktan değil orta sıradaki basamaktan, hatta zorunlu son basamağın bir üst basamağından emekli olmuşsunuz. Dolayısıyla emekli aylığınızın düşük olması normal.



Bu yazı 2,150 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,661 µs