En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
28 Temmuz 2018

Bir kurtarma operasyonu



Bir kurtarma operasyonu

Wild Boar futbol takımı için 23 Haziran güzel başlamıştı. Haftalık çalışmalarını yapmışlardı. Antrenör bir de ufak gezi planlamıştı. Yaşları 11 ila 16 arasında değişen 12 çocuk ve 25 yaşındaki antrenörleri, Tham Luang Mağarası’na gittiler. Biraz maceraperest davranıp turistik gezilerin sınırının ötesine geçtiler. Muson yağmuru da yağdıkça yağıyordu... Ve büyük şehirlerimizdeki geçitler misali, mağarayı su bastı. Su, dönüş yollarını kesmişti. Daha içerlere girerek kendilerine suyun erişmeyeceği bir yükselti bulmayı başardılar. Çocuklar akşam eve dönmeyince anne babaları yetkilileri aradılar. Çocukların mağaraya girdiği saptandı. Fakat mağara içinde nerede oldukları meçhuldü. Haber ajansları olayı dünyaya duyurdular. Dünyanın dört bir yanından gönüllüler, arama ve kurtarma operasyonuna katılmak için Tayland’a geldi. Grubun yeri, ancak 2 Temmuz’da tespit edildi, ilk temas sağlandı. Ve de 10 Temmuz’da da kurtarıldılar. Bu, mucize niteliğindeki operasyonun ayrıntılarını gazetelerde okumuş, televizyonlarda seyretmiş olabilirsiniz. Ben, operasyonu bir yönetim olayı olarak şöyle değerlendirdim.

LİDERLİK

Operasyonu yöneten, o bölgenin önceki valisi Narongsak Osatanakorn, tüm görevli ve gönüllülere şunu söylemiş: “Yeterince fedakârlık yapamayacaklar evlerine dönüp aileleri ile kalabilirler; onları rapor etmeyeceğim. Ama çalışmak isteyenler her an hazır olmalıdır. Ve mağaradaki çocukları, kendi çocuklarımız gibi düşünmeliyiz.” Kriz yönetiminde liderlik hayati önem taşır. Bu lider, üstün yöneticilik becerilerini ortaya koymuş. İşin başında operasyonun ciddiyetini ve gereken disiplini çok iyi vurgulamış ve sağlamış da. Kişilerin yüreğine seslenerek olayı kişiselleştirmiş. Öte yandan çocukların antrenörü de önemli liderlik sergilemiş. Evet, mağarada turistik gezi sınırının ötesine geçmeye izin vererek hata yapmış. Ama sonrasında, o yaştaki çocukları disiplin altında tutmayı, ellerindeki kaynakları idareli kullanmalarını ve kurtarma ekibi gelinceye kadar sağ salim kalmalarını sağlaması ile güçlü bir liderlik becerisi sergilemiş.

UZMANLIĞA SAYGI

Evet, Tayland deniz kuvvetlerinin dalgıç ekibi varmış. Ancak kayıp grubun yerinin saptanmasında uzman bir ekibe ihtiyaçları olduğunu görmüşler. “Adam bulmayı sizden mi öğreneceğiz” cinsi, cahilce bir direnmeye girmemişler. Ve bu konuda deneyimi olan İngilizleri çağırmışlar. Kayıp grubu, emekli itfaiyeci Rick Stanton ve enformasyon teknolojisi danışmanı John Volanthen bulmuş. Bu iki amatör dalgıç, daha önce Fransa, Norveç ve Meksika’da benzer kurtarma operasyonlarını gerçekleştirmiş, derin dalma rekorunu ellerinde tutan kişilermiş. Her zaman uzmanlığa saygı göstermek gerekir. Hele kriz anında ve zamana karşı yarışıyorsanız, uzmanlığa çok ihtiyacınız vardır. İnşallah ve maşallahla iş olmaz.

PLANLAMA VE ORGANİZASYON

Bu kurtarma operasyonu, kas ve beyin gücünün zaferi. Günışığından uzakta, çamurlu sular içinde dalmak, çok dar geçitlerden geçmek ve bazen birkaç apartman katı yüksekliğindeki yerlere tırmanmak her babayiğidin harcı değil. Nitekim, Taylandlı bir dalgıç bu operasyonlar sırasında hayatını kaybetti. Bu, işin kas gücü kısmı. Öte yandan 10 bin kişilik, değişik uluslardan, değişik uzmanlık dalından kişileri yönetmek, zamana karşı yarışarak hayatları kurtarmak da beyin işi; ayrıntılı bir planlama ve organizasyon becerisi gerektiriyor.

YAŞAYAN DEĞERLER

Kurtarma operasyonunun bir cephesi de, mağaradan suyun çekilmesi olmuş. Çocukların sığındığı kuru alana suyun yükselmesini engellemek için mağaradan su çekilmiş. Bu kez mağaradan çekilen su, çevredeki köylülerin ekili alanlarını basmış. Devlet bunun için tazminat önermiş. Yoksul çiftçiler “Onlar bizim de çocuğumuz” diyerek tazminat almayı reddetmiş. Bazı değerlerin dünyanın bazı yerlerinde hâlâ yaşadığını görmek sevindirici.

SONUÇ

Keşke operasyonun içinde bulunan birisi, yönetici gözüyle olayı ayrıntılı olarak yazsa da, ileriye ışık tutsa.


Bu yazı 1,355 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,858 µs