En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
16 Ağustos 2018

Özel sektöre 9 gün tatil var mı?



Özel sektöre 9 gün tatil var mı?

2018 yılı Kurban Bayramı 21-22-23-24 Ağustos 2018 tarihlerine rastlamaktadır. 20 Ağustos 2018 Pazartesi günü (arife günü) saat 13.00 itibariyle bayram tatili başlamaktadır. Geçtiğimiz günlerde hükümetin aldığı kararla Arife günü olan pazartesi de tatile dâhil edilerek, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarıldığı açıklandı.

Açıklamanın ardından özel sektör işyerinin bu kapsama girip girmeyeceği konusu merak uyandırdı. Bu düzenleme devlet memurlarına ilişkin olup, özel sektör işyerlerini kapsamamaktadır. Kamu kurumlarındaki nöbetçi personel ile acil iş ve işlemler yürütülmekte, kamu çalışanlarının önemli bir kısmı bu kapsamda idari izinli sayılmaktadır.

Bu çerçevede kamu kurumları için 20 Ağustos günü idari izinli sayılma hususu özel sektörü kapsamamaktadır.

Özellikle belirtmek gerekir ki, söz konusu idari izinli sayılmaya ilişkin uygulama kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar personeli ilgilendirmektedir. Dileyen özel sektör işyerleri bu günlerde personelini yıllık izne çıkarabilmeleri mümkün olduğu gibi, telafi çalışması da yapılabilecektir. Telafi çalışması yapılmasını mümkün kılan durumlardan ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesidir.

İsteyen özel sektör işyerleri de, arife günü çalışma yapmayarak (daha sonra telafi çalışması yapmak şartıyla) dokuz günlük tatil yapabilecek. Telafi çalışması yapmak isteyen işyerleri için merak edilenler aşağıdaki şekilde açıklanmıştır.

 

Arife günü telafi çalışması yapılabilir
2018 yılı Kurban Bayramı 21-22-23-24 Ağustos 2018 tarihlerine rastlamaktadır. 20 Ağustos 2018 Pazartesi günü (arife günü) saat 13.00 itibariyle bayram tatili başlamaktadır.

Bayram günlerinin hafta içine rastlaması nedeniyle 9 günlük bir tatil olacağı düşünülüyor. Ancak 20 Ağustos 2018 Pazartesi gününün öğleden öncesi, özel sektör için resmî tatil kapsamında olmuyor.

Bazı işyerleri arife günü çalışma yapmayarak çalışanlarının kesintisiz dinlenmesi için telafi çalışmayı tercih ediyor. İş mevzuatına göre bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilerek telafi çalışması yaptırılması mümkün. Ancak telafi çalışmasının şartları var.

 

Telafi çalışması nedir
Genel olarak telafi çalışması, işçinin ücretini aldığı ancak çeşitli sebeplerden dolayı çalışmadığı bir süreyi sonradan çalışarak yerine getirmesidir.

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 64. maddesine göre, zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde telafi çalışması yaptırılabilir.

20 Ağustos arife günü için telafi çalışması iki türlü yaptırılabilir; bunlardan birincisi ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya işçinin talebi ile kendisine izin verilmesidir. Birincisi ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi işçilerin genel talebiyle olabileceği gibi işverenin tek taraflı beyanıyla olabilir. Yani, telafi çalışması tarafların anlaşmasına veya işçinin onayına bağlı değildir.  İşyerinde bu sebeple telafi çalışması yapılacağı hususunda işçileri bilgilendirmek zorunludur.

İşyerinin genelinde tatil ilan edilmiyorsa, bazı üretim birimlerinin çalışmasına devam ediliyorsa, bu durumda şahsi olarak çalışanlar talep ederek izin isteyebilirler. Burada izin verme yetkisi işverene ait olup izin vermenin koşulu telafi çalışması yaptırılması olmalıdır.

Öncelikle telafi çalışması yaptıracak işveren; bu çalışmanın kanunda sayılan nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek, hangi tarihte çalışmaya başlanacağını, ilgili işçilere bildirmek zorundadır. Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır.

Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Telafi çalışması, tatil günlerinde yaptırılamaz.

Telafi çalışması usullerin uymamanın 2018 yılındaki idari para cezası miktarı her işçi için 337 Türk Lirası’dır.


Bu yazı 1,229 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,422 µs