En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
6 Eylül 2018

Yabancı dil meselesi



Yabancı dil meselesi

Günah keçileri

Dünyadaki en kolay işlerden birisi, hemen bir günah keçisi bulmak ve suçu onun omuzlarına yüklemektir. Buna en güzel örnek, üniversitelerdeki yabancı dil okullarıdır. Örneğin, yabancı diller okulunda bir yıl İngilizce okuyup, öğrenimine başlayan öğrencilerin İngilizceleri genel olarak yetersizdir. Bu durumda üniversitelerde hemen Yabancı Diller Okulu suçlanır. Bu suçlama bazen doğrudan da yapılmaz; ortaya konuşulur. Yabancı Diller Okulu öğretmenleri tarafına bakılarak, örneğin şöyle denir: “Efendim, bu İngilizceyi çocuklarımıza öğretemiyoruz”. Ama bir sorun bakalım: Diğer konuları öğretebiliyor muyuz? Diğer konuları da öğretemiyoruz. Peki neden sadece İngilizce gündeme geliyor? Çünkü öğrenci daha ilk derste konuşunca, ya da ilk sınavda verdiği kağıtla seviye belli olur. Halbuki diğer konularda bilgi düzeyini anlamak bu kadar kolay değildir. Eğer öğrencinin aldığı diğer dersler için de bir sınav yapsak, aynı seviye düşüklüğünü onlarda da görürdük.

Daha Türkçeyi bilmezken

Yabancı dil öğrenmek ve öğretmek o kadar kolay iş değildir. Lise yıllarımda çok iyi bir İngilizce öğretmenimiz vardı. İngilizce yanında iyi derece Fransızca da bilirdi. Okul dışından kişilere İngilizce dersi verirdi. Başarılı bir öğretmendi. “Ben, herkesi öğrenci olarak kabul etmem” derdi. Bir gün bir arkadaş sordu: “Hocam, öğrencilerinizi nasıl seçiyorsunuz?” Hoca şöyle konuşmuştu: “ Matematik ve Türkçe derslerinde aldığı notları sorarım. Eğer bu ikisi de zayıfsa, öğrenci olarak almam”. Yabancı dil öğrenmedeki önemli zorluk buradan gelmektedir. Daha Türkçeyi doğru dürüst bilmeyen, analitik kafa yapısı gelişmemiş birisine, yabancı bir dili, hem de üniversite çağında öğretmek zordur.

Hazırlık okulu tatil kampı değildir

Yabancı dil öğrenmenin o kadar kolay olmadığının öğrenci farkında değildir. Üniversiteye giren genç, zorlu bir sınav hazırlık döneminden geçer. Bu yorucu dönemden sonra girdiği hazırlık okuluna bir tatil kampı gibi bakar ve gereken biçimde çalışmaz. Çoğu öğrenci yabancı dili, öğrenmesi gereken bir şey değil de, geçilmesi gereken bir ders olarak görür. Onu her zaman kullanacağının, her zaman ona gerekli olacağının farkında değildir. Dersi geçtiğinde yabancı dili öğrendiğini, olayın orada bittiğini sanır. O dili geliştirmek gerektiğinin farkında değildir.

Konuşma meselesi

Yabancı dil konusundaki yanlış algılardan birisi de, konuşma meselesidir. Örneğin, bir anne çocuğunun ingilizcesinden şikayet eder: “Bizim oğlanın grameri iyi de, konuşmada sorunu var”. Onca yıl İngilizce okumuş oğlunun, bir yabancıya yol tarif edemediğini görünce durumu böyle görür anne. Bu nedenle, yabancı dil bilmek, konuşmakla özdeşleştirilir. Konuşmadan konuşmaya da fark vardır. Günlük hayatta kullanılan sözcük sayısı sınırlıdır. Basma kalıp ifadelerle iletişim kurulabilir. Eğer yabancı dil bilgisini böyle değerlendirirseniz, Kapalı Çarşıdaki bir satıcı en az 4-5 dil biliyor kanısına kapılabilirsiniz. Ama bir konuda fikir tartışmasına girebilmek için ciddi bir sözcük dağarcığına ve sağlam bir yabancı dil alt-yapısına ihtiyaç vardır.

Emek yoğun iş

Yabancı dil öğrenmek, ciddi emek isteyen bir uğraştır. Çünkü dil, sürekli değişen ve gelişen bir varlıktır. Bir de bildiğini unutmamak meselesi vardır. “Hocam, üniversiteyi İngilizce okudum. Ancak işimde hiç İngilizce kullanmıyorum. Bu nedenle İngilizcemi unutuyorum” diyenleri çok dinlemişimdir. Ben de “Evet işte İngilizce konuşmuyorsunuz. Peki, evde de İngilizce kitap okumanızı, televizyonda İngilizce program ve film seyretmenizi de mi yasaklıyor şirketiniz?” diye sorarım. Yabancı dili unutmamak için onu kullanmalıdır. Sözcük dağarcığını geliştirmek, bildiğini unutmamak için sürekli okumak, yazmak ve dinlemek gerekir. Gelişen teknoloji ile bu işler şimdi, geçen yıllara göre çok daha kolaydır.

Sonuç

Birçok üniversitemizde yabancı dilde eğitim yapılmaktadır, ya da yapıldığı izlenimi verilmektedir. Üniversitelerin açılacağı şu dönemde yabancı dil konusunu gündeme getirmek istedim. 
Yabancı dili öğrenmek, öğrencinin sorumluluğudur. Genç, küresel bir dünyada yabancı dil bilmenin hayati değerini ve bunun ciddi bir emek istediğini anlamalıdır. Üniversite yönetimleri, gençlere kazandıracakları en önemli becerilerden birisinin yabancı dil olduğunun bilincinde olmalıdır; yabancı dil okullarına gereken desteği vermelidir.



Bu yazı 1,679 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim
    • 14 Kasım 2023 Taylor Swift diye bir yıldız




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,693 µs