En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
1 Ekim 2018

Yaşlılar için sosyal koruma şart



Yaşlılar için sosyal koruma şart

1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününün hemen öncesinde, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan “Yaşlılar için Sosyal Koruma: Temel Politika Eğilimleri ve İstatistikler 2017  19” başlıklı yeni rapora göre, küresel düzeyde emeklilik kapsamı genişliyor ancak emeklilik kapsamında yaşlılara sağlanan fayda düşük düzeyde kalıyor. Oysa yaşlı insanlar için yeterli emeklilik maaşı sağlanması son derece önemli. Aksi halde, pek çok yaşlı yaşamını sürdürebilmek için çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor.

ILO raporuna göre, küresel düzeyde emekli maaşı alan yaşlıların oranı yüzde 68. Ancak emekli maaşlarının düzeyi yetersiz. Yaşlılar için emeklilik ve diğer yardımlara yapılan harcamalar, ortalama olarak gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 6.9’unu oluşturuyor. Ancak bölgeler arasında ciddi uçurumlar söz konusu. Pek çok ülkede söz konusu aylıkların miktarının çok düşük düzeyde olması nedeniyle yaşlı bireyler yoksulluk riski ile karşı karşıya. Bu anlamda, çok sayıda ülkede çalışanların emeklilik dönemine ilişkin sosyal koruma çerçevesi ile sosyal adalet arasındaki ilişki konusunda endişe duydukları görülüyor. Oysa gerek ILO standartları gerekse Birleşmiş Milletler 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri açısından yaşlılar için ulusal sosyal koruma sistemlerinin uygulanması büyük önem taşıyor.

İlerleme var

ILO’ya göre, gelişmekte olan ülkelerde emeklilik sistemlerinin geliştirilmesinde önemli ölçüde ilerleme kaydedilmiş durumda. Söz konusu ülkelerin çoğunda, yaşlılara yönelik sosyal koruma çerçevesi sosyal sigorta sistemi ve sosyal yardımların birleşiminden oluşuyor. Yaşlılara yönelik sosyal koruma açısından evrensel düzeyi yakalamış olan gelişmekte olan ülkelerden bazıları; Arjantin, Beyaz Rusya, Bolivya, Çin, Gürcistan, Ukrayna, Özbekistan ve Güney Afrika. Bununla birlikte, Ermenistan, Azerbaycan, Brezilya, Şili, Kazakistan, Tayland ve Uruguay gibi diğer gelişmekte olan ülkeler de evrensel kapsama ulaşma hedefine çok yakın.

Öte yandan, ILO raporuna göre yaşlı kişiler için sosyal koruma hakkı, düşük gelirli ülkelerde çoğu kişi için henüz sağlanabilmiş değil. Bu anlamda, pek çok düşük gelirli ülkede yasal olarak emeklilik yaşına ulaşmış olanların yüzde 20’sinden daha azı emekli maaşı alabiliyor. Dolayısıyla, söz konusu ülkelerde yaşayan yaşlıların önemli bir bölümü hala büyük oranda ailelerinin desteğine bağımlı durumda.

Emeklilik reformları

Daha yüksek gelirli ülkelerde yaşanan sorunlar ise daha farklı. Bu ülkelerde yaşlanan nüfus ve sosyal koruma sistemi açısından asıl sorun, emeklilik sistemlerinin finansal açıdan sürdürülebilirliği ve yeterli düzeyde emeklilik maaşları arasında bir denge kurabilmek. Ancak özellikle OECD ülkelerinde yaşlı yoksulluğu oranının yükseldiği göz önüne alındığında bu dengenin tam olarak sağlandığını söyleyebilmek pek mümkün değil.

Yaşlılıkta gelir güvencesi ve emeklilik maaşlarına erişim, istihdamda var olan eşitsizliklerle yakından ilişkili. Yaşlılık çağındaki kadınlar için erkeklerden daha yüksek bir yoksulluk riski söz konusu. ILO’ya göre bu durumun nedenleri; kadınların erkeklere göre daha uzun yaşaması sebebiyle kadınların “en yaşlı” yaşlarında yoksulluk riskinin daha baskın olması. Her ne kadar pek çok ülkede kadınların emeklilik aylığı kapsamı, örneğin prim ödeme gün sayısı, erkeklere kıyasla daha düşük olma eğiliminde olsa da aldıkları emeklilik maaşlarının miktarlarının ortalama olarak daha düşük olduğu görülüyor.

Yaşlı nüfus arttı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, Türkiye’de 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, son 5 yılda yüzde 17 düzeyinde artarak 2017 yılı itibarıyla 6 milyon 895 bin kişi oldu. Buna göre, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 8.5. yaşlı nüfusun yüzde 44’ünü erkekler; yüzde 56’sını ise kadınlar oluşturuyor. Nüfus projeksiyonları, yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 10.2, 2030 yılında yüzde 12.9, 2040 yılında yüzde 16.3 ve 2060 yılında yüzde 22.6 olacağını öngörüyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye nüfusu için doğuşta beklenen yaşam süresi 78 yıl. Bu rakam, erkekler için 75.3 yılken; kadınlar için 80.7 yıl. Bununla birlikte, 65 yaşına ulaşan kadınların erkeklerden ortalama olarak 3.2 yıl daha fazla yaşaması bekleniyor. Yani, Türkiye’de genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşıyor.

Her On Yaşlıdan Biri Çalışmaya veya İş Aramaya Devam Ediyor 

Hanehalkı işgücü anketi sonuçlarına göre, yaşlı nüfusun işgücüne katılma oranı yüzde 11.8. Bu oran, yaşlı erkekler için yüzde 19.9 iken; yaşlı kadınlar için nüfusta yüzde 5.5 düzeyinde. Bununla birlikte, yaşlı nüfustaki işsizlik oranının da yüzde 2.6 olduğu görülüyor.

Yaşlı bağımlılık oranı, çalışma çağındaki yüz kişiye düşen yaşlı sayısını ifade ediyor. Buna göre, 2017 yılı itibarıyla Türkiye’de yaşlı bağımlılık oranı, yüzde 12.6’ya yükselmiş durumda. Dahası, nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı bağımlılık oranının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor. Söz konusu oranın 2023 yılında yüzde 15.2, 2030 yılında yüzde 19.6, 2040 yılında yüzde 25.3 ve 2060 yılında da yüzde 37.5 olacağı öngörülüyor.


Bu yazı 1,145 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,002 µs