En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
31 Ocak 2019

Kıdem tazminatı yerine yapılan ödemeden kesilen vergi iade edilecek



Kıdem tazminatı yerine yapılan ödemeden kesilen vergi iade edilecek

27 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlerde ikale veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden kesilen gelir vergisi iade edilecek.

Düzenleme, 30 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7162 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, Gelir Vergisi Kanuna eklenen geçici 89. madde ile yapıldı.

OLAY NEYDİ?

Bilindiği üzere, 1475 sayılı (eski) İş Kanunu ve 854 sayılı Deniz İş Kanununa göre ödenen kıdem tazminatlarının tamamı ile 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna göre ödenen kıdem tazminatlarının hizmet erbabının 24 aylığını aşmayan miktarı gelir vergisinden istisna tutuluyor.

İşçi ile işveren aralarındaki iş ilişkisini sonlandırmak üzere, özellikle 4857 sayılı İş Kanunun 10 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra uygulamada sık görülür olan ikale (bozma) ve karşılıklı sonlandırma sözleşmeleri karşılığında kıdem ve ihbar tazminatı karşılığı olarak işçiye yapılan ödemeler ise gelir vergisine tabi tutuluyordu.

Maliye daha sonra vermiş olduğu özelgelerle bu görüşünü değiştirse de gerek özelgenin kişiye mahsus olması gerekse Maliyeden görüş talep edilmemesi nedeniyle kesilen vergiler için açılan davalar Maliyenin aleyhine sonuçlanıyordu.

ÖNCE İSTİSNA GETİRİLDİ          

Gelir Vergisi Kanununun 25. maddesinde, 27 Mart 2018 tarihinden geçerli olmak üzere 7103 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar istisna kapsamına alındı.

Buna göre, 27 Mart 2018 tarihinden sonra ödenen söz konusu tazminat ve yardımlar, çalışanın tabi olduğu mevzuata göre kıdem tazminatına ilişkin istisna tutarını aşmamak üzere gelir vergisinden istisna oldu.

27 MART 2018 ÖNCESİNE İADE

Ancak 27 Mart 2018 tarihinden önceki dönemler için bu ödemeler üzerinden kesilen gelir vergilerinin iadesine yönelik olarak çok sayıda dava açılmış ve açılmaya da devam ediyordu.

Açılan davalarda yargı organlarınca Maliye aleyhine verilen kararlar müstakar hale gelince, bu ihtilafların sonlandırılması, Maliyenin ve yargının iş yükünün azaltılması, bütçeye yük oluşturan faiz, yargılama giderleri ve vekalet ücreti ödemelerinin önüne geçilmesi amacıyla, 7162 sayılı Kanunla, kesilen vergilerin iadesine ilişkin düzenleme yapıldı.

Düzenlemeye göre, 27 Mart 2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek (kesilerek) tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının vergi dairesine başvurması ve dava açmaması, açılmış davalardan vazgeçmesi şartıyla iade edilecek.

Düzenlemeden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmeyecek. Ancak hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu düzenlemeye ilişkin hükümler uygulanmayacak.

BEŞ YILLIK ZAMANAŞIMI VAR

İade, Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca yapılacak olup, düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmak gerekiyor.

Zamanaşımı süresi beş yıl. Buna göre, 27 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlerde yapılan söz konusu ödemeler üzerinden kesilen vergilerin iadesi için, ödemenin yapıldığı tarihi izleyen yılın başından başlayarak beş yıl içinde, kesilen verginin ödendiği vergi dairesine başvurmak gerekiyor.

İHBAR TAZMİNATI KAPSAMDA DEĞİL

Karşılıklı sonlandırma sözleşmesi ve ikale sözleşmesi kapsamında yapılsa dahi ek tazminat niteliğinde olmayan ihbar tazminatı, normal ücret, yıllık izin ücreti, geçmiş veya mevcut dönemdeki çalışmalar karşılığı yapılan hizmet primi ve ikramiye ödemeleri ile ücret kapsamında olan benzeri ödemelerden kesilen gelir vergisinin iade edilmesi söz konusu olmayacak.


Bu yazı 1,804 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,821 µs