En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
15 Şubat 2019

İkale tazminatından kesilen verginin iadesinde yol haritası



İkale tazminatından kesilen verginin iadesinde yol haritası

İşçi ve işverenin 27 Mart 2018 tarihinden önce karşılıklı anlaşarak sonlandırdıkları iş sözleşmeleri karşılığı yapılan tazminat ödemelerinden kesilen vergilerin iadesinde yol haritası netleşmeye başladı.

İade uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan tebliğ taslağı, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde kamuoyunun görüşüne açıldı.

İADE YAPILACAK TAZMİNATLAR

27 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlerde, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi ve ikale sözleşmesi gibi sözleşmeler kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi çeşitli adlar altında yapılan ve ek tazminat niteliğinde olan ödemelerden kesilen gelir vergisi iade edilecek.

Karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesinde, işten ayrılma nedeniyle verildiği açık olan ek tazminat niteliğindeki ödemelerin ücret bordrosunda değişik adlarla (prim, ikramiye, iyiniyet ödemesi, teşekkür ödemesi, bonus, paket ödemesi vb.) görünmesi, bu ödemeler üzerinden kesilen vergilerin iadesine engel teşkil etmeyecek.

İade için karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesinin 27 Mart 2018 tarihinden önce düzenlenmiş ve ödemenin de bu tarihten önce yapılmış olması gerekiyor.

Tebliğ taslağında yer alan ifadelere göre, vergi iadesine esas alınacak tazminat tutarı için herhangi bir tavan uygulanmayacak. Ödenen tazminat tutarının tamamı üzerinden kesilen vergi iade edilecek.    

İHBAR TAZMİNATI KAPSAMDA DEĞİL

Karşılıklı sonlandırma sözleşmesi ve ikale sözleşmesi kapsamında yapılsa dahi ek tazminat niteliğinde olmayan ihbar tazminatı, normal ücret, mesai ücreti, resmi tatil ücreti, yıllık izin ücreti, yol ücreti, yemek ücreti, sigorta ödemeleri, sosyal yardımlar, geçmiş veya mevcut dönemdeki çalışmalar karşılığı yapılan hizmet primi ve ikramiye ödemeleri ile ücret kapsamında olan benzeri ödemelerden kesilen gelir vergisinin iade edilmesi söz konusu olmayacak.

BEŞ YILLIK ZAMANAŞIMI VAR

İade, Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca yapılacak olup, zamanaşımı süresi beş yıl. Buna göre, 27 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlerde yapılan söz konusu ödemeler üzerinden kesilen vergilerin iadesi için, ödemenin yapıldığı tarihi izleyen yılın başından başlayarak beş yıl içinde başvurmak gerekiyor.

Zamanaşımı süresi dolduktan sonra yapılan başvurular üzerine iade yapılmayacak. Zamanaşımı süresi içerisinde yapılmış olması şartıyla, 30 Ocak 2019 tarihinden önce yapılan ve düzeltme veya şikayet aşamasında bulunan düzeltme talepleri üzerine de iade işlemleri yapılacak.

İADE BAŞVURUSU

İade başvurusu, örneği yazımızın altında yer alan dilekçe ile elden veya posta yoluyla yapılabileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da yapılabilecek.

Başvuru, işverenin muhtasar vergi yönünden mükellefi olduğu vergi dairesine yapılacak. Şubeleri nedeniyle ayrı vergi dairelerinin mükellefi olan işyerlerinde, ilgili şubenin mükellefi olduğu vergi dairesine başvurulacak.  

İBRAZ EDİLECEK BELGELER

İade işleminin yapılabilmesi için yeni başvurularda dilekçe ile birlikte, işverenden temin edilecekikale sözleşmesi örneği, söz konusu sözleşmeye istinaden yapılan ödemelere ilişkin kesinti tutarlarını gösterir belge (ücret bordrosu vb.) ve ilgili vergi dairesince gerekli görülen diğer belge ve bilgiler ibraz edilecek. Daha önce iade başvurusunda bulunanların ise varsa eksik belgelerin tamamlaması gerekecek.

İşverenler, iade işleminin yapılabilmesi için, hizmet erbabı, vekilleri veya ilgili vergi dairesince istenilen bilgi ve belgeleri, ivedi bir şekilde temin ve ibraz etmekle yükümlüler.

DAVA AÇILAMAMASI GEREKİYOR

İade işleminin yapılabilmesi için dava açılmaması şart. İade işlemi yapıldıktan sonra her ne sebeple olursa olsun iade işleminden dolayı dava açılması halinde, yapılmış olan iade tutarı ceza ve faiz uygulanarak geri alınacak.

İade için açılmış olan ve devam eden davalardan feragat edilmesi ve ilgili mahkemeden feragat edildiğini gösterir şerhli dilekçe örneğinin veya bu belge temin edilemediği takdirde mahkemenin feragat nedeniyle davanın reddine dair vereceği karar örneğinin ibraz edilmesi gerekecek.

Kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak kesinleşen yargı kararına göre işlem yapılacak. Verilen kararlar aleyhine olanların, yeniden iade talebinde bulunması mümkün olmayacak.

 

 



Bu yazı 2,555 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,776 µs