En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
22 Şubat 2019

Bireysel emeklilikte önemli değişiklikler



Bireysel emeklilikte önemli değişiklikler 

2017 yılbaşı itibariyle başlayan Otomatik BES uygulaması hem çalışanlar, hem işverenler ve hem de BES şirketleri açısından değerlendirildiğinde bazı dokunmalar gerektirdiği açık bir şekilde anlaşılıyor. Zaten bu nedenle de zaman zaman BES’te uygulama değişiklikleri gündeme geliyor.
27 Aralık 2018 tarihli Resmî Gazete’de çalışanların otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin ikincil mevzuatta bazı düzenlemeler yapıldı.

Faaliyete yeni başlayan işverenlere bağlı çalışanlar için ilgili mevzuat gereği Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) iletilmesi gereken ilk bildirimde beyan edilen çalışan sayısına göre kapsam tarihleri esas alınacak.

1.1.2019 tarihinden sonra faaliyete başlayan işverenlere bağlı toplam çalışan sayısının beş ve üzerinde olması halinde bu çalışanlar en geç müteakip takvim yılının başından itibaren yapılacak ilk ücret ödemesinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilecek.

1.1.2019 tarihinden önce faaliyete başlamış olup çalışan sayısı bu tarihten sonra ilk kez 5 ve üzerine çıkan işverenlere bağlı çalışanlar, en geç müteakip takvim yıllından başından itibaren yapılacak ilk ücret ödemesinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilecek.

Çalışanlarının emeklilik planına dahil etmiş olan bir işverenin faaliyete yeni başlayan işyerlerindeki çalışanlar da ilk ücret ödemesinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilecek.

Kapsam tarihlerinden önce ilgili mevzuat gereği SGK’ya bildirimde bulunmakla birlikte, bildirim tarihini takip eden ay içerisinde işyerine faaliyetine son verecek işverenin, bu işyerindeki çalışanları emeklilik planına dahil etmesi zorunlu değildir.

Çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadıklarının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınır. Ancak 27.12.2018 öncesinde emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, 1.1.2017 tarihi esas alınacak.

Gerek 4857 Sayılı Kanun gerekse de 5510 Sayılı Kanun uyarında çalışan sıfatına haiz olmakla birlikte 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da emeklilik planına dahil edilecek.

5510 Sayılı Kanun’un 4/a ve 4/c kapsamında yer almamakla birlikte haklarında 4/a ve 4/c hükümleri uygulanan çalışanlar emeklilik planına dahil edilmeyecek.

Çalışanlarının emeklilik planına dahil etmiş olan bir işveren bünyesinde işe yeni başlayan çalışanlar, ilk ücret ödemesinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilecek.

Daha önce emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma ve ayrılma hakkını kullanmış çalışanlar, Bakanlığın belirleyeceği esaslar dahilinde 3 yıl içinde bir defalığına otomatik olarak emeklilik planına dahil edilir. Bakanlık bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.

27.12.2018 tarihinden önce, çalışanlarını otomatik olarak emeklilik planına dahil etmesi gerektiği halde, 27.12.2018 tarihi itibariyle yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere bağlı çalışanlar, 27.12.2018 tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde ücretlerinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal ettiği tarih itibariyle emeklilik planına dahil edilmiş sayılacak.


Bu yazı 1,746 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,114 µs