En Sıcak Konular

Bumin Doğrusöz
Ekonomim.com

Bumin Doğrusöz
27 Şubat 2019

KDVde indirim hakkının izleyen yıl kullanılması



KDV’de indirim hakkının izleyen yıl kullanılması 

Bilindiği gibi Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/3 maddesinde indirim hakkının, “vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde” kullanılabileceği hükme bağlanmıştı. Bu düzenlemeye göre, 2018 yılına ilişkin bir harcama faturasının KDV’si, bu faturanın 2018 yılında defterlere yazılması kaydıyla indirim konusu yapılabilmekteydi. Katma Değer Vergisi Kanunu’nda 7104 sayılı Kanun’la (1.1.2019 tarihinden geçerli olmak üzere) yapılan bir değişiklik ile bu kural yerinde olarak esnetildi.

7104 sayılı Kanun’la söz konusu düzenlemeye, bulduğu kelimesinden sonra “takvim yılını takip eden” ibaresi eklenerek, harcama belgelerinde yazılı KDV’nin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı veya izleyen yıl kanuni defterlerine kaydedilmesi durumunda da indirilmesi olanağı sağlanmıştır. Bu düzenleme 1.1.2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu düzenlemeye göre, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı içinde kaydedilen belgeler, gelir veya kurumlar vergisi açısından söz konusu belgelerin defterlere kaydedildiği vergilendirme dönemleri için dönemsellik ilkesi gereği kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınsa dahi bu belgelerde gösterilen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Örneğin, 2018 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı 2018 yılında gerçekleşen) ait belgelerin 2019 yılında ilgili defterlere kaydedilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen KDV tutarları yine indirim konusu yapılabilecektir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu konuda (22 seri no’lu KDV Genel Tebliğ Taslağı’nda), bu düzenlemenin 1.1.2019’da yürürlüğe girecek olması dolayısıyla, vergiyi doğuran olayı 2018’de gerçekleşen belgeler için bu olanaktan yararlanılamayacağını, bu yeni düzenlemenin ancak 1.1.2019 tarihinden sonra düzenlemiş belgeler için uygulanabileceğini açıklamış ve dolayısıyla düzenlemenin geçerliliğini 1.1.2020 sonrasına taşımıştı.

Bende bunun üzerine 27.12.2018 günlü DÜNYA gazetesinde yayınlanan köşe yazımda, bu görüşün yanlış olduğunu, ihtilaflara yol açacağını gerekçeleri ile yazmıştım. Nihayet bakanlık bu hatalı görüşünden dönmüş ve 23 no’lu KDV Uygulama Genel Tebliği’nde 2018 yılının tarihini taşıyıp da 2019 yılında deftere kaydedilen belgelerdeki KDV’nin de, deftere kaydın yapıldığı dönemde indirim konusu yapılacağını kabul etmiştir.

Faturanın geç olarak izleyen yılda gelmesi dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi açısından fatura bedeli kanunen kabul edilmeyen gider kabul dahi, bu yeni düzenleme dolayısıyla, KDV Kanunu’nun 30/d maddesi devreye girmeyecek, bu faturanın deftere kaydedildiği dönemde indirim konusu yapılabilecektir.

Aslında faturanın geç ulaştığı veya geç tanzim edildiği hallerde KDV’nin yine de indirim konusu yapılabileceği, 7104 sayılı Kanun öncesinde de bazı hallerde kabul edilmekteydi. Bu haller, 11 no’lu KDV Uygulama Genel Tebliği’nde şu şekilde sayılmıştır.

“- Düzenlenen faturanın alıcı tarafından dava konusu yapılması nedeniyle ilgili takvim yılında indirim konusu yapılamayan KDV, davanın sonuçlandığı yıl içinde alıcı tarafından kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirim konusu yapılabilir.

- Sorumlu sıfatıyla KDV beyanının hiç yapılmadığının veya eksik yapıldığının tespiti üzerine veya mükellefin kanuni süresinden sonra sorumlu sıfatıyla verdiği beyanname üzerine bu vergilerin tarh edilmesi halinde, tarh edilen KDV'nin vergi dairesine ödenmesi ve ödemenin gerçekleştiği takvim yılı aşılmaması şartıyla, ödenen KDV'nin indirim konusu yapılması mümkündür.

- KDV'ye tabi işlemi yapan satıcı tarafından zamanında düzenlenmeyip, alıcı tarafından en geç fatura düzenleme süresinin son gününü takip eden vergilendirme dönemi içinde noterden ihtarname gönderilmesi üzerine satıcı tarafından düzenlenen faturada gösterilen KDV, alıcı tarafından faturanın düzenlendiği takvim yılı içinde kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirim konusu yapılabilir."

Bu düzenlemeler vergi adaleti açısından mükellef mağduriyetini gidermeye yönelik olarak olumlu karşılanması gereken düzenlemelerdir.


Bu yazı 1,601 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Mart 2024 2023 yılında elde edilen kar payları ve beyan yükümlülüğü
    • 26 Mart 2024 Arabulucuya başvuru ve şüpheli alacak karşılığı
    • 21 Mart 2024 Vergi incelemelerinin pişmanlığa etkisi
    • 19 Mart 2024 Binek otomobillerin giderleri ve elektrikli araçlar
    • 14 Mart 2024 Yıllık beyanda eğitim ve sağlık harcamaları indirimi
    • 12 Mart 2024 Kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar
    • 7 Mart 2024 Kira gelirlerinin gerçek gider yöntemi ile beyanı
    • 5 Mart 2024 Kiraların vergilendirilmesi ve emsal kira bedeli esası
    • 29 Şubat 2024 Vergi suçları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması
    • 27 Şubat 2024 Özelgeler ve yanıl(t)ma
    • 22 Şubat 2024 Nakdi sermaye artırımını teşvikte 2023 indirim oranı revizesi
    • 20 Şubat 2024 İşletmelerde gider özgürlüğü
    • 15 Şubat 2024 Konut kira gelirlerinde istisna
    • 13 Şubat 2024 Değerli Konutlar Vergisinde muafiyetler
    • 8 Şubat 2024 Değerli konutlar vergisinin 2024 uygulaması
    • 7 Şubat 2024 Afet hukukunun dağınıklığı
    • 1 Şubat 2024 Örtülü sermayenin hesabı
    • 30 Ocak 2024 Her ilmuhaber menkul kıymet midir?
    • 25 Ocak 2024 2023de birden fazla işverenden ücret alanların beyan yükümlülüğü
    • 23 Ocak 2024 Herkesten bilgi istenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,477 µs