En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
5 Mart 2019

Apartman görevlisinin 2019 yılı kıdem tazminatı



Apartman görevlisinin 2019 yılı kıdem tazminatı

Okurum Ahmet Bey, “Apartman görevlisinin emekli olup ayrılması durumunda alacağı toplu paranın (kıdem tazminatı ve varsa diğerleri) hesaplanması konusunu günümüz koşullarında yazmanız mümkün mü?” diye sormuş.

Ben de, hem bilgileri tazelemek hem de kıdem tazminatı fonu oluşturan apartman yönetimlerinin fon tutarlarını güncellemeleri gereğine dikkat çekmek amacıyla konuyu yazmanın yararlı olacağını düşündüm.

Aslında, apartman görevlisinin kıdem tazminatı hesabında, asgari ücret dışında değişiklik olmadı. Ancak asgari ücretteki yüzde 26’lık artış, birikmiş kıdem tazminatı tutarında da yüzde 26 oranında artışa neden oldu.

Örneğin, 10 yıllık hizmeti olan asgari ücretli apartman görevlisine ödenecek tazminat tutarı; 2018 yılı sonunda 20.295 TL iken, bu tutar Ocak 2019’da 25.584 TL oldu.

Bu nedenle de özellikle, günü geldiğinde ödenecek kıdem tazminatını toplama güçlüğüyle karşılaşmamak ya da kat malikinin değişmesi nedeniyle kıdem tazminatından eski malikin mi yoksa yeni malikin mi sorumlu olduğu tartışmasını yaşamamak adına kıdem tazminatı fonu oluşturan apartman yönetimlerinin, birikmiş kıdem tazminatı tutarını yeni asgari ücrete göre güncellemelerinde ve fon katkı paylarını ona göre belirlemelerinde yarar var.

TAZMİNAT HESABI

Apartman görevlisinin kıdem tazminatı, çalıştırılma şekline ve kendisine ücret dışında sağlanan menfaatlere göre değişkenlik gösteriyor.

Apartman görevlisi, tam süreli veya kısmi süreli çalıştırılabiliyor, kapıcı dairesi olan apartmanlarda konut tahsis edilebiliyor. Kapıcıya konut tahsis edilmiş ise bir de tahsis edilen konutun elektrik, su ve ısınma giderleri apartman yönetimi tarafından karşılanıyorsa, kıdem tazminatı hesabı özellik arz ediyor.

Tam süreli çalışan apartman görevlisinin işe başladığı tarihten itibaren geçen her tam yıl için 30 günlük brüt ücreti tutarında, bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır. Hesaplama son ücret üzerinden yapılır. Nakit olarak ödenen ücret dışında kendisine konut tahsis edilmişse bu konutun emsal kira bedeli ile ücretsiz kullandırılan elektrik, su ve doğal gaz bedelleri de sağlanan menfaat olarak kıdem tazminatına esas alınacak ücrete dahil edilir.

KONUT TAHSİS EDİLMİŞSE

Apartman görevlisine konut tahsis edilmiş ise kendisinden kira istenemez. Bu durumda her bir çalışma yılı için ödenecek kıdem tazminatının hesabında; kıdem tazminatına esas alınacak 30 günlük ücrete (aylık asgari ücrete), tahsis edilen konutun emsal kira bedeli dahil edilir.

Yıllık emsal kira bedeli, söz konusu konutun emlak vergisi değerinin yüzde 5'i olup, 30 günlük ücrete, hesaplanan emsal kira bedelinin 1/12'si ilave edilir.

Apartman görevlisinin, tahsis edilen konutun elektrik, su ve ısınma giderlerine kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirlenebilir.

Kapıcı konutunun elektrik, su ve ısınma giderleri apartman yönetimi tarafından karşılanıyorsa, bu giderler de kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

Bu durumda söz konusu giderlerin son bir yıllık toplamının aylık ortalaması da, sağlanan menfaat olarak kıdem tazminatına esas alınacak ücrete dahil edilir.

Örneğin, asgari ücretle çalışan apartman görevlisine tahsis edilen kapıcı dairesinin emlak vergisi değeri 60.000 TL, apartman yönetimi tarafından karşılanan elektrik, su ve ısınma giderlerinin son bir yıllık toplamı 2.400 TL olsun.

Bu durumda, 2.558,40 TL olan aylık ücretine, emsal kira bedeli olarak 250 TL, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılığı olarak 200 TL ilave edilerek, çalışma süresinin her tam yılı için ödenecek kıdem tazminatı tutarı 3.008,40 TL olur.

YILLIK İZİN ÜCRETİ

Çalışması sona eren apartman görevlisine kıdem tazminatı dışında ayrıca, varsa hak kazanıp da kullanmadığı yıllık ücretli izin sürelerine ilişkin izin ücretlerinin de son ücreti üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekir. Hesaplamaya esas alınacak ücret, nakden ödenen asgari ücret olup, konut tahsisi ve karşılanan giderleri nedeniyle kıdem tazminatına esas ücrete yapılan ilaveler, yıllık ücretli izin ücreti hesabına dahil edilmez.


Bu yazı 1,858 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,862 µs