En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Ortağı olduğu şirkette 1 Ekimden önce sigortalı olanların durumu



Ortağı olduğu şirkette 1 Ekimden önce sigortalı olanların durumu
|www.gazeteport.com||13.10.2008|

Herkese soruyorum, bir cevap alamıyorum. SGK müfettişleri dahil değişik cevaplar veriyorlar. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı (yedek subay hizmeti)  hizmetlerimi en son çalıştığım SSK'da birleştirdim. SSK'lıyken eşimin ve annemin üstüne olan limited şirketi de devraldım. Şimdi aynı şirkette SSK'lıyım ve şirket müdürüyüm.
1 Ekim'den sonra durumumda bir değişiklik olacak mı? SSK'lı olmaya devam etmemde bir sakınca var mı? 2011 yılında emekli olabileceğim. Emekli olunca limited şirket ortağı olarak durumum ne olacak?
Levent Çelebi

1 Ekim 2008 tarihinden önceki sosyal güvenlik kanunlarına göre, SSK veya Bağ-Kur Kanunlarından herhangi birine tabi sigortalı olan kişinin, bu sigortalılığı devam ederken diğer sosyal güvenlik kanunu kapsamında çalışmaya başlaması halinde, devam etmekte olan sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar, sonradan başladığı çalışmasının gerektirdiği sosyal güvenlik kanununa tabi olması gerekmiyordu. Benzer düzenleme, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı SS ve GSS Kanununda da yer alıyor.

Buna göre, eşinizin ve annenizin hisselerini devralarak şirket ortağı olduğunuz tarihte SSK sigortalılığınız devam ettiğinden, bu sigortalılığınız kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerekmiyordu. Ancak daha sonra, ortak olduğunuz şirkette SSK sigortalısı olmanız tartışmalı idi. Çünkü bir kişinin aynı zamanda hem işçi hem de işveren olması mümkün değildi. Müfettiş incelemesiyle bu durumun tespiti halinde, SSK sigortalılığı iptal ediliyordu.

5510 sayılı SS ve GSS kanununa göre, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olamayacaklar. Ancak 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “5510 sayılı Kanun Gereği Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğ”in V/9. maddesinde “01.10.2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.” açıklaması yer alıyor.  

Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden önce 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olduğunuz halde, ortağı olduğunuz işyerinden 4/a (SSK)’ya tabi prim ödemeniz olduğundan, bu sigortalılığınız kesintiye uğrayıncaya kadar 4/a (SSK) sigortalılığınız devam ettirilecek.
Emekli olduğunuz tarihte şirket ortaklığınız devam ederse, emekli aylığınızdan yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılacak.

 

SGK borçlanma için Yönetmelikte yer almayan belgeyi istiyor

11.01.1966 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 11.12.1983. 1993 yılında doğum yaptım ve doğum yaptıktan iki ay sonra işten ayrıldım. Bundan sonraki işe başlama tarihim 1996 yılı. Yeni çıkan yasa ile sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla borçlanma yapabiliyorum. Ancak doğum yaptığım tarihlerde çalıştığım firma kapandı. Bu durumda ben nasıl borçlanma yapabileceğim? Bu konuda beni aydınlatırsanız çok memnun olacağım.
Yasemin Doğan

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 70. maddesinde sadece Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni sürelerinin borçlanma talebinde bulunulması halinde borçlanma başvuru belgesinin sigortalının bu sürelerde tabi olduğu işyerince onaylanacağı belirtilmişken, 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan doğum borçlanması ile ilgili Tebliğin “Borçlanılacak Sürelerin Belgelendirilmesi” başlıklı bölümünde, 5510 sayılı Kanunun 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalı kadının doğum tarihinden sonraki iki yıllık süreye ilişkin hizmet borçlanmasının, tabi olduğu işyerince onaylanan ve örneği Kurumca hazırlanan hizmet borçlanması başvuru belgesine göre yapılacağı belirtiliyor.

Kanun ve Yönetmelikte yer almamasına rağmen Tebliğ ile yapılan bu düzenlemenin Yasa hükmüne aykırı olduğunu düşünüyoruz. Aksi halde sizin durumunuzda olduğu gibi işyeri kapanmış sigortalıların başvuru belgelerini onaylatmaları, dolayısıyla doğum nedeniyle borçlanması mümkün olmaz. Ve bu, Yasa ile verilen hakkın Tebliğ ile geri alınması anlamına gelir. Ayrıca sigortalıların hangi tarihte işe başlayıp hangi tarihte işten ayrıldıkları, adlarına hangi tarihler arasında prim ödenip, hangi tarihler arasında ödenmediği Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıtlarında mevcut. Doğum olayına ilişkin bilgilere de nüfus kayıtlarından ulaşması mümkün.

Varsa doğum belgesi, çocuğunuzun vukuatlı nüfus kayıt örneği ve hizmet borçlanması başvuru belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunun. Kurumun yasaya aykırı olarak başvurunuzu reddetmesi halinde Yargıya başvurabilirsiniz.

45 yaşınızı doldurduğunuzda SSK’dan emekli olursunuz

Ben 06.09.0964 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 22.07.1980. Toplam ödenmiş prim günüm 4269. Askerlik borçlanmasını 540 gün olarak yaptım. Geriye kalan 191 günü isteğe bağlı olarak ödersem yeni yasaya göre ne zaman ve hangi kurumdan emekli olabilirim? 04.10.2005 tarihinden beri çalışmıyorum.
Nihat Çoğaş


Yeni yasa emeklilik şartlarınızı değiştirmiyor. 22.07.1980 sigorta başlangıcıyla devredilen SSK’dan emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 45 yaş ve 5000 prim günü koşullarına tabisiniz.

İsteğe bağlı olarak en az 191 gün daha prim ödeyerek prim gününüzü 5000 güne tamamladığınızda isteğe bağlı sigortalılığınızı sona erdirip, yaşınızın dolmasını bekleyin. 45 yaşınızı dolduracağınız 06.09.2009 tarihinde devredilen SSK’dan emekli olmaya hak kazanıyorsunuz.

Prim ödemeye devam etmeniz gerekiyor

1964 doğumluyum. 1982 yılından 1994 yılına kadar sigortalı olarak çalıştım. 3392 prim günüm bulunmaktadır. Bağ-Kur’lu olarak ise 27.09.1995 tarihinden 26.07.2007 tarihine kadar toplam 11 yıl 9 ay 29 hizmet sürem bulunmakta iken Bağ-Kur’dan ilişiğimi keserek 2007 yılının 10. ayından itibaren de isteğe bağlı SSK primini bu güne kadar ( 8. aya kadar 330 gün) yatırdım.
Acaba yeni yasaya göre nasıl bir yol izlemeliyim, prim ödemeyi durdurmalı mıyım?
Erdoğan Yağız

Emeklilik koşulları açısından yeni yasaya değil, eski sosyal güvenlik yasaları hükümlerine tabisiniz.

Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden emekli aylığı, son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan sosyal güvenlik kanununa göre, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olunduğu sosyal güvenlik kanunu hükümlerine göre bağlanıyor.

Son yedi yıllık fiili hizmet süresi, hesaplamanın yapılacağı tarihten geriye doğru prim ödenerek geçen yedi yıllık süreyi kapsar. Bu süre içerisinde iki ayrı kuruma prim ödenmiş olması halinde, sondan geriye doğru 2520 günlük fiili hizmet süresi içinde 1261 gün hangi kuruma (sosyal güvenlik kanununa göre) prim ödenmiş ise o kurumdan, günlerin eşit olması halinde ise prim ödenen son kurumdan aylık bağlanır.

Siz de hem SSK’ya hem Bağ-Kur’a prim ödemişsiniz. SSK’dan emekli olmak istiyorsanız, Bağ-Kur sigortalılığınızdan sonra 4/a (SSK) kapsamında en az 1260 gün prim ödemiş olmanız gerekiyor. Eylül 2008 sonu itibariyle isteğe bağlı olarak SSK’ya ödediğiniz prim gün sayısı 360 gün. 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı prim ödenen süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirileceğinden isteğe bağlı sigortalılığınızı sona erdirip, 360 günü 4/a (SSK) kapsamında çalışarak 1260 güne tamamlamalısınız. Sigorta başlangıcınız 23.05.1982’den önce ise 46 yaşınızı doldurduğunuzda, bu tarihten sonra ise 47 yaşınızı doldurduğunuzda devredilen SSK’dan emekli olmaya hak kazanırsınız.

Bağ-Kur’dan emekli olmak istiyorsanız prim gününüzü 25 tam yıla (9000 güne) tamamlamanız ve 49 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Bu durumda isteğe bağlı sigortalılığınızı devam ettirebilirsiniz. 990 gün daha prim ödeyerek prim gününüzü 9000 güne tamamlar, 49 yaşınızı doldurduğunuzda da devredilen Bağ-Kur’dan emekli olmaya hak kazanırsınız.

İsteğe bağlı prim ödeme makbuzlarınızı aman kaybetmeyin

1985 yılında SSK’lı olarak işe başladım. 1,5 yıl sonra işten ayrıldım. 1988 ile 1997 arası isteğe bağlı SSK primlerimi ödedim fakat isteğe bağlı prim makbuzlarımı ev taşınma esnasında kaybettim. 1967 doğumluyum. Bu arada işyeri sahibiyim. Kalan zamanlarımda da Bağ-Kur ödemelerim tamdır. Sanırım emekliliğimi hak ettim. Fakat isteğe bağlı primlerimi SSK çıkaramadığı, prim makbuzlarımı da kaybettiğim için yaklaşık 9 yıllık isteğe bağlı ödemelerim yok sayılıyor.
Ankara SSK Müdürlüğü'ne yaptığımız başvuru sonucunda İzmir SSK Müdürlüğü'nün bize vermiş olduğu cevap 10 yılı geçtiği için arşivdeki bilgilerin yakıldığıdır. Bu durumda benim yaklaşık 9 yıl ödemiş olduğum isteğe bağlı sigorta primlerim yok olmuş oluyor ve emekliliği hak edemiyorum. Bu durumla alakalı bana nasıl yardımcı olursunuz, ne yapmamız gerekmektedir?
Serap Cengiz

İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler maalesef sizin yaşadığınız sorunu sıkça yaşıyor. Emeklilik aşamasında isteğe bağlı prim ödeme makbuzları isteniyor. Sigortalı da makbuzlarını muhafaza etmemiş ise isteğe bağlı prim ödemelerini ispatlaması mümkün olmayabiliyor. İşin garip tarafı devlet kayıt ve belgelerine sahip çıkamıyor. On yıl geçtiği için arşiv belgelerini yaktığını söyleyebiliyor. Ama vatandaştan on yıl önceki ödeme belgelerini isteyebiliyor. Benzer durumlar Zorunlu Tasarrufların ve Konut Edindirme Yardımlarının ödenmesi aşamasında da yaşandı. Kurumlara verilen belgeler kayıt altına alınmadan imha edildi. Ödemelerini ispatlama yükümlülüğü vatandaşa yüklendi.

Bana göre yapabileceğiniz tek şey, ödemeleri yaptığınız banka veya bankalardan ödeme makbuzlarınızın suretleri çıkarttırmak. Zor bir yol olmasına rağmen denemelisiniz. Bir de sigorta numaranız ile vatandaşlık numaranızı bildirirseniz, bir araştırayım. Belki bir sonuca ulaşabiliriz. 



Bu yazı 6,112 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,071 µs