En Sıcak Konular

Osman Arıoğlu


Osman Arıoğlu
1 Nisan 2019

Okul, yurt ve cami yapımında KDV istisnası



Okul, yurt ve cami yapımında KDV istisnası

6 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7104 sayılı Kanun’la Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fıkrasında eklenen bir bent ile; “Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler”e Katma Değer Vergisi istisnası getirildi. Getirilen bu uygulama ile kamunun yükünün hafifletilmesine katkıda bulunan hayır sahiplerine ayrıca bir de KDV ödemeksizin bu hayırları yapabilme imkanı sağlanmış oldu. Zaten bu tür işlemlere esas olan, örneğin okul, cami veya yurt yapımının ilgili kamu idaresinin onayı alınarak yapılmasıdır. Kamu idaresi bir okul, cami veya yurt yapımına ihtiyaç duyuyor ve hayır sahibi de devlet hazinesi yerine kendi kaynaklarından bu ihtiyacı karşılıyor demektir. Bu nedenle de hayır sahibine bu işi yaparken bir de KDV ödemesin demek doğru bir yaklaşımdır.

İstisna hükmünün KDV Kanunu’nun 13. maddesine ekleme yapılmak suretiyle getirilmesinin anlamı ise bu işi yapanların kendi malzeme alımlarında KDV ödemeksizin işlem yapabilmelerinin yanında, bunlara KDV tahsil etmeksizin satış yapanların da üzerlerinde kalan vergi yükünü iade olarak almaları imkanıdır. İşin zaten en önemli tarafı da budur.

Bazı istisnalar iade konusu yapılamadığı için istisnanın çok fazla bir anlamı da olmuyordu. Zira satıcı Katma Değer Vergisi tahsilatı yapmadan satış yapmak durumunda kaldığı zaman, iade alamayacağı bu vergi kadar fiyatı değiştirmek suretiyle karşıdan tahsil etme yoluna gitmeye çalışıyordu. Bu da istisnanın amacına hizmet etmeyen bir sonuca yol açıyordu. KDV istisnası tanınan işlemlerde istisnası konusu KDV’nin iade konusu yapılabilmesi çok önem arz ediyor. Bu anlamda yapılan bu düzenleme son derece anlamlı ve yerinde bir düzenleme olmuştur.

UYGULAMAYA İLİŞKİN ÖNERİMİZ

Amacımız, bu düzenlemenin hem önemini vurgulamak, hem de uygulamada karşılaşılan bir sıkıntıyı gidermek üzere bir de öneride bulunmaktır.

Uygulamaya ilişkin Bakanlık Tebliğinde ilgili idare ile yapılan protokolde inşaat maliyetinin de yer alması gibi bir zorunluluk getirilmiş bulunuyor.

Oysa ki bu idareler örneğin Milli Eğitim Müdürlüğü, Kredi Yurtlar Müdürlüğü veya Diyanet Teşkilatı teknik olarak bu inşaatın kaça mal olacağını bilmek durumunda değiller.

Bu nedenle bu uygulamayı kolay hale getirmenin ve istisna belgesi vermenin yolu ilgili idare ile bir protokolün yapılmış olması yeterli olması gerekirdi. Bu ihtiyacın varlığı anlamında ilgili idareye yetkinliğinin veya bilmek zorunda olmadığı bir yükümlülüğün yüklenmesine ihtiyaç yoktur.

İadeyi yapacak olan mali idare ya kendi kaynaklarıyla iade edilecek verginin doğruluğunu tespit etmek, ya da iadeyi yeminli mali müşavir raporuna bağlamak suretiyle yerine getirilmesini sağlayabilir. Doğal olarak burada da iade sisteminin genelinde olduğu üzere iade alacak mükellefe seçimlik hak sunulması gerekir. Hal böyle olunca bir yandan karmaşa ve tartışmalı durumlara meydan verilmeden işin gerçeği ortaya çıkmış olur.

Yapılan işin metrekaresi, projesi, planı, varsa iş artışları ve buna ilişkin onaylar iade aşamasında elbette ki mali idare tarafından istenecek. 
Bunun ötesinde ayrıca işi yaptıran idarenin de bunları takip etmesi gibi bir zorunluluk bize göre uygulamayı zora sokan ve hayır sahiplerini de bir miktar yoran bir durumun ötesine geçemiyor. 
Ümit ederiz, bu güzel uygulamadaki bu ufak aksaklık da kısa bir süre içerisinde giderilir.


Bu yazı 1,642 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 18 Mart 2024 Cari açık gidişatı
    • 4 Mart 2024 Döviz nereye?
    • 19 Şubat 2024 Bir Danıştay DDK kararı ve damga vergisi uygulaması
    • 5 Şubat 2024 Anayasa Mahkemesinin enflasyon muhasebesine ilişkin kararı kimleri etkileyecek?
    • 22 Ocak 2024 Anayasa Mahkemesinin enflasyon düzeltmesine ilişkin kararı
    • 8 Ocak 2024 Bilmediğini bilmemek veya cehaletin dayanılmaz cazibesi
    • 25 Aralık 2023 Ademi Tahsis İlkesi
    • 11 Aralık 2023 Enflasyon muhasebesi uygulaması
    • 27 Kasım 2023 Ekonomilerde stagflasyon ihtimali
    • 13 Kasım 2023 Faiz artırımlarının sonuna geliniyor mu?
    • 30 Ekim 2023 Nice 100 yıllara
    • 16 Ekim 2023 İsrail-Filistin savaşı ve ekonomiye etkileri
    • 2 Ekim 2023 Parite nereye?
    • 18 Eylül 2023 OVP ne söylüyor?
    • 4 Eylül 2023 Son Merkez Bankası kararları ve geleceğe bakış
    • 11 Kasım 2022 Sermaye kaybı nedeniyle sermaye artırımında yeni düzenleme
    • 19 Şubat 2021 Finansman gider kısıtlaması uygulaması başladı
    • 9 Haziran 2020 Kambiyo muamele vergisi uzun süreli olmayabilir
    • 1 Haziran 2020 Biraz parasal genişleme hemen enflasyon yaratmaz
    • 20 Nisan 2020 Koronavirüs önlemleri




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,252 µs