En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
8 Nisan 2019

Belediye başkanı devlet memuru mu?



Belediye başkanı devlet memuru mu?

Bu yazı dizimizde seçimle iş başına gelenlerin sosyal güvenlik haklarını inceleyeceğiz. Belediye başkanları devlet memuru olmamakla birlikte, devlet memurlarının sosyal güvenliğine tabi, yani 4/1-(c) sigortalısıdır 

Seçimleri geride bıraktığımız şu günlerde seçimle yönetime geçenlerin sosyal güvenlik haklarına ilişkin birçok soru da gündeme geldi. Bu soruların başında da belediye başkanlarının, belediye meclis üyelerinin ve muhtarların görevleri nedeniyle emekliliğe hak kazanıp kazanamayacakları, hak kazanacaklarsa hangi statüden emekli olacakları, daha önce emekli olanların durumlarının etkilenip etkilenmeyeceği ve çalıştıkları sürede hangi sosyal güvenlik haklarından yararlanacakları geliyor. 5510 sayılı Kanun bu konularda da detaylı birçok düzenlemeyi barındırıyor. Yazı dizimizde bunları inceleyeceğiz...

Bilindiği gibi 5510 sayılı Kanun tek Kanun niteliğinde olmakla birlikte, sosyal güvenlik hakları bağlamında kişilerin çalışma şekillerine göre temelde 3 farklı statü oluşturmuş durumda. 

Bu nedenle soruların cevaplarını vermeden önce ilk belirlenmesi gereken ilgili kişilerin, 5510 sayılı Kanun uyarınca hangi statüde sigortalı olacakları. Belediye başkanları ile muhtarları ve belediye meclis üyelerini ayrı ayrı incelemek yerinde olacaktır. 

Mazbata alınca

Belediye başkanları 4/1-(c) sigortalısı sayılmaktadır. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra belediye başkanı seçilen kişilerin, sigortalılık hali bulunmaması veya işçi ya da bağımsız çalışan olarak sigortalı olmaları halinde, isteklerine bakılmaksızın seçildikleri tarihten itibaren Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olacakları açıkça düzenlenmiştir. 4/1-(c) sigortalısı eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı yani hepimizin bildiği anlamıyla devlet memurlarıdır. Belediye başkanları devlet memuru olmamakla birlikte, devlet memurlarının sosyal güvenliğine tabi tutulmuşlardır.

Belediye başkanlarının sigortalı olarak bildirimi, mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren ilgili mülki idare amirliklerince on beş gün içerisinde yapılmaktadır. Sigortalılık noktasında, belde, ilçe veya büyükşehir belediye başkanı olmak fark yaratmıyor.

Muhtarların durumu ne?

Muhtarlarda durum belediye başkanlarından daha farklı. Muhtarlar eski adıyla Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/b’li sigortalılardır. Fakat muhtarların da sigortalılığı yerel seçimin yapıldığı tarihten itibaren başlatılmaktadır. Aynen belediye başkanlarında olduğu gibi yerel seçimlerde ilk kez veya tekrar seçim kazanan muhtarların seçildiklerine dair mazbatalarını İl/İlçe seçim kurullarından aldıkları tarihten itibaren mülki amirlerce 15 gün içinde bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Merkezine veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine bildirilmeleri gerekmektedir.

Meclis üyelerinin sigortalılığı yok

Belediye meclis üyelerinin ise sigortalılığı bulunmuyor. Belediye meclisi üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için huzur hakkı ödeniyor. Dışarıda yürüttükleri faaliyetlerden dolayı sigortalılıkları varsa sadece bu sigortalılıkları devam ediyor. Belediye meclis üyeleri arasından görevlendirilen ve herhangi bir sigortalılığı olmayan belediye başkan yardımcıları, talepte bulunmaları halinde görevlendirildikleri tarihten itibaren istedikleri sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendiriliyor. Fakat işçi veya bağımsız çalışan olarak sigortalılığı bulunan başkan yardımcıları ise bu sigortalılıklarını sona erdirip (c) bendine tabi olmak için talepte bulunmaları halinde (c) bendine göre sigortalı sayılıyor.


Bu yazı 1,555 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,188 µs