En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
25 Haziran 2019

Teknoloji, inovasyon ve girişimcilik



Teknoloji, inovasyon ve girişimcilik

 

Son yıllarda bir çok kişinin duyduğu ‘Endüstri 4.0’ aslında toplumsal açıdan bir çok şeyi değiştirecek. Dolayısıyla endüstri 4.0 ile birlikte hayatımıza yepyeni kavramların ve modellerin girmesi kaçınılmaz olacaktır. Dördüncü Sanayi devrimi bu yüzyılla birlikte başladı ve dijital devrim üzerinde yükseliyor. Onu, çok daha yaygın ve mobil bir internet, ucuzlayan daha küçük ama daha güçlü sensörler ve yapay zeka ile makine öğrenmesi karakterize ediyor.

Geçen hafta 21-23 Haziran 2019 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi tarafından ‘3. Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı’, ‘Endüstri 4.0 Odaklı İnovasyon, Teknoloji, Girişimcilik ve Üretim’ temasıyla düzenlendi.

Konferans Onursal Başkanı İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK, Konferans Genel Koordinatörü Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Konferans Başkanı Prof. Dr. Sefer Şener’in üstün gayretleriyle yurtiçi ve yurtdışından yüzlerce akademisyen, araştırmacı, sanayici ve işadamının katılımıyla düzenlenen konferansta yenilik, teknoloji ve girişimcilik konuları mühendislik bilimleri, sosyal bilimler, sanat ve sağlık bilimleri dalları açısından yenilik, girişimcilik ve teknoloji konuları tartışıldı.

Bir çok kurumda Endüstri 4.0 açısından çalışmalar yapılıyor. Benim de öğretim üyesi olduğum İstinye Üniversitesi’nde yapay zeka konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Bir yandan ‘Yapay Zeka Atölyesi’ programı uygulamaya alınırken, öte yandan yapay zekâ ve tıp arasındaki etkileşim alanlarında proje geliştirmek, araştırma ve uygulama çalışmaları amacıyla TYZAUM (Tıbbi Yapay Zekâ Araştırma ve Uygulama Merkezi) kuruldu. Önümüzdeki ay üniversite tercihleri yapılacak. Gençlere fikir vermesi açısından bu hafta geleceğin mesleklerini ve gelecekte bizleri bekleyen yenilikleri yazayım istedim.

 

İşler robotlar aracılığıyla yapılacak

Sanayileşmenin başladığı 18. yüzyılda buharın kullanımı ve üretimde makineleşmenin ekonomide meydana getirdiği büyük değişimlerle üretimde el ve beden emeğinden makine gücüne geçilerek, bir yandan üretim maliyetleri düşürülmüş, öbür yandan da üretim miktarı ve ürün kalitesi artırılmıştır.

21.yüzyıla gelindiğinde iletişim, bilgisayar ve internet teknolojilerinin birleşmesiyle beraber, 4. Sanayi devrimi olarak da adlandırılan Endüstri 4.0 toplumdaki yerini almıştır.

Bu dönemde klasik emek faktörleri olan kol ve kas gücüne olan ihtiyaç neredeyse tamamen ortadan kalkmakta olup makineler hem kendilerini ve hem de üretim süreçlerini yalnız başlarına yönetmeye başlamışlardır.

Üretim ilişkilerinden toplumsal ilişkilere, kültürel yapılardan siyasi akımlara kadar birçok değişimi beraberinde getirecek olan endüstri 4.0 devriminin daha öncekilerden farkı, teknolojideki gelişmeleri birbiri ardına tetikleyerek koordineli bir yapıya evrilecek olması ve bilimsel ilerlemenin her alanında etkisini hissettireceği gerçeğidir.

Hız ve genişliğin ötesinde dördüncü Sanayi devrimi çok sayıda farklı disiplinin ve keşfin artan ölçüde uyumlaştırılması ve bütünleştirilmesi nedeniyle de benzersizdir.

Endüstri 4.0, vasıfsız iş gücü gerektiren işlerin robotlar aracılığıyla yapılması ve insanların da vasıflı işlerde uzmanlaşarak katma değer yaratma devrimidir. Vasıfsız işgücünün yerini robotların ve makinelerin almasıyla birlikte, bir yandan fabrika gibi endüstri ilişkilerinin yoğun şekilde görüldüğü üretimde çalışan işçi kesimlerini ortadan kaldırırken, öte yandan da emeğin yapısını, karakterini ve niteliklerini dönüştürecektir.

 

Yenilikleri takip etmek

Hayatımıza entegre olan yeni teknoloji ve gelişmeler sayesinde 3D yazıcılar, yapay zekaya sahip nitelikli robotlar, biyoteknoloji, nesnelerin interneti, ekransız ekranlar, yapay tarlalar, sürücüsüz araçlar, temel verilerle birlikte dijital entegrasyon ve veri odaklı hizmetler, Hyperloop, Siber-Fiziksel Sistemler, Sanal gerçeklik gibi Endüstri 4.0 başlığı altında ele alabileceğimiz teknolojik gelişmeleri yakın zamanda hayatımızın içinde göreceğiz.

Günümüzde gelişme ve kalkınmanın temel şartının Endüstri 4.0 ‘ın getirdiği yenilikleri takip etmek ve bu teknolojiyi üretmek olduğu görülmektedir. Endüstri 4.0 genel olarak aşağıdaki 3 yapıdan oluşmaktadır.

-Nesnelerin interneti,

-Hizmetlerin interneti,

-Siber-fiziksel sistemler.

Bir sonraki yazımda özellikle gençleri bekleyen yeni ve önem kazanacak meslekler ile önemini kaybedip unutulacak meslekleri yazacağım.



Bu yazı 1,251 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,987 µs