En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
11 Ekim 2019

Fazla mesaide şampiyonuz



Fazla mesaide şampiyonuz

Türkiye’de haftada 50 saat ve üzeri çalışanların oranı yüzde 32.6. Yani her 3 çalışandan biri fazla mesai yapıyor. Türkiye bu oranla OECD ülkeleri arasında birinci

İş ve günlük yaşam arasında uygun bir denge bulmak, çalışanların tümünün yaşadığı bir zorluk. Çalışanların iş/yaşam dengesi açısından önemli konulardan biri insanların zamanlarının ne kadarlık bölümünü çalışarak geçirdikleriyle ilgili. Bununla birlikte, farklı kültürel tutumlar ve sosyoekonomik faktörler, işverenlerin çalışanlardan beklediği çalışma süresinin uzunluğu açısından önemli bir rol oynuyor. Ancak çok uzun çalışma saatleri, stres düzeyini artırdığından, hem kişisel sağlığı hem de iş güvenliğini olumsuz yönde etkiliyor.

Erkeklerin uzun çalışma oranı fazla

OECD’nin çalışma sürelerine ilişkin verileri cinsiyetler itibarıyla incelendiğinde, erkeklerin genel olarak kadınlara göre daha uzun saatlerle çalıştıkları görülüyor. Bu anlamda, OECD ülkeleri içinde çok uzun saatlerle çalışan erkeklerin oranı ortalama olarak yüzde 15’in üzerindeyken, aynı kategorideki kadınların oranı yüzde 6 düzeyinde.

En çok Meksika, Kosta Rika, Kore ve Rusya çalışıyor

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) verilerine göre, OECD ülkelerinde yıllık ortalama çalışma süresi 1.734 saat. 2.148 saatlik yıllık ortalama çalışma süresi ile Meksika, 2.121 saat ile Kosta Rika, 1.993 saat ile Kore, 1.972 saat ile Rusya ve 1.956 saat ile Yunanistan OECD ülkeleri içinde en yüksek çalışma sürelerinin olduğu ülkeler.

Buna karşılık, Almanya (1.362 saat), Danimarka (1.392 saat), Norveç (1.416 saat) ve Hollanda (1.433 saat) yıllık ortalama çalışma sürelerinin göreli olarak en düşük olduğu ülkeler. Almanya OECD ülkeleri arasında en düşük çalışma saatlerine sahip olmasına rağmen, yüksek verimlilik düzeylerini korumayı başarmış bir ülke. Ayrıca, OECD üyesi diğer ülkelerle kıyaslandığında ortalama çalışma sürelerinin düşük olduğu ikinci ülke olan Danimarka da en iyi iş/yaşam dengesine sahip çalışanların bulunduğu ülkeler arasında.

Haftada 50 saat çalışan çok

OECD’nin “Daha İyi Yaşam Endeksi” çalışmasının sonuçlarına göre, OECD ülkelerindeki çalışanların yüzde 11’i haftada 50 saat veya daha fazla süreyle çalışıyor. Bu oran, OECD ülkelerinde her on çalışandan birinin çok uzun saatler çalışmakta olduğu anlamına geliyor.

Bununla birlikte, söz konusu gösterge itibarıyla OECD ülkeleri içinde bazı ülkeler, ciddi anlamda ortalamanın üzerine çıkıyorlar. Haftada 50 saat veya daha uzun süreyle çalışanların oranının en yüksek olduğu ülkeler; Türkiye, Meksika ve Kolombiya.

OECD verilerine göre, Türkiye’de haftada 50 saat ve üzerinde çalışanların oranı yüzde 32.6, Meksika’da yüzde 28.7 ve Kolombiya’da yüzde 26.6. Dolayısıyla, Türkiye’de her üç çalışandan birinin çok uzun sürelerle çalışmakta olduğunu söylemek mümkün.

Fazla mesaide şampiyonuz

Kaliteli boş zaman şart...

Çalışma zamanı dışında kalan zamanların ne için geçirildiği, yani bu zamanların hangi faaliyetlere ayrıldığı gerek insanların refahlarını gerekse fiziksel ve ruhsal sağlığı etkilemesi sebebiyle oldukça önemli bir konu. Bu açıdan, çalışanlar daha uzun saatlerle çalıştıklarında, kişisel bakım ya da eğlence gibi diğer faaliyetlere daha az zaman harcıyorlar. Yani, kendilerine daha az zaman ayırmak zorunda kalıyorlar.

Boş zamanların miktarı ve kalitesi insanların genel refahı için önemli. Bununla birlikte, kaliteli boş zaman fiziksel ve zihinsel sağlık açısından ilave yarar da sağlıyor. “Daha İyi Yaşam Endeksi” araştırmasının sonuçlarına göre, OECD ülkeleri içinde tam zamanlı bir çalışan, günlük zamanının ortalama olarak yüzde 62’sini, yani 15 saatini kişisel bakım (yemek yemek, uymak vb.) ve sosyalleşmeye (aile ve arkadaşlarla zaman geçirme, hobiler, oyunlar, televizyon ve bilgisayar kullanımı vb.) ayırıyor.



Bu yazı 756 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,656 µs