En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
14 Kasım 2019

Mizahın gücü



Mizahın gücü 

Ülkemizde ekonomik koşullar her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Biraz içiniz açılsın diye bu hafta dünya mizahından örnekler vereyim dedim.

Rusya

Rus liderler, Lenin, Stalin, Khrushchev ve Brezhnev, bir trende ve aynı kompartmanda seyahat ediyorlarmış. Tren birden durmuş. Bir kaç saat trende beklemişler. Sonra inip bakmışlar ki, raylar geldikleri yere kadar ve gerisi yok. Lenin “Yoldaşlar, çevre kasabalardan, köylerden işçileri ve köylüleri seferber edelim, yeni bir hat döşeyelim” demiş. Stalin “Yoldaşlar, bu tren yolunu yapan işçileri, trendeki sorumluları; bunların ailelerini ve arkadaşlarını getirin, hepsini kurşuna dizdireyim” Khrushchev “Yoldaş Stalin’in söylediği kişileri alalım. Geldiğimiz yoldaki rayları sökelim, önümüzdeki yola döşeyelim”. O ana kadar sessiz kalan Brezhnev “Yoldaşlar, kompartmanlarımıza dönmeye, perdeleri çekip tren gidiyormuş gibi davranmaya ne dersiniz?"

İsrail

İki çocukluk arkadaşı Yahudi kadın yıllar sonra yolda karşılaşmış. Hasret gidermişler. Sonra sıra övünmeye gelmiş. “Çocuk var mı?” diye sormuş annelerden birisi. Diğeri “Var, hem de doktor”. İlk annenin de gözleri parlamış “Benimki de doktor; hem de cerrah; her gün ameliyatlar yaparak hayat kurtarıyor”. İkinci anne de gururla “Benim oğlum da radyoloji uzmanı; o da hayat kurtarıyor, ama milleti kesmiyor; röntgen filmlerinin üstünde oynuyor, ameliyata gerek kalmıyor”.

İrlanda

İrlanda’da tarım üstüne bir konferans yapılıyormuş. Her ulustan kişiler. Konferansın son günü de İrlanda’daki çiftliklerde birkaç gün misafir edilecekler. Bizim İrlandalı çiftinin payına da Teksaslı bir çiftçi düşmüş. Konferanstan eve gelmişler, Teksaslı gece çiftlikte yatmış. Sabah kahvaltıdan sonra İrlandalı, çiftliğini gezdirmiş. Tabi ki, çiftlik Teksas boyutuna göre küçük bir çiftliktir. İrlandalı sormuş: “Nasıl sizin oralar, çiftçilik işleri?”. Teksaslı “Ben sabah traktörüme binerim, çiftliğin bir ucundan. Güneş batarken çiftliğimin öbür ucuna zor ulaşırım” demiş. İrlandalı çiftçi empati yapmak istemiş: “Sizi anlıyorum. Vaktiyle benim de öyle külüstür bir traktörüm vardı”

İngiliz

Bir İngiliz kruz gemisi, Karayipler’de turist gezdiriyormuş. Gemide bir sihirbaz da eğlence programında gösteri yapıyormuş. Her seferinde değişik turistler oluyormuş, ama sihirbaz aynı numaraları yapıyormuş. Numaraların büyük bölümü de bir şeyler kaybetmek ve bulmak üstüne imiş. Bu gösterileri İngiliz kaptanın akıllı papağanı da izliyormuş. Dedik ya, papağan akıllı; sonunda tüm hileleri çözmüş. Sihirbazın gösterileri sırasında bağırıp dururmuş: “Yeni şapka değil; çiçekler masanın altında; kartların hepsi karo ası”. Sihirbaz doğal olarak papağana sinir olurmuş, ama bir şey yapamazmış. Çünkü papağan dokunulmaz; kaptanın papağanı. Bir gün gemi batmış ve sihirbaz kendini gemiden kopmuş bir ahşap parçanın üstünde yüzerken bulmuş. Bir bakmış karşısında bizim akıllı papağan. Papağan sihirbaza bakmış, bakmış ve sonra da şöyle konuşmuş: “Tamam, tamam; bunu çözemedim; pes ettim. Gemi nerede?”

Türkiye

Çıktığı alışverişten ekmekten başka bir şey alamadan evine dönen emekli, posta kutusundaki doğalgaz ve elektrik faturalarını almış. Geçen yılki rakamlarla karşılaştırmış. İçini çekmiş. Dairesine çıkınca ekmeği mutfağa bırakıp, karısının yanındaki koltuğa çökmüş. Belki biraz içi açılır diye televizyonu açmış ve haberi görmüş: “Türk İstatistik Kurumu enflasyon rakamlarını açıkladı: Enflasyon %8.55”

Sonuç

Bizler kara mizahın içinde yaşıyoruz. Birileri sanki, İsrailli annenin oğlu için söylediğini yapıyor; enflasyon sorununu rakamlarla çözüyor. Birileri sanki İrlandalı çiftçi gibi, kendisini Teksaslı çiftçi ile karşılaştırıyor. Birileri sanki Brezhnev gibi, perdeleri kapatıp tren gidiyormuş gibi yapalım diyor. İnsanın papağan gibi sihirbaza sorası geliyor: Kurumlarımız nerede?
Mizah her şeyi en güzel ve kestirmeden anlatıyor…


Bu yazı 1,091 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim
    • 14 Kasım 2023 Taylor Swift diye bir yıldız




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,176 µs