En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
16 Kasım 2008

Doğumdan sonraki iki yılda prim ödenirse borçlanma yapılamaz



Doğumdan sonraki iki yılda prim ödenirse borçlanma yapılamaz
|www.gazeteport.com||14.11.2008|

Bir yakınımın sorusunu sizin ile paylaşmak istiyorum. Kendisi 14.10.1970 doğumlu bayan. 01.07.1985 işe giriş tarihi. 1999 yılından beri isteğe bağlı sigorta primi ödüyor, toplamda 3725 gün primi var.
Ne zaman emekli olabilir, yeni yasadan nasıl etkilenir, emekli olmak için ne yapması gerekir?
20.02.2000 tarihinde bir çocuk sahibi oldu, geriye donuk borçlanabilir mi, borçlanır ise emekliliğine etki eder mi?
Cemil Yumuş

Yakınınız, 01.07.1985 sigorta başlangıcıyla, prim gününü 5075 güne tamamlamak koşuluyla 42 yaşını doldurduğunda devredilen SSK’dan emekli olur. Doğum yaptığı tarihten sonraki iki yılda isteğe bağlı prim ödediğinden doğum borçlanması yapamaz.

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı olarak prim ödenen süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Yakınınızın SSK’dan emekli olabilmesi için 1 Ekim 2008’den sonra ödeyeceği isteğe bağlı prim gün sayısının 1250 günü geçmemesi gerekiyor. Bunun için eksik kalan 1350 günün en fazla 1230 günün (41 ay) isteğe bağlı sigortalı olarak, kalan süreyi 4/a (SSK) kapsamında çalışarak ödemesini öneririm.

Özürlü çocuğu olan kadın sigortalıya erken emeklilik hakkı

Yakın bir akrabamın çocuğu özürlü. Yeni yasada özürlü çocuğu olanlar ile ilgili erken emeklilik durumu var mı?
Soner Uğurlu

5510 sayılı SS ve GSS Kanunun 28. maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan hükme göre, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek. Prim ödeme gün sayısına eklenen bu süreler ayrıca emeklilik yaş hadlerinden indirilecek.

Başka bir anlatımla, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalılar, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ödedikleri prim gün sayılarının dörtte biri kadar ilave prim günü kazanacaklar. Kazandıkları bu prim günleri ayrıca emeklilik yaş hadlerinden de indirilecek.

Sigorta başlangıcı borçlanılan askerlik süresi kadar geri gider

Babam 23.06.1953 Romanya doğumlu. Türkiye’de hizmete başlangıç tarihi 01.04.1987. 7615 gün prim ödemesi yapılmış. Askerliği de 1 yıl 4 ay 26 gün (506) gün borçlandı. Askerliğini 04.02.1974-30.06.1975 tarihleri arasında Romanya'da yaptı.
Muhasebeci bir arkadaşla konuştum ve askerlik borçlanması yapılırsa askerliğin yapıldığı tarih hizmete başlangıç tarihi olur dedi. Doğrumu dur?
Hizmete başlangıç tarihi olarak Türkiye'de işe başladığı tarih olan 1987’yi alırsak 21 yıl 7 ay hizmet süresi gözüküyor ama hizmet başlangıcı olarak askerlik yaptığı 1974 ya da 1975 tarihini baz alırsak babam emekli olabiliyor. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.
Serdar Yıldırım

İlk defa sigortalı olunan tarihten önce yapılan askerlik süresinin borçlanılması halinde, sigorta başlangıcı askerliğin başladığı tarih olmaz. Sigortalılık süresinin başlangıç tarihi, borçlanılan süre kadar geri gider.

Babanızın 01.04.1987 olan sigortalılık süresinin başlangıç tarihi de borçlandığı süre kadar (1 yıl 4 ay 26 gün) geri giderek 05.11.1985 tarihi olur. Buna göre de 25 yıllık sigortalılık süresi 05.11.2010 tarihinde dolar.

Babanız emekli olmak istiyorsa prim borcunu ödemek zorunda

Babam 15.01.1952 doğumlu. Fiskobirlik’e 1997’den beri fındık sattığı için sigorta primleri ödeniyormuş. Biz de bir yıl önce dava açtık, iş mahkemesine dava açtığımızda da Bağ-Kur hesabımızı açtık. Dava iki ay önce sonuçlandı. Babam 1997’den bu yana sigortalı olarak gözüküyor ama bu kez de 21.000 YTL borç çıktı.
Babamın bugün itibari ile 11 yıl 8 ay 4 gün Bağ-Kur hizmet günü var. Bu parayı ödememiz mi gerekir ya da başka bir yolu var mıdır? 1973 yılından da 159 gün SSK prim ödemesi var. Askerliğini de 20 ay yapmış, yardımcı olursanız sevinirim.
Erkan Acar

5510 sayılı SS ve GSS Kanununun geçici 17. maddesine göre, 30 Nisan 2008 itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin Bağ-Kur prim borcu bulunanlara, çıkarılacak bir tebliğ ile altı ay içinde borçlarını ödemedikleri takdirde sigortalılıklarının durdurulacağı duyurulacak. Altı ay içinde borcunu ödemeyenlerden, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Prim borcuna ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu sürelere ilişkin borçlar silinecek.

Prim borcu ödenmemiş süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek, yani hiç yokmuş gibi sayılacak. Ancak, sigortalı ya da hak sahipleri daha sonra müracaat etmeleri hâlinde müracaat tarihindeki prime esas kazanç sınırları arasında belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamının ödenmesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

Tebliğ yayımlandıktan sonra altı ay içinde borcu ödemezseniz, bu borç istenmeyecek. Ancak babanız emekli olmayı düşünüyorsa bu borcu ödeyerek, bu süreleri sigortalılık süresi olarak kazanabilir. Bağ-Kur sigortalılığını sona erdirip 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalışarak 1260 gün (3,5 yıl) prim ödediğinde, devredilen SSK’dan emekli olur.

Her iki halde de 49 yaşında emekli olursunuz

23.06.1966 doğumluyum. 11.07.1985 tarih itibarı ile Bağ-Kur’luyum. 23 yıl 3 ay 25 gün hizmetim var. Diğer sosyal güvenlik kuruluşlarından sadece SSK’da 1990 yılında 50 günlük hizmetim var.
Bağ-Kur’dan ödemeye devam edersem ne zaman, Bağ-Kur’da ayrılıp SSK’dan ödeme yaparsam ne zaman emekli olabilirim?
Ercan Gürsoy

İlk defa Bağ-Kur sigortalısı olduğunuz 11.07.1985 tarihinden sorunuzu gönderdiğiniz tarihe kadar 23 yıl 3 ay 25 gün hizmetiniz olduğunu belirtiyorsunuz. İlk defa Bağ-Kur’lu olduğunuz tarih ile 01.06.2002 tarihleri arasında hiç boşluğunuz yoksa fiili hizmet sürenizi (prim ödeme gün sayınızı) 25 tam yıla tamamlamak koşuluyla 49 yaşınızı doldurduğunuz tarihte Bağ-Kur’dan emekli olmaya hak kazanırsınız.
Bağ-Kur’dan ayrılıp 4/a (SSK) kapsamında prim öderseniz, en az 1260 gün prim ödemek koşuluyla yine 49 yaşınızı doldurduğunuzda SSK’dan emekli olursunuz.

SGK’nın borç silme Tebliğini bekleyin

Veteriner hekim olarak 1994 yılı ile 2001 yılları arasında eşimin de ortağı olduğu şirket nedeniyle Bağ-Kur sigortalısı oldum. Mart 2001 tarihinden itibaren tam zamanlı olarak belediyede işçi statüsünde Veteriner hekimlik yapmaya başlamamla birlikte SSK’lı oldum. SSK’ya geçiş tarihine kadar Bağ-Kur’a prim borcum bulunmamaktadır. Ancak işe başlamamla  birlikte şirket ortaklığımda devam etti. Ve çifte sigortalı durumum oluştu.
Konu ile ilgili olarak mahkemeye başvurdum. Mahkeme 2005 yılında, baskın çalışmanın Belediye olduğu gerekçesiyle SSK’lı sayılmam gerektiğine karar verdi. Ancak karar Yargıtay da bozulmuş ve bu bana avukatım tarafından iki yıl sonra bildirildi. 2007 yılında şirket hisselerimi devrettim ve şirketten çıktım. Ancak hala aradaki dönemde çifte sigortalı gözükmekteyim. Nasıl bir yol izleme gerekiyor?
Yasemin Keser

5510 sayılı SS ve GSS Kanununun geçici 17. maddesine göre, 30 Nisan 2008 itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin Bağ-Kur prim borcu bulunanlara, çıkarılacak bir tebliğ ile altı ay içinde borçlarını ödemedikleri takdirde sigortalılıklarının durdurulacağı duyurulacak. Altı ay içinde borcunu ödemeyenlerden, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Prim borcuna ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu sürelere ilişkin borçlar silinecek.

Geçici 17. maddenin uygulamasına ilişkin yayımlanacak Tebliği bekleyin. Tebliğ çıktığında altı ay içinde borcunuzu ödemezseniz, Bağ-Kur sigortalılığınız son prim ödediğiniz tarih itibariyle durdurulacak, primi ödenmemiş süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu sürelere ilişkin borcunuz silinecek.

 



Bu yazı 5,431 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,579 µs