En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
26 Şubat 2020

İş hukukunun püf noktaları



İş hukukunun püf noktaları

Yargıtay 22. Dairesi Başkanı, Üyeleri ve Tetkik Hakimleri tarafından kaleme alınan İş Kanunu ve Yargıtay Uygulaması I-II kitabı çok önemli bir boşluğu dolduracak, uygulayıcılara önemli bir kaynak olacak

Çalışma yaşamında baş döndürücü bir gelişim yaşanıyor. Teknolojinin hızlanması, Endüstri 4.0’ın uygulamaya geçmesi, robot fabrikaların devreye girmesi artık yeni bir işletme ve yeni bir insan kaynağı yönetim sürecinin ortaya çıktığını gösteriyor.

Teknolojideki gelişim üretim sistemlerini doğrudan etkilediği için çalışma koşullarında da köklü değişiklikler meydana geliyor. Esnek çalışma şekillerinin ortaya çıkması, işyerlerinin fiziki mekanlar olmaktan öte bir durum kazanması, ücretlendirme modellerinde yaşanan değişiklikler, çalışanların ve işverenlerin iş hukukundan kaynaklanan klasik haklarının ötesinde, yeni kuralların devreye girmesine ya da yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Çoğunluğu ilgilendiriyor

Ülkemizde işgücü sayısının hızlı artışı, buna bağlı olarak istihdam edilenlerin sayısında yıllar içerisinde yaşanan değişimler iş hukukunun geniş kitlelere dair koruyucu ve kapsayıcı önemini giderek artırıyor. Toplumun önemli bir kısmını ilgilendiren bir hukuk alanı olarak iş uyuşmazlıklarının sona erdirilmesinde bu hukuk alanının etkinliği her geçen gün daha da önem kazanıyor.

Ülkemizde ilk olarak 1936’da 3008 sayılı İş Kanunuyla işçi ve işveren ilişkilerinde kurallar ortaya konmuş, yıllar içerisinde bu kanunun ihtiyaçları karşılayamaması sebebiyle 1971’de 1475 sayılı İş Kanunu devreye girmiş, son olarak da 1980 sonrası hızlı teknolojik değişime uyum sağlamak bağlamında 2003’te 4857 sayılı son İş Kanunumuz yürürlüğe girmiştir.

2003’ten bu yana da İş Kanunumuzda bilhassa AB sürecine uyum bağlamında önemli değişiklikler yapılmış, ILO normlarını dikkate alan yeni kurallar eklenmiştir.

Değişim çok hızlı

Çalışma yaşamı oldukça dinamik bir alandır. İşyerlerinin, çalışanların ihtiyaçları artık çok kısa zaman dilimlerinde bile değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle yazılı kuralların bu hızlı değişime ayak uydurmada zorluklar yaşadığı da bilinen bir gerçektir. Uygulamada her yeni gün ortaya çıkan değişikliklere karşı yazılı kuralların somut sonuçlar vermesini beklemek hayalcilik olacaktır. Bu nedenle iş hukukunda ortaya çıkan her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde, gri alanlarda ortaya çıkan belirsizliklerde yargının vereceği kararlar çok önemli olmaktadır. İlk derece mahkemelerin verdiği kararların sonlanacağı Yargıtay safhası ve Yargıtay kararlarının ortaya çıkardığı içtihatlar bir anlamda çalışma yaşamının pusulası olacaktır.

Yargıtay yön gösterici

Yargıtay’ımızın iş hukukuyla ilgili dairelerinin verdiği kararlar hem işverenlerce hem de işçiler ve/veya işçi sendikalarınca çok yakından takip edilmelidir. Birçok gri alan Yargıtay’ın kararlarıyla ak ya da kara olabilmektedir. Bu ise hızlı dönüşümün yaşandığı çalışma yaşamının ve genel olarak iş hayatının önünü açabilmektedir.

Telifi Mehmetçik Vakfı’na

Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlar birçok eserde toplanmıştır. İşçi ve işveren örgütleri kendi yayın organlarında Yargıtay kararlarına sürekli olarak yer veriyor.

Bu bağlamda, en son olarak, TOBB ve Türk-İş’in öncülüğü ve desteğinde, Yargıtay 22. Dairesi Başkanı, Üyeleri ve Tetkik Hakimleri tarafından kaleme alınan İş Kanunu ve Yargıtay Uygulaması I-II kitabının çok önemli bir boşluğu doldurabileceği ve uygulayıcılara önemli bir kaynak niteliğinde olabileceği kanaatindeyim. Bu eseri önemli kılan tdiğer husus da telif gelirinin Mehmetçik Vakfı’na bağışlanması.

Sosyal diyalog örneği

Aslında konunun uzmanı hakimlerimizin kaleme aldığı bu önemli eseri anlamlı kılan bir başka husus da işçi ve işveren örgütlerimizin ortak çabasıyla ve desteğiyle ortaya çıkmasıdır. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önsözde ifade ettiği gibi “sosyal diyalog” mekanizmasının bizatihi bu eserde vücut bulması oldukça önemlidir.

İş hukuku mevzuatımız açısından önemli olan bu kaynak eserin tüm kullanıcılara faydalı olması, işçi ve işveren çıkarları bağlamında adil bir zemin yaratması en büyük isteğimiz olacaktır.


Bu yazı 1,862 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,028 µs