En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
7 Haziran 2020

Bu defa çalışan emekliye de destek verilsin





Koronavirüs salgının kontrol altına alınmasıyla 1 Haziran’dan itibaren “yeni normal” hayata geçiş süreci başladı. Seyahat sınırlamaları kaldırıldı, faaliyeti durdurulan hizmet işletmeleri kontrollü olarak açılmaya başladı.

Salgının yayılımının kontrol altına alınması amacıyla alınan tedbirler kapsamında genel hayata ilişkin sosyal izolasyon uygulandı, sokağa çıkma ve seyahat kısıtlaması getirildi. Birçok işyerinin faaliyeti tamamen durduruldu, tedbirlerden olumsuz etkilenen işyerleri de faaliyetlerini önemli ölçüde azalttı. Bu bağlamda işyerlerinde kısa çalışma uygulamaları başlatıldı, çalışanlar ücretli ya da ücretiz izne çıkarıldı.

Salgının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak da kısa çalışma ödeneğine erişim koşulları esnetildi, işverene üç ay süreyle işten çıkarma yasağı getirilirken, bu sürede çalışanları ücretsiz izne gönderme hakkı verildi. Ücretsiz izne çıkarılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayanlara da nakdi ücret desteği ödenmesi öngörüldü.

Emekli çalışanlar için ise hiçbir düzenleme yapılmadıNe kısa çalışma ödeneğinden ne de nakdi ücret desteğinden yararlanabildiler.

* * *

Kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmek için aranan 600 prim günü şartı 450 güne, son 120 gün hizmet sözleşmesinin devam etmiş olması şartı 60 güne indirildi.  İşsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarını sağlayamayanlara günlük 39,24 lira nakdi ücret desteği ödenmesi öngörüldü. Ancak işsizlik sigortası kapsamında olmayan emekli çalışanlar, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadı. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlara sağlanan ücret desteğini de alamadılar.

* * *

İstihdamı korumak amacıyla işverene üç ay süreyle işten çıkarma yasağı getirilirken, bu sürede çalışanları ücretsiz izne gönderme hakkı verildi. Ücretsiz izne çıkarılanlara da günlük 39,24 lira nakdi ücret desteği ödenmesi öngörüldü. Ancak nakdi ücret desteğinden yararlanmak için “emekli aylığı almıyor olma” koşulu getirilince, ücretsiz izne çıkarılan emekli çalışanlar nakdi ücret desteği de alamadılar.

* * *

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “İstihdam Kalkanı” paketi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Önceliklerinin istihdamı muhafaza etmek olduğunu belirten Bakan, paketin bugüne kadarki en geniş en kapsamlısı olacağını söyledi.

Salgın yayılımı kontrol altına alınmış ve alınan tedbirler 1 Haziran’dan itibaren yumuşatılarak yeni normale geçiş süreci başlatılmış olsa da salgının ekonomi ve istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin ne kadar süreceği belirsiz.

Bu bağlamda, kapsamlı bir istihdam paketinin hazırlanması ve hayata geçirilmesi önemli. Paketin detayları henüz bilinmiyor. Ancak sadece ilave istihdamın teşvikine yönelik yapılacak düzenlemeler yaraya merhem olmaz. Öncelikle işletmelerin ayakta kalmasına ve mevcut istihdamın korunmasına yönelik tedbirler alınmalı, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulama süreleri uzatılmalı. Zira yaklaşık 2,5 aydır kapalı olan ya da düşük kapasiteyle çalışan işletmelerin eski gelir düzeylerine ulaşmaları zaman alacak. Bu süreçte desteklerin devam ettirilmesi gerekiyor.    

* * *

Daha önce alınan tedbirler kapsamında unutulan ve mağdur edilen emekli çalışanlar, yeni istihdam paketinde unutulmamalı. En azından nakdi ücret desteğinden yaralanmaları sağlanmalı. İşsizlik sigortası kapsamında olmamaları ya da emekli aylığı alıyor olmaları mazeret olmamalı. Zira yüzde 7,5 kendileri, yüzde 24,5 işverenleri olmak üzere toplam yüzde 32 oranında prim ödüyorlar. Karşılığında neredeyse hiçbir şey verilmiyor. Ne emeklilik hakkı ne de maaş artışı...

Ayrıca sigortalılara işsiz kalmaları halinde uğradıkları gelir kaybını karşılama amacıyla kurulan işsizlik sigortası fonu, zaman içerisinde zaten amacından saptı. İstihdam teşviklerinin ve bazı yatırımların finansman kaynağı haline geldi. Ücretsiz izne çıkarılan çalışan emeklilerin de ücret desteği kapsamına alınmaları işsizlik sigortası fonunun amacına aykırılık oluşturmayacaktır.



Bu yazı 1,334 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,195 µs