En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
19 Haziran 2020

İşsizlik sigortası primi artışı istihdamı olumsuz etkiler



Ülkemizde gündem sürekli ve hızlı bir şekilde değişiyor. Henüz pandemi ve COVID- 19’un işletmeler üzerindeki olumsuz etkilerinin yükünü atlatamamışken gündeme kıdem tazminatı değişiklikleri ile işsizlik sigortası primlerinin iki katına arttırılması geldi.

Mevcut uygulamada işsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançlarının %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. Bu değişikliğin gerçekleşmesi durumunda işsizlik sigortası işveren payının yüzde 2’den yüzde 4’e çıkarılmış olacak.

Önceki gün gazeteniz DÜNYA’da konuya ilişkin görüşlerini de paylaşan iş dünyası temsilcilerinin de belirttiği üzere, salgın günlerinde iş hayatının tüm kesimleri ile dayanışma içinde olduklarını ancak bu kararın işletmelerde sıkıntı yaratacak. İşçi Sendikaları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ile iş dünyasını temsilen TOBB ve TİSK görüşlerini önceki gün Cumhurbaşkanımızla paylaştı.

Hali hazırda yaklaşık 127 milyar TL tutarında çok büyük bir birikimin olduğu dikkate alındığında işsizlik sigortası priminin iki kat arttırılmasının ne kadar gereksiz olduğu da açıkça görülecektir. İstihdam ve üretimin bıçak sırtında devam ettiği bir dönemde, işçilerinin ücretlerini ödemekte ve istihdamını korumakta dahi zorlanan iş dünyasının bu dönemde ciddi darbe alacağını görüyoruz. Bu istihdam ve maliyet artışı aynı zamanda enflasyonla mücadele hedefini de sekteye uğratacak. İş dünyası temsilcileri her konuda olduğu gibi, bu konudaki hatalı taslağın çözümü için de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan destek bekliyor.

★ ★ ★

Ar-Ge teşviklerinde sorun var!

Ar-Ge ve İnovatif çalışmaları ile hem ekonomik kalkınmaya ciddi katkı sağlanabiliyor, hem de bir yandan ithalat azalırken öbür yandan nitelikli istihdam artıyor. Bunda elbette Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge ve inovatif çalışmalarına yönelik desteklerinin etkisi var.

5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde, Ar-Ge Merkezi olarak faaliyet gösteren şirketlerin, kendilerine tanınan muafiyetlerden ve teşviklerden yararlanabilmesi için Ar-Ge faaliyetlerini bu alanlar içerisinde fiziki olarak gerçekleştirmeleri zorunludur.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, COVID-19 salgın risk nedeniyle aldığı tedbirler kapsamında, üç aylık (Mart, Nisan Mayıs 2020) dönemde bu zorunluluk askıya alınarak, Ar-Ge merkezlerine tüm Ar-Ge personelini kapsayacak şekilde uzaktan çalışma imkanı sağlanmıştır. Bu sayede Ar-Ge merkezleri, Ar-Ge faaliyetlerini uzaktan sürdürmüş, yararlandıkları muafiyetlerde ve teşviklerde herhangi bir kayıp yaşamamıştır.

Ülkemizdeki “Yeni Normalleşme” adımlarıyla birlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzaktan çalışma ile ilgili 01 Haziran-30 Haziran tarihlerini kapsayacak şekilde yeni bir duyuru yayınlamıştır. Bu duyuru ile Ar-Ge merkezlerine, çalışan personel sayısının %50’sini geçmemek veya bildirime tabi personele isabet eden toplam çalışma süresinin, tüm personelin toplam çalışma süresinin %50’sini aşmamak şartıyla uzaktan çalışma izni getirilmiştir. Bu şart ile, çalışmalarını halen uzaktan sürdüren Ar-Ge merkezlerinin, toplam personel sayılarının/çalışma sürelerinin sadece yarısını muafiyet ve teşvik kapsamına dahil edebileceğinden maddi kayıplar yaşayabilecektir.

Kanun kapsamında Ar-Ge merkezleri minimum 15 tam zaman eşdeğeri tutturmak zorunda olduğundan, personel sayısı 30'dan az olan Ar-Ge merkezleri maddi kayıpların yanı sıra 15 tam zaman eşdeğerin yakalanması konusunda da sorun yaşayabilecektir. Maddi kayıpların yanı sıra, hangi personelin yüzde kaçlık Ar-Ge eforunun kapsama dahil edileceği ile ilgili yapılacak çalışmalar, personelin Ar-Ge çalışmalarının tamamının göz önünde bulundurulmamasına neden olabilecek, motivasyon kaybına yol açabilecektir.

30 Haziran sonrası için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan konuyla ilgili Ar-Ge merkezlerine henüz bir bilgilendirme yapılmamıştır. Ancak, 1 Temmuz itibariyle uzaktan çalışma imkanının tamamen kaldırılması ya da %50 oranın azaltılması, Ar-Ge merkezlerinin minimum tam zaman eşdeğeri tutturmada sorunlara neden olabilecek ve bu sebeple sahip oldukları Ar-Ge Merkezi belgesinin şartlarını yerine getirememiş olacakladır. Ek olarak, yararlandıkları muafiyet ve teşvik tutarlarını yine Ar-Ge Merkezi’ne yatırım amaçlı (yeni personel istihdamı, personel ödül ve teşvik sistematiği oluşturulması, akademik danışmanlık alımı, yeni proje işbirlikleri vb.) kullanan kurumlar, Ar-Ge Merkezi’ni sürdürme ve kendini geliştirme adımlarını öteleyecek belki de durdurmak zorunda kalacaktır.



Bu yazı 801 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,145 µs