En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
30 Temmuz 2020

Evden çalışma (1)



Okula yeni başlayan küçük çocuğa sormuşlar: “Nasıl memnun musun hayatından?”. Küçük çocuğun gözleri parlamış “Okula gidiş çok güzel, arkadaşlarla serviste eğleniyoruz. Okuldan dönüş de çok güzel; arkadaşlar ile çok güzel eğleniyoruz. Ama gidiş ile dönüş arasındaki zaman hiç çekilmiyor”.

Eğer yetişkinseniz ve büyük bir metropolde yaşıyorsanız, işe gidiş de güzel değil, dönüş de; bir eziyet halini almış durumda. Yurdumun insanları kışın da uygulanan yaz saati saçmalığı ile daha kargalar kahvaltılarını yapmadan yola koyuluyorlar. Trafik de öyle su gibi akan bir trafik de değil. Devamlı dur-kalk’lar ile egzoz gazlarını ve fren balatalarından çıkan zararlı tozları soluya soluya işe gidiyorlar. Özel araba ile de gitseler, servis ile de gitseler, toplu taşıma aracı ile de gitseler bu gerçek değişmiyor. Her bir ulaşım aracının kendine özgü başka bir çilesi var. Diyelim ki, çileli yolculuk sona erdi. Bu kez iş yeri dediğimiz binalara giriyorlar. Şehir merkezlerinde göklere yükselen bu kapalı cam kutularda bazen gün boyu gökyüzünü görmeden çalışıyorlar. Bazı binalarda cam pencere açamadan, taze hava alamadan iklimlendirilmiş denen suni havayı teneffüs ediyorlar. Mesai bitince, kendi işleri bitince bu kez dönüş trafiğine giriyorlar. Sabahki çilenin daha beterini çekerek evlerine, bir günden daha fazla yaşlanmış olarak geri dönüyorlar.

Bu durum her yıl daha da ağırlaşarak kötüye gidiyor. İnsanlar umutsuzluk içinde Zekai Tunca’nın “Yok mu bunun orta yolu, Tanrım” şarkısını söylerken bu kez COVID-19 gündeme oturuverdi. Ve tarz değişti, şarkı değişti. Yaşar Güvenir’in “Seni uzaktan sevmek, aşkların en güzeli” şarkısı söylenir oldu. İnsanlara “Aman mecbur olmadıkça ofise gelmeyin; evden çalışın” dendi. Görüldü ki, bazı işler ofise de gelmeden yapılabiliyormuş. Ve böylece çalışma yaşamında yeni bir çağa girildi: Evden çalışmak.

Peki, neden insanları sabahın köründe rahat evlerinden çıkarıp, o eziyetli yolculuktan geçirip cam mahpushanelere tıkıyoruz. Çünkü birbirleri ile konuşmaları ve birlikte çalışmaları gerekiyor. Çalışmalarında onlara gerekli olan belgeler var. Ama yaşanan dijital devrim sayesinde, kişilerin ille de fiziksel olarak hep birlikte, ofis denen bir yerde olmalarına artık gerek yok. Bilgisayarlar ve dijital iletişim sayesinde ofis çalışanları her yerden çalışabilirler. “Bize her yer Trabzon” misali, ofis çalışanları bu devrimden sonra “Bize her yer ofis” diyebiliyor ve evlerinden çalışabiliyorlar.

Gerçi COVID-19’dan önce de evden çalışmayı uygulayan şirketler vardı. Ancak bu pandemi ile birlikte evden çalışmak zorunluluk haline geldi. Pandeminin yanında evden çalışmayı zorlayan tabi ki başka faktörler de vardı. Bunlardan birincisi ofis binalarının maliyeti… Şehir merkezlerinde arazinin çok değerli olması, ofis kiralarını da bulundukları gökdelenlerin yüksekliğine nazire yaparcasına tırmandırdı. Bina maliyeti denince de içinde sadece kira yok. Ofisin ısıtılması, soğutulması, havalandırması, aydınlatılması var. Tabi bunların da bedava olmadığını gelen elektrik ve doğal gaz faturalarıyla acı bir şekilde öğreniyor insanlar.

Evden çalışmaya geçişi zorlayan faktörlerden birisi de çalışanların esnek çalışma ihtiyacı. İnsanların iş yerinde geçirecekleri zamanın dışında da zamana ihtiyacı var. Örneğin, çocuğu veya yaşlı anne-babası ile ilgilenecek. Belki spor yapacak. Zamanını, metropolün yollarında pis havayı koklayarak harcayacağına daha zevkli işlerde kullanabilecek.

Teknoloji öyle bir noktaya gelmiş, tüm belgeler artık bir tıklamada elinizin altında. İnsanlarla sesli ve görüntülü olarak iletişim mümkün. Bir taraftan ofis giderlerinde tasarruf, öbür taraftan ofise gelinceye kadar canı çıkmış kişiler yerine sıcak yuvasından bağlanan mutlu çalışanlar. Bunun üstüne de COVID-19 gelince evden çalışma “in” oldu. Peki, bu çalışma modeli her şeyi ile mükemmel mi? Bunun da sakıncaları, değişik boyutları var. Her çalışma ortamına, herkese uyar mı? Herkese uymuyor, ama bana uyuyor. Bu konuları da haftaya, her zaman yaptığım gibi, evden çalışarak yazacağım.



Bu yazı 984 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim
    • 14 Kasım 2023 Taylor Swift diye bir yıldız




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,510 µs