En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
27 Kasım 2020

Müfettişin sahtesi olur mu?



Her şeyin nasıl ki sahtesi oluyorsa, elbette müfettişin de sahtesi olur.

Daha önce hem bu köşede, hem de diğer sosyal güvenlik-vergi yazarı arkadaşların köşelerinde dile getirmesine rağmen bir türlü bitmeyen bir konudur bu.

Bu konu aslında tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını satan veya kiraya veren Sülün Osman hikayesi gibidir.

Yıllarca SSK ve SGK’da Başmüfettiş olarak görev yaptım, o dönemde de yaygındı sahte müfettişler, maalesef şimdi de yaygın.

Özellikle pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneği ve pandemi ücretsiz iznindeki işyerleri başta olmak üzere neredeyse her işyerinin arşivlerinde kaydını tutan, sürekli farklı kurum ve kişi adlarıyla arayan dolandırıcılar çok arttı. Artık işin cılkı çıkmış durumda.

2020 yılına gelmişiz ama halen buna bir çözüm bulunamamış.

Neredeyse her gün bir dostum, tanıdığım veya bir okurumuzdan sahte müfettişlerle ilgili soru geliyor. Son zamanlarda birçok işyerinde artan bir şekilde şirketlerin üst düzey yöneticilerini ismen arayarak Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Müfettişi, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişi ya da SGK Müfettişi olduğunu iddia ederek kitap-dergi satmaya çalıştıkları veya danışmanlık ve iş takibi yapacaklarını vs. belirterek parasal talepte bulundukları, bakanlıktaki müfettişler için yardım adı altında para topladıkları görülüyor.

Ne İş Müfettişleri, ne SGK Müfettişleri, ne Vergi Müfettişleri veya ne de diğer kamu kurumlarının müfettişleri ya da memurlarının bu şekilde bir kitap-dergi satmasının söz konusu olmadığını belirtelim.

Ticaret odası, internet veya sosyal medyadan buldukları üst düzey yöneticileri ismen arayarak sanki kamu kurumundan arıyormuş intibaı verilerek ısrarlı bir şekilde firmalardan menfaat temin etmeye çalışıyor. Özellikle şirketlerin Genel Müdür, YK Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Direktör vb. yöneticileri ile telefonda görüşmek istedikleri ve Bakanlık üst düzey yöneticisi olduğunu söyledikleri görülüyor. Arsızlık o kadar artmış ki, uyduruk derlemelere 5-10 bin lira fatura kesilip gönderiliyor. Genelde “Çalışma Bakanlığından, Vergi Dairesinden, SGK’dan Başmüfettiş adını kullanan bir dolandırıcı arıyor ve denetimlerde yardımcı oluruz müfettişlere katkınız olsun gibi ifadelerle arayıp aldıkları fatura bilgisine istinaden fatura gönderip abone yaptıklarını” söylüyorlar. Söz konusu dolandırıcılar 5.000 TL, 10.000 TL ve 20.000 TL’lik kitap paketlerinden birini alanının bakanlıktaki işlerinin takip edileceğini ve sorun yaşamamalarını sağlayacakları vaadinde de bulunduğu görülmektedir.

Önceki yıllarda olduğu gibi sahte müfettiş ve dolandırıcılar hakkındaki şikayetler artmış bulunmaktadır. İsim de, soy isim de sahte, bakanlık telefonu olarak verdikleri telefonlar da kendi şirket hatları. Dolandırıcılar, sahte fatura bastırıyor, isim ve iletişim bilgileri sahte, fatura üzerinden kamu kurumunu andıran kelimeler var ve banka hesabı dışındaki her şey sahte.

Maalesef şirketlerin zaaflarını iyi bilen bu tür dolandırıcıların sayısı azalmadığı gibi, bilakis her geçen gün daha da artıyor.

İşverenlerden sahte müfettişlerce dolandırıcılık amaçlı bu tür konularda duyarlı olması, herhangi bir ödeme yapılmaması, söz konusu isim veya başka bir ad altında bu ve benzeri bir yöntemle para istenilmesi durumunda kesinlikle bu kişilere itibar edilmemesi ve konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulması ve yetkili makamlara şikâyette bulunulmasını önermekteyiz. Kamudaki yöneticilerin mevzuat ve hukuk sisteminin yetersizliğinden yakındığını, bu dolandırıcıların elini kolunu sallayıp dışarı çıkarak aynı dolandırıcılığa devam ettiklerini söylüyor. Demek ki bunu önleyecek en ağır cezaları getirip, hukuk sistemini revize etmeliyiz. Bu kişilerin da çete olarak çalıştığı ve adeta çağrı merkezi kurdukları dikkate alınırsa bir an önce el atılması gerektiği ortaya çıkar.

Siz siz olun, bu tür dolandırıcılara para kaptırmayın.



Bu yazı 514 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,496 µs