En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
24 Aralık 2020

İsraf, tulumbayı da götürür, kuyuyu da



Tesla ve tasarruf

Elon Musk, Tesla’nın çalışanlarına şöyle bir e-mail yollamış: “Şirketimizin hisse senetleri balyoz altındaki sufle gibi ezilebilir. Kâr marjımız oldukça düşük, %1 civarında. Hisse senedi değerimiz, yatırımcıların gelecekteki kâr beklentisi sonucudur; yoksa mevcut durumumuz yüzünden değil”.

Elon Musk kimdir, Tesla nedir diye merak edenler için söyleyeyim. Elon Musk, Güney Afrika’dan kopup Silikon Vadisi’ne ulaşmış bir çılgın girişimcidir. Tesla da onun kurduğu şirkettir. Musk, şimdi bu şirketin CEO’su. Tesla, 2004 yılında kurulmuş. Tümüyle elektrikli taşıt araçları ve güneş panelleri üretiyor. Şirket uzun yıllar zarar ettikten sonra, son beş çeyrektir kâr ediyor. Ve Tesla’nın hisse senetlerinin değeri %600 civarında artmış.

Biliyorsunuz dünyada ilk seri araç üretimi 1908 yılında Ford’un “Model T” otomobili ile gerçekleşmiştir. Orta sınıf Amerikalı, bütçesine uygun bu Model-T sayesinde kendi arabası ile seyahat etme özgürlüğünü elde etmiştir. Öte yandan bir zamanlar “General Motors için doğru olan, Amerika için de doğrudur; Amerika için doğru olan, General Motors için de doğrudur” denirdi. Başka bir deyişle GM, Amerika ile özleştirilmişti. Şimdi sıkı durun. Otomobil sektörünün öncüsü, babası sayılan Ford Şirketi’nin bugünkü pazar değeri 35 milyar dolar. General Motors Şirketi’nin bugünkü pazar değeri ise 59 milyar dolar. Buna karşılık Tesla’nın pazar değeri 650 milyar dolar.

Elon Musk, yukarda sözü edilen mesajını şöyle sürdürmüş: “Kaliteyi ve kapasitemizi artırırken parça maliyetlerini, fabrikadaki üretim sürecini veya tasarımı geliştirecek binlerce iyi fikre ihtiyaç var. Belki iyi fikir, 5 dolar tasarruf sağlayacak bir fikir olacaktır. Ama büyük çoğunluktaki fikirler, belki 50 cent bir tarafta, 20 cent bir tarafta tasarruf sağlayacak biçiminde olacaktır” Demek ki, ülkesindeki, sonuç olarak da dünyadaki en değerli şirketlerden birisinin CEO’su bile tasarruf diyor. Sağlanacak tasarrufun büyüklüğüne, küçüklüğüne bakmadan her noktadaki tasarrufun önemini belirtiyor. Ama kabuğumuza çekilerek bunu yapalım da demiyor; aynı zamanda kalite ve kapasiteyi geliştirerek diyor.

Neden tasarruf

Ticari kuruluşların en temel amacı para kazanmak, yani kâr etmektir. Kâr, gelirinizden maliyetinizi çıkararak bulunur. Bu denkleme bir matematikçi gözüyle baktığınızda, kârı büyütmek için iki yol vardır: Gelirinizi artıracak ve/veya maliyetlerinizi düşüreceksiniz. İşte Elon Musk bu denklemi dillendirmektedir. Aslında bu basit gerçek, kâr amacı güden tüm ticari kurumlar için geçerlidir.

Kâr amacı gütmeyen kurumlar için durum nedir? Bu kurumlarda amaç, kâr etmek değil belli bir hizmeti yerine getirmektir. Bunun için kuruma sağlanan bir kaynak bütçesi vardır. Konulan amacı gerçekleştirmek için bu kaynağın tasarruflu bir biçimde, rasyonel olarak, akıllıca kullanılması gerekir. Eğer bunu yapmazsanız, konulan hedefleri gerçekleştiremezsiniz. İsraf ettiğiniz her kuruş, eksik yapılan bir hizmete karşılık gelir.

Yukarda sözünü ettiğimiz bu gerçek, devletler için de geçerlidir. Devlet kurumları, kâr amacı gütmez. Amaç, kendilerine verilen kaynakları kullanarak halkı için maksimum hizmet üretmektir. Devletin geliri, ağırlıklı olarak toplanan vergilerden gelir. Bu kaynağın rasyonel olarak, hiçbir israfa meydan vermeden, tasarruflu olarak kullanılması gerekir. Tasarrufun üçüne beşine bakılmaz. Her noktada, her konuda tasarruf, tasarruftur. Tasarruf, devlet katlarında davranış biçimi olmalıdır. Bu bilinç, devletin en tepesinden başlamalıdır. Tepedeki liderler tasarrufu önceleyen davranışları ile her kademeye örnek olmalıdır.

Hani ödenen vergiler için “Yol, su, elektrik olarak size geri döner” denir. Eğer kaynak israf edilirse, bu halka “yolsuzluk, susuzluk, elektriksizlik olarak geri döner.” Mevcut resme de güvenmemek gerekir. Eğer dikkat edilmezse, Elon Musk deyimiyle “Balyoz altındaki sufle gibi ezilme” yaşanır. Eğer kaynaklar akıllıca kullanılmazsa, israf edilirse bırakın tulumbada suyun eksilmesini, bir bakmışsınız, tulumba da satılmış, kuyu da…



Bu yazı 5,495 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim
    • 14 Kasım 2023 Taylor Swift diye bir yıldız




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,433 µs