En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
22 Ocak 2021

Haksız çıkartılan işçiler ?işe iade isteyebilir!



Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, iş yerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz.

İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir.

İşe iade davası sonucu, kesinleşen mahkeme kararından itibaren 10 gün içerisinde işbaşı yapmak üzere işverene başvuran çalışanı, işveren eğer işe başlatacaksa 1 ay içerisinde işbaşı yaptırmakla yükümlüdür. İşe iade davası sonucunda işverenlerin iki tercihi bulunmaktadır; işe başlatmak ya da başlatmamak. Çalışanın işe başlatılmaması halinde temel olarak 5 farklı ödeme kalemi ortaya çıkmaktadır. Bunlar;

- Dört aya kadar boşta geçen süre ücreti,

- 4-8 Aylık Ücret Tutarında işe başlatmama tazminatı,

- Kıdem tazminatı/farkı

- İhbar tazminatı/farkı

- Yıllık izin ücreti/farkı.

Çalışanın işe başlatılması halinde dört aya kadar boşta geçen süre ücreti gündeme gelecektir. Ancak işçi işe başlatıldığı takdirde iş sözleşmesi kaldığı yerden devam edeceği için işe başlatmama tazminatı ve feshe bağlı olan kıdem-ihbar tazminatları/farkları ve yıllık izin ücreti/farkının ödenmesi gündeme gelmeyecektir.

İşe iade kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunması ve işverenin usulüne uygun daveti üzerine işverenin işçiyi işe başlatması halinde; dört aylık süreye ilişkin aylık prim ve hizmet belgeleri, işverenin davet yazısının işçiye tebliğ edildiği tarihi izleyen ayın 23’üne kadar (1.7.2020 öncesi dönemler için) verilecektir. 1.7.2020 sonrasında geçen çalışmalara yönelik verilecek ek MUHSGK belgelerinde ise izleyen ayın 26’sına kadar verilmesi gerekir. Boşta geçen süre bildirimine ilişkin primler ise aynı ayın sonuna kadar ödenecektir. Özellikle 1.7.2020 öncesinde geçen çalışmalar içinse dört aylık süreye ilişkin aylık prim ve hizmet belgeleri, işverenin davet yazısının işçiye tebliğ edildiği tarihi izleyen ayın 23’üne kadar verileceğine dikkat edilmelidir. Önemli olan belgenin hangi döneme ilişkin olduğudur.

İşe iadesine karar verilen sigortalı personelin kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunması ve işverenin çalışanı işe başlatmaması halinde; işe başlama talebini aldığı tarihi takip eden ayın 23’üne kadar 4 aylık süreye ait prim bildirgelerini verecektir. 1.7.2020 sonrasında geçen çalışmalar içinse MUHSGK süresi dikkate alınarak izleyen ayın 26’sına kadar verilmesi gerekir. Boşta geçen süre bildirimine ilişkin primler ise aynı ayın sonuna kadar ödenecektir.

Çalışanın işe başlatılmaması halinde işten ayrılış bildirgesi yine düzenlenecek olup işe başlatılmama halinde olduğu gibi işçinin işe başlama tebligatının alındığı tarihi takip eden ay sonuna kadar işten ayrılış bildirgesi verilmelidir. Bu anlamda boşta geçen süre bildirimine ilişkin son tarih farklı olsa da işten ayrılış bildirgesinin verilme süresinde bir değişiklik Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’ne göre bulunmamaktadır. Çalışanın işe başlatılması halinde, cari usullere göre işe giriş bildirgesinin verilmesi, başka bir ifadeyle fiili çalışma başlamadan bir önceki gün işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekecektir. (2020/21 SGK Genelgesi). İşverenin işçiyi işe başlatmaması halinde, çalışanın işverene yaptığı başvuru tebligatının alındığı tarihi takip eden ay sonuna kadar, işten ayrılış bildirgesi boşta geçen süre sonuna verilmelidir.



Bu yazı 470 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,800 µs