En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
12 Şubat 2021

İşverenler kurumsal e-postaları kontrol edebilir mi?



Neredeyse tüm şirketlerde çalışanların işle ilgili iletişim ve çalışmalarda kullanmak üzere şirket kurumsal mail (e-posta) adresi tahsis ediliyor. Burada esas olarak şirket kurumsal mail (e-posta) adresi adresinin iş ile ilgili konularda ve yazışmalarda kullanılması bekleniyor. İşte işverenlerin bu şirket kurumsal mail (e-posta) adresindeki yazışmaları kontrol edip edemeyeceği konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyor.

İşverenler işletmelerinde; her zaman işçinin kişiliğinin ve kişisel verilerinin korunması gerektiğine de dikkat etmelidir. KVKK kapsamında işveren “kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesini önlemek”, “erişilmesini önlemek”, “kişisel verilerin muhafazasını sağlamak” ve bu yükümlülüklerin gereği tüm önlemleri almak zorundadır.

05.02.2021 tarihli ve 31386 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 12/1/2021 tarihli ve 2018/31036 Başvuru Numaralı emsal nitelikteki kararında “işverenlerin kurumsal e-postaları kontrol edebileceğine” dair karar verilmiştir.

Özel bir bankada çalışan işçinin işverence verilen kurumsal e-posta hesabı içeriğinin işveren görevlileri tarafından incelenmesi ve bu yazışmalar gerekçe gösterilerek iş akdinin feshedilmesi nedeniyle “özel hayata saygı” hakkı kapsamındaki “kişisel verilerin korunmasını isteme” hakkı bulunduğu ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine dair talebi Anayasa Mahkemesi’nce reddedilmiştir.

İlgili emsal nitelikteki kararda, özel bir bankada çalışan işçinin, göreviyle bağdaşmayacak ve banka kurallarına aykırı şekilde eşine ait işletme üzerinden mesai saatleri içinde ticari faaliyette bulunduğu, bu nedenle asli görevini ihmal ettiği belirtilerek iş sözleşmesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. ve 18. maddeleri uyarınca feshedilmiştir.

İşçi, feshin haksız olduğunu, kurumsal e-posta hesabının işveren tarafından incelenmesinin özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirterek işe iade davası açmıştır.

Amasya İş Mahkemesi davanın reddine karar vermiştir, bu kapsamda istinaf başvurusunda bulunulmuştur. Samsun Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf itirazlarının reddine karar vermiştir.

Bunun üzerine işçi, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştur.

İş sözleşmesi incelendiğinde, işçiye tahsis edilen kurumsal e-postanın sadece iş amaçlı olarak kullanılacağının ve kurumsal e-postanın banka yönetimi tarafından haber verilmeksizin denetlenebileceğinin, personelin bu konuda itirazının olmayacağı ve talimatlara uyacağı hususlarının düzenlendiği; ayrıca belirlenen yükümlülüklere uyulmaması durumunda iş akdinin feshedilebileceğinin açıkça yazıldığı görülmüştür.

İşverenin mesajları iddiasını kanıtlamak amacıyla sadece yargı sürecinde kullandığı; bu durumda işverenin inceleme amacı dahilinde bir denetleme gerçekleştirdiği kanaatine varılmıştır.

Anayasa Mahkemesi’nin 12/1/2021 tarihli kararında söz konusu olayda işçinin e-postalarının işverence incelenmesinin Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı kapsamında kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı ve Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal etmediğine karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesi, işverenin işçinin kurumsal e-posta hesabını incelemesi konusunda 17/9/2020 tarihli başka bir kararında ise işçiye kurumsal e-posta hesabı üzerinden yapılan iletişimin izlenebileceği/denetlenebileceği yönünde açık bir bilgilendirme yapılmadığı ve işverenin bu hesabı incelemesinin gerekliliğini kanıtlayamadığı gerekçesiyle işçinin kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar vermişti.

İki karar değerlendirildiğinde; işverenin kurumsal da olsa çalışanın kullanımına sunduğu iletişim araçlarının ve iletişim içeriklerinin izlenebileceği ve denetlenebileceği yönünde açık bir ön bilgilendirme yapmasının ve bu incelemenin haklı olduğunu gösteren gerekçelerinin olmasının gerektiği anlaşılmaktadır.



Bu yazı 483 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,975 µs