En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
30 Nisan 2021

Ev hizmetlerinde çalışanların SGK bildirimleri



Ev hizmetlerinde çalışanların 10 günden az veya çok olmalarına göre sigortalılığı farklıdır.

Loaded17.78%

Ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya daha fazla süre ile çalışanların bildirimi 2021 şubat ayından önce "Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge" ile ikametgâhın bulunduğu sosyal güvenlik merkezine kâğıt ortamında yapılmakta iken, 2021/Şubat ayından itibaren e-Devlet uygulamalarında yer alan "İşyeri Bildirgesi (4-A'lı Sigortalı Çalıştıranlar Yönünden)" uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılmaya başlanmıştır.

Yani ev hizmetlerinde on günden fazla ve az çalışan sigortalıların tescil işlemleri kağıt ortamında yürütülmekteyken, 5510 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesi kapsamında on günden fazla çalışan personellerin istihdam edildiği işyerleri de kolay işverenlik kapsamına alınmıştır.

Konut kapıcılığı bulunan işyerleri hali hazırda işyeri tescili ekranlarını kullanırken, ev hizmetlerinde on günden fazla sigortalı istihdam edilen işyeri işverenleri de; kolay işverenlik sistemini kullanabilecek, işyeri tescil işlemlerini elektronik ortamdan yapacaktır.

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla faaliyet yürütülecek işyerleri ise yine E-Devlet üzerinden erişebilecekleri "İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)" uygulaması üzerinden, bu defa "Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle" seçeneği altından işyeri bildirgesini verebilecektir.

Ev hizmetlerinde 10 gün veya daha fazla çalıştırılacak sigortalıya ilişkin; bildirim en geç sigortalının çalışmaya başladığı ayın sonuna kadar SGK'ya yapılmalıdır.

İşyeri tescil işlemi tamamlandıktan sonra E-Bildirge Kullanıcısı beyan edilen kişinin e- Devletine e-Bildirge Kullanıcı Sözleşmesi iletilmektedir. Kullanıcı sözleşmesine e-Devlet üzerinden "E-Bildirge Başvuru Yetkili Onay" uygulamasından ulaşılabilmektedir. Akabinde işyeri şifresi yine e-Devlet üzerinden erişebilecek "e-SGK Şifre" uygulaması ile işverene tebliğ edilmektedir.

İşverenler şifrelerinin kendilerine iletilmesi sonrasında işe giriş bildirgesi, teşvik tanımlama işlemleri ve kolay işverenlik tescillerini kendileri gerçekleştirecektir.

İşyeri tescilinin yapılmasının ve e-Sigorta şifresinin alınmasının ardından sigortalının ay içinde çalışacağı gün sayısının, ödenecek ücret ve yararlanılacak prim teşvikine ilişkin bilgilerin e-SGK Şifresi vasıtasıyla SGK Web sitesinde yer alan "İşveren Sistemi" uygulamasından "Kolay İşverenlik" seçeneği üzerinden sisteme kaydedilmesi gerekmektedir.

İşyeri tescilleri ve işe giriş bildirgesi çalışmanın başladığı ayın son gününe kadar e-Sigorta kanalıyla yapılabilecektir. Ev hizmetlerinde faaliyet yürüten işyerleri sigorta bildirimleri için sadece "Sosyal Güvenlik Destek Primi" ve "Ek 9 10 Günden Fazla Uzun Vade" sigorta kollarını kullanabilecektir. Bu anlamda tüm sigorta kollarına tabi çalışanlar bu dosyalardan bildirilemeyecek, kolay işverenlik kapsamına alınamayacaktır.

Ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya üzerinde çalışan sigortalının işten ayrılması halinde, en geç işten ayrılış tarihini takip eden on gün içerisinde e-SGK uygulaması üzerinden işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmektedir.

TAM KAPAMADA İK'CILARA DESTEK!

Covid-19 Pandemisi ile mücadele kapsamında bugünden itibaren tam kapanmaya geçildi. Bu çerçevede çalışmaya devam edecek işyerlerinde çalışanlara görev belgesi verilecek.

Uluslararası Teknoparklar Birliği IASP tarafından Covid19' salgınına karşı evden çalışma süreçlerini destekleyen uluslararası ödül sahibi PEYK, tam kapamada İK'cılara destek için platformunu ücretsiz kullanıma açtı. PEYK, bu zorlu dönemde, İçişleri Bakanlığı'nca 81 İl Valiliğine gönderilen duyuruda istenilen "Görev Belgesi" düzenlenmesi konusunda, tüm işyerlerine acil, resmi ve ücretsiz çözüm sunuyor.

Başvuruda bulunacak çalışanın e-başvuru sistemini kullanımında oluşabilecek problemler, sistemsel yoğunluk, erişim hatası gibi geçici durumlar nedeniyle zamanında görev belgesi alınamaması durumunda bir defaya mahsus olmak ve en fazla üç gün için geçerli olmak kaydıyla görev belgesi formu manuel olarak doldurularak çalışan ve işyeri/firma yetkilisi tarafından imzalanmak suretiyle düzenlenebilecek.

Muafiyet kapsamındaki iş yeri, fabrika/imalathane çalışanları için düzenlenecek "görev belgesi"nde, e-başvuruda sıkıntı yaşanması durumunda, çalışanının görev belgesini, PEYK üzerinden 17 gün boyunca elektronik imzalı ve ücretsiz bir şekilde gönderebilecek.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı Tam Kapanma Tedbirleri kapsamında Çalışma Muafiyet İzin Belgesi ile ilgili olarak Görev Belgesi Formunu; çalışanlar PEYK üzerinden ücretsiz gönderebilir, işveren de PEYK üzerinden imzalayarak çalışanına kullanması için iletebilecek.



Bu yazı 1,722 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,425 µs