En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
6 Mayıs 2021

COVID-19dan sonra (2)



Geçen haftaki yazımda COVID-19 ile iş dünyasında yaşanan ve sonrasında da yaşanacak olan değişimlerden söz etmiştim. Bu konuda “McKinsey Global Institute” tarafından yayınlanan bir araştırmanın bulgularını dile getirmiştim. Acaba bu değişim karşısında şirketler, profesyoneller ve devletler nasıl bir konum alacaklar ve/veya almalılar? Yine bu raporun bulgularından yararlanarak kendi yorumlarımı vereceğim.

Kriz fırsat demektir

 Virüs, Çin’den çıktı. Ve dalga dalga, hızla bütün dünyaya yayıldı. Her ülke ve iş kolu bu krizden nasibini değişik oranlarda aldı. Bazı ülkeler ve şirketler diğerlerine göre daha çabuk toparlandı. Aslında kriz, ülkeler, şirketler ve profesyoneller için bir fırsattır. Kriz, onları konfor alanlarından çıkarır. Önemli olan, çıkan fırsatları görebilmek ve bu fırsatları değerlendirebilmektir. Bunun için de yaratıcı güçleri ve iş için gerekli cephaneleri olmalıdır. Yenidünya düzeninde şirketlerin, profesyonellerin ve devletlerin değişen koşullara göre yeniden konumlanması gerekmektedir.

1- Şirket cephesi

İşlerin yeniden düzenlenmesi

İnsanlar arasındaki uzaklık ve bulunulan fiziksel ortam virüsün bulaşmasında en önemli değişken. Bu nedenle sağlık ve güvenlik için şirketler işleri yeniden masaya yatıracaklardır. İşler yeniden dizayn edilecektir. Sürecin hızlı akışını sağlayacak biçimde evde ya da işyerinde yapılacak biçimde görevler yeniden düzenlenecektir.  Kartlar yeniden karıldığında kişilerin elinde bulunduğu yere göre düzenlenmiş değişik görev kartları olacaktır. 

Yetkilendirme

Uzaktan çalışma düzeni ile evlerin her biri iş istasyonuna dönecektir. Bir yöneticiye bağlı elemanlar işin cinsine göre evde, işyerinde veya sahada bulunacaktır. Bu nedenle elemanlar her an yöneticinin eli altında, gözü altında olmayacaktır. Bunun sonucu olarak yöneticiler her an komut veremeyecek ve çalışan bu komuta göre hareket edemeyecektir. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki, çarkın hızlı dönmesi gerekmektedir. Çarkın hızlı dönebilmesi için kaçınılmaz olan, yetki devridir. Bunun sonucunda bazı yönetim kademeleri tamamen ortadan kalkacaktır.

Yeniden beceri kazandırma

İşler yeniden düzenlenince, görevler yeniden dağıtılınca kişilerin mevcut becerileri bu yeni görevleri yapacak düzeyde olmayabilir. “Bekâra karı boşaması kolaydır” derler. İşverenler de aynı kolaylıkla, “Bunların becerisi yetmiyorsa, bunları işten çıkarır, yetenini alırım” diyemezler. Deseler de bunun geçerliliği yoktur. Çünkü gereken nitelikteki elemanları hemen dışardan bulmak o kadar kolay değildir. Ayrıca her değişimde de kadronuzu yenileyemezsiniz. Bu durumda çalışanlara yeni becerilerin kazandırılması ve bunu sağlayacak güçlü sistemlerin kurulması gerekecektir. Bu nedenle işletmelerde hızlı biçimde beceri kazandırma faaliyetleri artacak ve bunu sağlayacak sistemler oluşturulacaktır.

İşe almada nelere bakılacak

Gelecek günler, geçmişe göre daha zorlu günler olacaktır. Böyle bir ortamda ayakta kalmak ve başarı için şirketlerin eskisine göre daha yetkin ve becerikli kişilere ihtiyacı vardır. Olay, işe eleman alımından başlamaktadır. İşe eleman alırken kişilerin mezun oldukları okullarından çok sahip oldukları becerilere değer vermek gerekecektir. “Merak, öğrenme iştahı, öğrenme becerisi ve yaratıcılık” bu dönemde en çok aranan nitelikler arasında olacaktır.

2- Profesyonel cephesi

Söz konusu araştırmada STEM (Science, technology, engineering, math) alanındaki işgücünün artacağı öngörülüyor. Meslek seçiminde bunun hesaba katılması gerekir. Görülen o ki, analitik beceriler profesyoneller için vazgeçilmez nitelik olacaktır. Kişi, öğrenim yıllarından başlayarak bu becerilerini geliştirmeye yoğunlaşmalıdır. Sorgulama, sebep-sonuç ilişkisini çözme, uzun dönemli düşünme ve planlama her profesyonel için Covid-19 öncesine göre daha fazla kafa yoracağı eylemler olacaktır. Bütün bunların yanında profesyonel, değişimlere hazır olmalıdır. Her koşula, her değişime hemen uyabilecek çeviklikte olmalıdır.

3- Devlet cephesi

Kriz, bir turnusol testi gibi çalıştı. Şirketler gibi, güçlü olan ve güçlü olmayan devletleri, gelişmiş ve gelişmemiş toplumları da ayrıştırdı. Güçlü devletler, gelişmiş toplumlar bilime kulak verdiler, bilimin öncülüğünde salgınla akıllıca mücadele ettiler. Örneğin, güçlü devletler “kapanma” deyince tam kapandılar, ama bundan etkilenen kesimlere gerçek, dişe dokunur maddi destekler sağladılar. Güçlü olmayan devletlerin ise çeneleri güçlü liderleri bol bol laf ürettiler.

Bu krizden devletler bir ders çıkarırlarsa, en azından, “Ak akçe, kara gün içindir” atasözünün ne kadar geçerli olduğunu gördüler. Böyle bir salgında, kuru kuru kabadayılık yerine devletler, “Kapanıyoruz, gelir kaybınızı düşünmeyin. Arkanızda kapı gibi devlet babanız var” diyebilecek güce sahip olunması gerektiğini öğrendiler.

Bilim insanları Covid-19 virüsünün son virüs olmayacağını, insanlığın gelecekte başka salgınlarla da karşılaşacağını belirtiyorlar. Bu nedenle aşı, milletin sağlığını ve ülkenin güvenliğini korumak için stratejik bir faktör olarak ortaya çıktı. Eğer kendiniz üretemezseniz, başkalarına bağlı olursanız, “Geldi, gelecek; tavşan çıkacak, kuş çıkacak” söylemleri ile halkı oyalamanın ne kadar zor olduğu örneklerle yaşandı. Bundan ders çıkaran devletler kriz sonrası aşı üretme kapasitelerini geliştireceklerdir.

Uzaktan çalışmada iletişim teknolojisinin ne kadar önemli olduğu görüldü. İnternete ulaşımın, her yurttaş için su gibi, elektrik gibi elzem bir ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Devletlerin internet alt-yapısını güçlendirmesi ve yurttaşlarına internete ucuz ulaşma olanaklarını sağlaması ve mevcudu geliştirmesi gerekiyor.

Bir kez daha ortaya çıktı ki, her şey insanda başlıyor, insanda bitiyor. Eğer yetişmiş insan gücünüz varsa salgınlarla da rahatça mücadele edebiliyorsunuz. Eğer ülke insanınız iyi eğitim almışsa kurallara uyuyor, salgınla mücadele daha kolaylaşıyor. Eğer gelişmiş bir ülke iseniz yöneticileriniz de gelişmiş ve yetkin oluyor; salgınla mücadeleyi bilimin ışığında yönetiyor. Aksi takdirde krizin maliyeti artıyor; uluslar bunu yüksek sayıda can kaybı ile ödüyor. Krizden ders çıkaran devletler eğitime, eğitimde de bilim ve teknolojiye daha çok önem vereceklerdir.

Sonuç

Merzifon’daki komşumuz bizi sınava yolcu ederken şöyle derdi: “Hadi bakalım, saçınız önünüze dökülecek; ak mı, kara mı ortaya çıkacak. Ama unutmayın, bu yaşamdaki son sınavınız değil”. İşte krizler de böyle bir şeydir, sınavdır. Şirketler için de, devletler için de “Ak mı, kara mı” ortaya çıkar. Bütün mesele, bundan gerekli dersleri çıkarmaktır.

Sağlıklı, aydınlık günler dileklerimle…



Bu yazı 910 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi
    • 28 Kasım 2023 Selden geçip kumda boğulmak
    • 21 Kasım 2023 İnsan sesine hasretim




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,265 µs