En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
17 Aralık 2008

Deve mi, Kuş mu?



Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Deve mi, Kuş mu?  

Bugün okurlarımıza, hem saygın bir akademisyen, hem de farklı üslubu ve olaylara yaklaşımı ile hepimizin yakından tanıdığı bir köşe yazarı olan hocam Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un yeni kitabını duyurmak istiyorum.

Çok değerli hocam, ağabeyim ve dostum Prof. Dr. Şükrü Kızılot; verginin, sosyal güvenliğin gülen yüzünü ve bununla ilgili ilginç öyküleri, hayret edilecek olayları, fıkra gibi gerçekleri bir kitapta toplamayı gelenek haline getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda bir solukta okuduğumuz ‘Kiraz Kedinin KDV’si’, ‘Askerliğini Yapmayan Kadın’, ‘Patlıcanın Dalkavuğu’ ve ‘Palyaçonun Gözyaşları’ kitaplarından sonra şimdi de bu serinin beşinci kitabı ‘Deve mi, Kuş mu?’ adını verdiği yeni kitabını da yine Yaklaşım Yayınları’ndan çıkardı.

Hoca, Bilgi Üniversitesinde yapılan ve oturum başkanlığını yaptığı, Ekrem Sarısu, Ali Tezel, Cem Kılıç ve benim de panelist olduğumuz yeni sosyal güvenlik reformunun tartışıldığı panelden sonra bu yıl yayınlayacağı kitabın adını orada anlattığı bir fıkraya istinaden ‘Deve mi, Kuş mu?’ olarak koydu.

Kitapta yer alan ilginç konuları, güzel sözleri, fıkraları ve hayretlik çarpıcı olayları okurken bir süreliğine de olsa sorunlarınızdan ve sıkıntılarınızdan uzaklaşacak ve eminim ki siz de benim gibi kitabı elinizden düşürmeyeceksiniz.

‘Deve mi, Kuş mu?’isimli kitabı Yaklaşım Yayıncılık’ın Yıldızevler Mh. 11. Sokak Çankaya Konakları A Blok, No: 7 Çankaya/Ankara adresinden, Yaklaşım Yayıncılık Bölge bayilerinden, Yaklaşım Yayıncılık kitaplarını satan yayınevlerinden bizzat satın alabileceğiniz gibi 0-312-439 43 43 numaralı telefondan da bilgi alabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigortalının fıkralık sonu

Herhangi bir nedenle çalışmaya ara veren sigortalıların veya herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların sosyal sigorta primlerini ödeyebilmeleri için isteğe bağlı sigorta sistemi getirilmiştir. Bunda bir sorun yoktur. sorun yeni gelen sistemin yapısından kaynaklanmaktadır.

İsteğe bağlı sigortada en önemli değişiklik, isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenecek süreler eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4-1/b sigortalılığına sayılacak. Bu durumda, reformun yürürlüğe girdiği 01.10.2008’den sonra isteğe bağlı sigortaya 1260 gün (3,5 yıl) prim ödeyen bir işçi SSK şartları ile değil Bağ-Kur şartlarıyla emekli edilecektir.

Haftada 30 saatten az çalışan işçilere kısmi süreli çalışanlar denmektedir. Örneğin, ay içerisinde, 14 gün 4-1/a sigortalısı olarak part time çalışan bir işçinin geri kalan 16 günü isteğe bağlı sigorta ile ödeyerek gün sayısını 30 güne tamamlama imkanı getirilmektedir.

Bu düzenleme her ne kadar işçiler için cazip gibi görünse de, emeklilik planlamalarını iyi yapmamaları durumunda daha fazla prim ödeyip, daha geç emekli olmaları ve sonuçta daha düşük emekli aylığı almalarına neden olacaktır.

Bu durumdaki sigortalıların 4-1/b sigortalılığının gün sayısının daha fazla olması halinde bu kişilerin emeklilik koşullarının ağırlaşması (yani 4-1/b sigortalısı gibi 9.000 gün prim ödeyerek) söz konusu olacaktır.

Çünkü işçi olarak ödenen primleri 4-1/a’ya (SSK’ya) sayılırken, isteğe bağlı olarak ödedikleri 4-1/b’ye (Bağ-Kur’a) sayılacaktır. Bu durumda da işçi oldukları halde işverenmiş gibi emekli olma şartlarına tabi tutulabileceklerdir.

Örneğin SSK’dan 5000 veya 3600 gün ile emekli olmayı beklerken son yedi yılda 4-1/b (Bağ-Kur) prim günü fazla olanlar hem emeklilik yaşının uzadığını hem de 7200/9000 gün prim ödemek yükümlüsü olabileceklerdir.

Bunun için part time çalışan sigortalıların mutlaka ay içinde en az 16 günü part time sigorta ile, 14 günü de isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek sigortalılıklarını devam ettirmeleri gereklidir.

Devekuşuna demişler ki:

‘Yük taşı’

O da demiş ki:

‘Ben kuşum yük taşıyamam’

‘O zaman uç’ dediklerinde:

‘Hayır ben uçamam, deveyim


demiş...

İşte Kızılot hoca, ‘Deve mi, kuş mu?’ fıkrası ile part time çalışan işçinin eksik günlerini isteğe bağlı sigorta ile tamamlaması sonucunda SSK’lı olmasına rağmen Bağ-Kur’lu gibi emekli edilmesini bu fıkra ile kendine has nezaket ve saygınlığı ile hicvediyor.



Bu yazı 2,270 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,825 µs