En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

İsteğe bağlı sigortanızı yeni yasadan önce başlatın



İsteğe bağlı sigortanızı yeni yasadan önce başlatın
|www.gazeteport.com||06.01.2008|

 

13.02.1963 doğumlu bayanım. İlk işe giriş tarihim 12.02.1977 SSK. Çalışarak ödediğim gün sayıları 2238’dir. Sonra çalışmaya ara verdim, uzun bir müddet SSK ve isteğe bağlı olarak ödeyemedim. 2000 yılında isteğe bağlı müracaat ettim 210 gün pirim ödedikten sonra onu da ödeyemedik. Şu an 45 yaşındayım, 50 yaşını doldurmadan önce isteğe bağlı sigortalılığımı başlatıp, 1352 gün daha prim ödeyerek 3600 günden emekli olmayı düşünüyorum. İsteğe bağlı sigortalılığımı 2009 yılında başlatıp 50 yaşını doldurduğumda toplam 3600 günü doldurmuş olacaktım.
Yeni çıkacak kanun (2008 Temmuzunda çıkacak olan kanun) benim durumum için ne diyor, bir sakıncası var mı? Beni aydınlatırsanız memnun olurum.
İlhan İnce

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girdiğinde eski SSK'lıların adı 4/a'lı, Bağ-Kur'luların adı 4/b'li ve kamu görevlilerinin adı da 4/c'li olacak. Emekli olunacak sosyal güvenlik kanununun (kurumunun) belirlenmesinde yine son 7 yıllık fiili hizmet süresi belirleyici olacak. Son yedi yıllık (2520 günlük) fiilî prim ödemelerinde en çok hangi sisteme göre prim ödenmiş ise o sisteme göre emekli olunacak. Örneğin hem SSK'ya (4/a'ya) hem de Bağ-Kur'a (4/b'ye) göre prim ödeme süresi olan birisinin son 7 yıllık (2520 günlük) sürede en çok prim ödediği duruma göre emekli olacağı tarih ve şartlar belli edilecek.

Yeni Kanun yürürlüğe girdikten sonra başlatılacak isteğe bağlı sigorta ödemeleri sadece 4/b'ye (şu andaki adıyla Bağ-Kur'a) sayılacak. Son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde daha çok 4/b’ye göre hizmeti olanların emeklilik şartları da şu andaki Bağ-Kur Kanununa göre belirlenecek.

İsteğe bağlı sigortanızı 2009’da (5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden sonra) başlattığınızda, isteğe bağlı sigortalılığınız SSK'lı (4/a'lı) gibi değil, Bağ-Kur'lu (4/b'li) gibi değerlendirilecektir. Emekli olmanız için de 3600 gün değil en az 15 tam yıl (5400 gün) prim ödemiş olmanız gerekecek.

Eksik prim gününüzü isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlayacaksanız, isteğe bağlı sigortalılığınızı yeni yasa yürürlüğe girmeden başlatmanızı öneririm. Prim gününüzü tamamlar, yaşınızın dolmasını beklersiniz. Yaşınız dolduğunda da emekli olursunuz.

İki ülkeden ayrı ayrı emekli aylığı alınabilir mi?

Ablam Hollanda'da çalışıyor. 2008 de oradan emekli olacak. Ancak 2007’de Türkiye'den Bağ-Kur’dan emekli oldu. Yurtdışına çıkmadan önce burada dükkânı vardı, prim ödeme günü tamamdı, yaşını doldurunca emekli oldu. Ablam hem Bağ-Kur’dan hem de yurtdışından emekli maaşı alabilir mi?
Suna Başaran

Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi, vatandaşlarımızın, Hollanda vatandaşları gibi sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde hak ve yükümlülük bakımından eşit işlem görmelerini, her iki ülkede geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesini, Hollanda’da kazandıkları haklardan Türkiye’ye dönmeleri halinde de yararlanmaya devam etmelerini sağlamaktadır.
Türkiye ve Hollanda’da geçen sigortalılık süreleri, aynı zamana rastlamamak koşuluyla birleştirilebiliyor. Her iki ülkede geçen sigortalılık süreleri birleştirilerek aylığa hak kazanılması halinde de birleşik hizmetler üzerinden aylığı bağlayan ülke mevzuatına göre geçen sigortalılık süreleri oranında kısmi aylık bağlanabiliyor.
Sigortalı, her iki ülkeden de hizmet birleştirmesi yapmadan ayrı ayrı aylık hakkını elde etmiş ise, iki ülkeden de aylık alabilir. Verdiğiniz bilgiden, ablanızın Hollanda’da geçen hizmet süresi birleştirilmeksizin Türkiye’deki Bağ-Kur hizmetinin yeterli olduğu ve emekli aylığı bağlandığı anlaşılıyor. Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre, Hollanda da ablanızın oradaki çalışmasını dikkate alarak kendi mevzuatına göre emekli aylığı bağlayacaktır. Bağ-Kur emekli aylığı, yurtdışı hizmet borçlanması yapılmaksızın bağlandığından, ablanız hem Bağ-Kur’dan hem de Hollanda’dan emekli aylığı alabilir.

Sıfır oranlı emlak vergisi 200 m2’den küçük evler için

28.12.2007 tarihinde 221 m2 (brüt) ev sahibi oldum. Ben iş bulamadığımdan çalışmamaktayım. Emekli olmama da 2,5 - 3 sene bulunmaktadır. Bu durumda emlak vergisi ödeyecek miyim?
Serdar Gümcan

Geliri olmayanların, emeklilerin, dul ve yetimlerin, özürlülerin, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin tek meskenleri ile ilgili emlak vergisini ödememeleri için sahip oldukları tek meskenin brüt 200 m2’yi geçmemesi gerekiyor. Eviniz brüt 200m2’den büyük olduğu için, hiçbir geliriniz olmasa da emlak vergisini ödemeniz gerekiyor.

 



Bu yazı 5,247 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,672 µs